Kaku aansluiting probleem met fasedraad

SannySan

  • #1
Ik wil een lamp aansluiten op inbouw schakelaar kaku ACM1000 en de bestaande wandschakelaars weghalen en vervangen door de draadloze AWST8800. Het gaat hier om een hotel schakeling, er moeten dus twee wandschakelaars weg.

Ik wil de ACM1000 in de centraaldoos in het plafond plaatsen. Hier zit de blauwe nuldraad en een zwarte draad. In wandcontact doos 1 zitten 2 zwarte en de bruine fase draad. In wandcontactdoos 2 zitten 3 zwarte draden ( 1 naar de lamp en de andere 2 naar de andere wandcontactdoos neem ik aan.) Wat ik eerder met succes gedaan heb is dmv een lasklem alle draden in de wandcontactdozen met elkaar verbinden en dan de kaku in de centraaldoos in het plafond aansluiten. Nu lukt dit echter niet. Zodra ik iets aan de fasedraad hangt, springt de groep er meteen weer uit als ik er weer stroom opzet. Het vreemde is dat alles goed gaat als de boel loshangt (netjes ver van elkaar, zodat niks elkaar raakt), maar zodra ik een kroonsteentje met een lost draadje aan de fasedraad koppel gaat het weer mis.

Wat zie ik over het hoofd?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ik neem aan dat je met "wandcontactdoos" de inbouwdozen bedoelt waar de oude schakelaars in zaten. Als we hier "wandcontactdoos" zeggen, bedoelen we stopcontact.

Die zwarte en bruine draden binnen een doos kun je, als de installatie volgens de regels is aangelegd, naar willekeuren aan elkaar koppelen, zonder dat er iets springt in de groepenkast.

Spreekt de groepsautomaat aan of de aardlekschakelaar?

Heb ik het goed begrepen, dat als je alleen de doorverbinding maakt in de inbouwdozen, je de groep kunt aanzetten? Verder dat het de automaat alleen springt, als je een losse draad aan de fasedraad van de centraaldoos aansluit?
 

SannySan

  • #3
Bedankt voor je reactie. Excuses voor de foute termen ik bedoel inderdaad de inbouwdozen van de oude schakelaars.

De groepsautomaat slaat uit. Zodra ik hem omhoog zet, springt hij meteen weer naar beneden.

Ook doorverbinden lukt niet, ik had in eerste instantie alles doorverbonden en de kaku aangesloten. De lamp er nog niet aan maar wel even de stroom erop zodat ik de kaku schakelaars kon koppelen aan de ACM1000 in het plafond. Maar dat ging niet goed, toen ben ik gaan kijken waar het aan lag.

Het enige wat nu is gelukt om alles weer veilig weg te kunnen werken is een kroonsteentje aan de bruine fasedraad in de inbouwdoos. De zwarte draden liggen nu los in de inbouwdozen, daar staat toch geen stroom op.

Als ik ook maar iets aan die fasedraad hang, zelfs een los stukje zwarte draad aan de andere kant van het kroonsteentje springt de groep er meteen weer uit bij het inschakelen ervan. Ik denk niet dat de fasedraad beschadigd is want dan zou hij altijd eruit moeten klappen, ik snap er echt niets van. Ik hoop niet dat het iets stoms is als het niet goed genoeg omhoog duwen van de groep, ik ga morgen nog een keer proberen.

Op zich was mijn gedachte dus goed dat ik in de inbouwdozen alles aan elkaar kan binden.

De installatie zou goed moeten zijn. Het huis is 9 jaar oud en de elektrische installatie is origineel, daar hebben we verder niets aan gedaan.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Kun je foto's maken van alle drie dozen en bijbehorende draden? Ook graag een foto van de groepsautomaat.
 

SannySan

  • #5






Afbeelding 1 en 2 genomen in de meterkast, links boven de groep waar het om gaat (staat uit).
Foto 3 is de wand inbouwdoos met de drie zwarte draden.
Foto 4 is de wand inbouddoos met de twee zwarte en de bruine fase draad
Foto 5 is de doos in het plafond. De blauwe en de zwarte draad die daar uitkomen heb ik even in een kroonsteentje gestopt. Het bruin dat je ziet op de zwarte draad is een stukje tape dat ik erop geplakt heb omdat in de handleiding van kaku staat dat er eigenlijk een bruine fasedraad in moet.

Als je ook foto's nodig hebt van de wand inbouwdozen die ernaast liggen, hoor ik het graag.
 

SannySan

  • #6
Zoals je ziet ben ik lamp voor lamp alles aan het vervangen door kaku. De witte schakelaar op foto 3 is al vervangen en vormde geen enkel probleem. Betrof ook een hotel schakeling, in de inbouw dozen alles aan elkaar gekoppeld en het werkte meteen perfect. Het enige verschil met deze situatie is dat er in die doos 2 bruine draden bij de 2 zwarte draden zaten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Allereerst zie ik in de centraaldoos bruine draden. Waarom je daar niet gewoon een bruine draad van afgetakt om je KaKu aan te sluiten i.p.v. dat doorverbinden van de schakeldraden?

Nu je het probleem van die kortsluiting hebt geconstateerd, zou ik toch proberen om de fout op te sporen. Begin maar met alle draden los in de inbouwdozen (zoals op de foto). Als je nu een lamp (of die losse draad waar je het over had) aansluit op het kroonsteentje in de centraaldoos, krijg je nu nog steeds kortsluiting?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Foto 3, de linker lasdop, zit daar nu een aarde draad en een zwarte in of is dit gezichtsbedrog?
 

SannySan

  • #9
Ik ga morgen proberen om zonder verder iets te veranderen een lamp aan te sluiten op de centraaldoos. Het is nu te donker geworden.

Nog vast een hele stomme vraag over de bruine draden in de centraaldoos. Kan ik daar een willekeurige draad voor pakken uit de bundel? En is het aftappen een kwestie van de lasklem eraf knippen, één draad gebruiken en de rest weer in een nieuwe lasklem stoppen?

Foto 3 is gezichtsbedrog. In de rechter lasdop zitten twee aarde draden en in de linker twee blauwe nuldraden. De rest loopt er achter langs.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Nee, wat er nu zit moet aan elkaar blijven zitten... Je moet er een nieuw stuk draad bijsteken, het uiteinde daarvan kun je gebruiken voor je kaku schakelaar. Eventueel een grotere klem plaatsen als dat niet meer past.
 

SannySan

  • #11
Met het schaamrood op mijn kaken :oops:

Zoals Tom345 adviseerde ben ik 1 voor 1 alles aan gaan sluiten, eerst bij de centraaldoos, vervolgens bij de inbouwdozen. Steeds tussendoor de stroom er weer even opgezet. En het werkt. Het is de groep die nogal gevoelig reageert. Als je het schuifje niet heel goed omhoog zet, springt hij er meteen weer uit. De andere groepen zijn niet zo gevoelig.

Hartelijk dank voor de hulp, ik ben er een heel stuk wijzer van geworden. Ik ben heel blij dat er mensen zijn die leken zoals ik willen helpen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Mooi om te horen dat het is opgelost. Bedankt voor het terugmelden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu