Kamer en suite behouden

Sjaak D

  • #1
Hallo,
Wij hebben een jaren dertig huis gekocht met kamer en suite deuren. Een aantal vloerbalken is helaas slecht en wij willen de houten vloer vervangen door een cementdekvloer met daaronder een gestabiliseerd zand en isolatie.
Wij willen graag de kamer en suite behouden, maar vragen ons af hoe we het best te werk kunnen gaan. Voordat de betreffende balken (kamer en suite staat waarschijnlijk op twee balken, hart op hart ongeveer 60 cm)verwijderd worden, dient de zaak natuurlijk gestut te worden/gefundeerd te worden. Alternatief is alles weg te halen, vloer storten en kamer en suite terug plaatsen, maar dat lijkt me nogal veel werk.
Wie heeft hier ervaring mee?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Misschien kan je tijdelijk een paar kolommetjes maken waar de en suite op steunt. Daar stort je de nieuwe vloer omheen, en daarna stort je de gaten dicht.

Het huis staat niet op palen?
 

Sjaak D

  • #3
Dank voor je reactie IJkenhout!
Het huis staat niet op (heipalen) inderdaad, maar heeft een gemetselde fundering.
Een timmerman had als optie om de twee vloerbalken (die waarschijnlijk nog goed zijn) gewoon te laten zitten, de vloerdelen rond de kamer en suite af te zagen en vervolgens alles op te vullen met de mortel van de cementdekvloer. Zodra de cementdekvloer droog is, zullen de balken ook niet kunnen gaan rotten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik weet niet of dat zo'n goed plan is. Er is een risico dat die balken gaan rotten. Ze worden immers volledig opgesloten in steenachtig materiaal. Als de vloer goed geisoleerd is, is dat risico wel klein(er).

Als de isolatie op de vloer komt, gaan de balken zéker rotten.
 

Sjaak D

  • #5
Inmiddels heb ik een ander plan bedacht: Ik zaag de vloerdelen rondom de kamer en suite weg, de twee balken die parallel aan de schuifdeuren lopen, laat ik nog zitten. Op de grond van de kruipruimte stort ik een laagje gestabiliseerd zand, waarop ik 40x60 betontegels leg (1 of 2 lagen). Vervolgens neem ik verstelbare keukenpootjes ( 6of 8 stuks, die ik schroef aan de onderzijde van een plaat betontriplex. De plaat triplex gaat tegen de onderkant van de vloerdelen (waar de kamer en suite nog op rust) en middels de keukenpootje stel ik alles op hoogte. Zodra alles gesteld is, kunnen de twee balken weggehaald worden. Eventueel kan de ruimte onder de kamer en suite nog vol gestort worden met de zandcementmortel van de dekvloer.
Goed idee, IJkenhout?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Even terug naar je oorspronkelijke vraag:
Sjaak D schreef:
de houten vloer vervangen door een cementdekvloer met daaronder een gestabiliseerd zand en isolatie.
Hier mist een laag beton :?:

Verder over de ensuite. Als die stelpootjes tijdelijk zijn, is dat een prima oplossing. Uiteindelijk moet de betonvloer er onder doorlopen, en moet de ensuite er op gaan steunen. De tijdelijke situatie kan op meerdere manieren gedaan worden, dat wordt toch improviseren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu