Kan stoppenhouder spontaan kapot gaan en moet je dan kast vervangen?

Jacob88

 • #1
Hallo,

Natuurlijk kan alles kapot, maar in een stoppenkast gebeurt doorgaans bijna niets, zeker als er geen kortsluitingen zijn. Zo'n ouderwetse stoppenhouder (>24jaar oud) lijkt me toch geen hightech component. Ik hoorde hem wel eens wat knisperen bij het aanzetten, maanden geleden, maar hij deed het ook daarna altijd prima. Opeens ging de stroom van die groep vanaf al was er geen enkele stop gesprongen.

Heeft iemand wel eens meegemaakt dat een stoppenhouder kapot gaat? Ik heb er verschillende stoppen in gedraaid, maar krijg geen spanning meer achter die stop. Is zoiets te maken of moet ik nu dat hele stoppenkastje vervangen, terwijl de andere vier, inclusief de kookgroep het wel nog doen? Of is hier iets anders wat ik kan doen?

Bij voorbaat dank, Jacobus

unnamed (1).jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Die groepenkast waarschijnlijk > 30 jaar oud en volgens de huidige maatstaven niet meer veilig.

Wees verstandig, en vervang deze door een moderne groepenkast.
 
 • Like
Waarderingen: Jacob88

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #3
Schakelaar zal wel doorgebrand zijn.
 
 • Like
Waarderingen: Jacob88

Jacob88

 • #4
@Rola O je bedoelt die witte schuifschakelaar daaronder. Daar had ik nog niet aan gedacht, maar dat klinkt erg aannemelijk, bedankt!. Tja, als dat het is geld volgens mij hetzelfde verhaal wat die kun je denk ik ook niet individueel vervangen.

Ik heb nog wat verder gezocht naar oplossingen en wilde de draden van die groep dan maar overzetten op een nog ongebruikte groep in een soort gelijke kast erboven. Maar toen ik de dop eraf draaide, zag ik dat daarin het component mist waarin je de punt van een stop zet (zie foto). Die switch schakelaars en componenten van die ongebruikte groepen zijn dus zeker nog nooit gebruikt en dus niet versleten. Maar kan ik die onderste ronde steen/ijzeren contacten er alsnog in plaatsen? Kun je die los kopen en er makkelijk in zetten?

Natuurlijk heeft @Walker gelijk dat vernieuwen verstandig is, maar deze vijf stoppen zijn maar een klein deel van de totale kast en dan zou ik alles moeten vernieuwen en dat is vrij ingrijpend qua doorlooptijd, kosten e.d. dus stel ik liefst tot zomer uit ;-)

Image_20221121_114008_963.jpeg
 

Nth

 • #5
Je kunt online een hele elektrakast samenstellen en die al kant en klaar thuisbezorgd krijgen. je moet dan alleen de hoofdaansluiting en de uitgaande kabels aansluiten. Dat is voor een elektricien enkele uren werk en dan is het klaar.
Ik zou zelf moeite hebben met slapen als mijn stoppenkast dat soort gebreken vertoont.
 
 • Like
Waarderingen: Walker en Jacob88

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Passchroef ontbreekt bij die groep
 
 • Like
Waarderingen: Jacob88

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
En die kun je overzetten van de ene naar de andere houder met een passchroefsleutel, nog steeds te koop bij vrijwel elke bouwmarkt, kost ca 5 Euro (prijs afhankelijk van model en waar je hem koopt). Dus niet gaan knoeien met een punttang.
 
 • Like
Waarderingen: Jacob88

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #8
Als die kast echt 25 jaar oud is hebben ze toen wel een antiek ding opgehangen.
afgaande op de foto zou ik hem minstens 5o jaar inschatten.

als je iets in je kast hoort knetteren is dat een teken van een losse verbinding en eigenlijk moet je dan actie ondernemen een losse verbinding ontwikkeld warmte en kan tot brand leiden
 
 • Like
Waarderingen: Walker, Vonken_trekker en Jacob88

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #9
Geen geld en tijd meer steken. Kast laten vervangen. Er is veel te winnen op het gebied van veiligheid.
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Jacob88

 • #10
Pasgroep koste me 60 cent bij doe-het-zelf winkel en had ik er al met punttang ingezet voordat ik de opmerking van @Kees las, maar volgens mij stond er nergens spanning op ;-). Nu werkt alles weer op een niet eerder gebruikte stoppengroep.

Je hebt gelijk @Nth en volgens mij kan ik zo'n kant-en-klare kast dat gewoon zelf plaatsen als ik eerst even de drie fasen die tussen de meter en mijn hoofdschakelaar met klemmen in een apart kastje zijn doorverbonden los maak. Echter, er is weinig ruimte rond de meter en omdat ik die meter niet kan verplaatsen wordt wel even aardig wat leidingaansluitingen omleggen en puzzelen om op de weinige ruimte die ik daar heb zo'n grote kast te plaatsen (Nu zijn het allemaal losse stoppen kastjes op en naast elkaar)

@Boertje125 Ik denk dat je gelijk hebt. Hij zou wel 100+ jaar oud kunnen zijn. Alleen het briefje waarop stond welke stop waarvoor was had een datum van 1998 ;-) Bedankt voor die opmerking over knetteren, dat maakt dat ik het vervangen van de hele installatie een stuk hoger op onze to-do lijst zet.

Iedereen heel erg bedankt voor jullie, snelle en geweldige goede hulp!!!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #11
Als je al niet weet wat een passchroef is en hoe die te vervangen, ga dan aub niet zelf de hele groepenkast vervangen. Levensgevaarlijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu