Kalkzandsteenblokken lijmen: ook onder de grond?

KlusRob

  • #1
Kan ik kalkzandsteenlijm (icm kalkzandsteen-lijmblokken) ook onder de grond gebruiken?
Volgens de constructieberekening van mijn nieuw te bouwen schuur komt de bovenkant van de fundering op 50 cm onder het maaiveld. Ik moet dus nog een stukje metselen voordat ik aan de rode metselstenen toekom, kalkzandstenen dus.
Nu ga ik de binnenmuur met kalkzandsteenblokken lijmen. Kan ik deze blokken + lijm ook gebruiken voor de laag op de fundering, dus onder de grond?

Ook ga ik volgend jaar een vijver bouwen, daar wil ik dezelfde blokken voor gebruiken. Kan ik deze dan ook lijmen met kalkzandsteenlijm?

Of is dit soort lijm gevoelig voor vocht?
 

Architecturae

  • #2
KlusRob

Kalkzandsteenblokken kunnen onder het maaiveld gelijmd worden.
De lijm is "watervast", het lijmen van een fundering wordt al lang toegepast, zie website fabrikant, kun je een PDF downloaden, maar dit zijn dan wel dikke blokken. Is de fundering wel breed genoeg? Waarom dan niet opmetselen met kalkzandsteen klinkers? is drukvast en laat bijna geen water door. Helemaal niet meer als je het nadien gaat vertinnen.
 

KlusRob

  • #3
De reden dat ik het wilde lijmen was dat ik toch al aan het lijmen ga voor de binnenmuur. Dus lijm en blokken heb ik dan toch al liggen.
En lijmen gaat een stuk sneller :mrgreen:
Maar jij adviseert dus om het gedeelte vanaf de fundering tot maaiveld te metselen ivm vochtdoorslag?
 

Architecturae

  • #4
Vochtdoorslag is niet helemaal ondenkbaar. Hangt natuurlijk ook af op wat voor grond jouw huis staat. Ik zou in ieder geval het buitenspauwblad met klinkers opmetselen, het is maar 50cm. zeg jij zelf, zoveel tijd kost dat niet, toch?
 

Ralph

  • #5
Lijmen kan wel maar is vrij zinloos omdat je de eerste laag (kimlaag) toch in specie moet zetten exact aan de draad en waterpas over alle kanten. Daarna kan je de 2e tevens de laatste laag idd lijmen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu