Druksterkte kalkzandsteenblokken en mortel

SmartiesBerg

  • #1
Hallo allemaal,

Wij zijn bezig onze aanbouw te plaatsen en beginnen nu met metselen/lijmen van kalkzandsteenblokken.
Op de bouwtekening staat e.e.a. vermeld over de druksterktes van stenen en mortel (zie bijlage). Gezien we nu bezig zijn met het peilwerk richt ik me daar nu op. De bijgevoegde informatie vermeldt:

binnenmuren peilwerk:
metselwerk f'm = 15,0 N/mm².
druksterkte mortel > 12,5 N/mm².
druksterkte klinkerkwaliteit > 25 N/mm².

Ik vraag me vooral af of deze druksterktes noodzakelijk zijn of dat de tekenaar zich vooral indekt. Ik heb kant-en-klare mortels gehaald met druksterkte M5. Toen ik dacht dat dit toch niet voldoende zou zijn heb ik met veel moeite een mortel gehaald met druksterkte M10. Met deze laatste mortel heb ik nu de kimlaag gezet.
Nu ben ik toch weer aan het twijfelen gegaan of dat voldoende is. Ik begreep dat je bij het zelf aanmaken van de mortel meer cement kan toevoegen om hogere druksterktes te behalen.

De druksterkte van de kalkzandsteen die ik voor het peilwerk wil gebruiken is CS20 (20N/mm2) en dus niet de aangegeven 25N/mm2. Bij de bouwmaterialenwinkels kan ik ook niet hoger dan CS20 vinden.

Het gaat om een aanbouw met platdak. Er komt een stalen balk HEA120 van 7 meter (ongeveer 150kg) op te liggen en een HEA120 van 1,5 meter. Daarnaast natuurlijk de houten balklaag (zie ook bijlages).

Kunnen jullie mij hierin iets adviseren? De tekenaar heeft al aangegeven dat de informatie een algemeen stukje is wat ze bij meerdere tekeningen plaatsen. Voor mijn gevoel is het een hele simpele aanbouw dat niet heel veel gewicht hoeft te verdragen.

Bij voorbaat dank!

Schermafbeelding 2023-08-12 om 08.22.55.png Schermafbeelding 2023-08-12 om 08.23.13.png Schermafbeelding 2023-08-12 om 08.24.57.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Daar vinden wij niets van, we beoordelen geen uitbesteed (teken)werk. Degene die het op tekening heeft gezet kan de vraag (beter) beantwoorden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu