Probleem: samenvoegen 2 schakeldraden op 1 KAKU schakelaar

Josef

  • #1
Hallo,

Ik heb een probleempje, te klein om een elektricien te laten komen, maar ik kom er zelf ook niet uit. Daarom vraag ik jullie hulp!
Ik ben net verhuisd naar een 2018 woning. Op de buitenmuur zijn 10 spots geplaatst, waarvan 2 bij de voordeur (set 1) en 8 rondom (set 2). Deze worden apart bediend; er zijn 2 schakelaars (binnen). Ze lopen via de 'buitengroep' in de meterkast. In die groep zitten nog eens 10 grondspots voor de tuin; eveneens met een schakelaar (binnen). Totaal dus 20 spots, 4,9W GU 10 op de buitengroep.

Mijn gewenste situatie is dat zowel de grondspots als de buitenmuur spots via KAKU bediend worden (met zonsopgang/-ondergang), met behulp van de ACM-2300 schakelaar. Bij de grondspots is dit gelukt, ik ben er blij mee. Maar bij de buitenmuur spots heb ik een probleem. Het lijkt erop alsof er een probleem is met 'set 2'.
Constateringen:
- in de huidige situatie (2 losse JUNG schakelaars voor set 1 en set 2) werkt alles naar behoren
- wanneer ik de 2 sets op 1 JUNG schakelaar zet (door de schakeldraden met lasklem samen te brengen), gaat een deel van de buitenmuur spots flikkeren/stuk.
- wanneer ik alleen set 1 op een ACM-2300 zet, gaat het goed. Wanneer ik (ook) set 2 op een ACM-2300 zet, klapt de buitengroep eruit (en/of de aardlek)
- wanneer ik beide groepen samenvoeg in een ACM-2300 (door de schakeldraden met lasklem samen te brengen), gaat het eerst goed, maar daarna klapt de groep er toch weer uit.

Ik heb inmiddels veel geprobeerd en kom niet tot de oplossing.

Zit het probleem in de totale belasting van de buitengroep?
Zit het probleem in set 2? In de bedrading, of in 1 van de spots?
Zit het probleem in het samenvoegen van de 2 sets?

Jullie hulp / suggesties worden zeer gewaardeerd.
In de bijlage treffen jullie nog een visueel overzichtje aan.

Dank je wel!
 

Bijlagen

Auto-Geen

  • #2
Het lijkt erop dat de nul van de KAKU module niet de nul is van de buitengroep. Als ie via een andere aardlek loopt is het te verklaren.
 

PimKlus

  • #3
Als je toch bezig bent kun je wellicht KAKU eruit doen en gaan voor zigbee GU10 spots. Dan heb je dit probeer in ieder geval niet meer.

Deze zijn van verschillende merken te koop. Degene van groot Zweeds warenhuis zijn niet niet veel duurder dan ‘domme’ led spots. Ze zijn van veel merken te koop.
Voordeel is dat je ze individueel kan bedienen, dimmen, groepen maken, met app bedienen, automatisering (op tijd / zonsondergang, eventueel deel koppelen aan bewegings sensor. Etc etc
 
  • Informatief
Waarderingen: Josef

Josef

  • #4
@Auto-Geen: het klopt wat je zegt, de nuldraad uit het stopcontact zit in een andere groep (gang binnen). Daar had de KAKU medewerkers misschien geen rekening mee gehouden toen hij zei dat het prima was om de nuldraad vanuit het stopcontact door te trekken .

Punt is dat er een nuldraad nodig is om de KAKU schakelaar van stroom te voorzien en die komt niet mee met de 2 schakeldozen. Daar heb ik alleen 2 schakeldraden en een fasedraad.

Bij de grondspots (zie mijn verhaal) werkt het wel naar behoren; daar komt wél een nuldraad mee bij de schakelaar. Dit zou aansluiten bij jouw analyse.

Moet ik hieruit opmaken dat de manier waarop de 2 sets buitenmuur spots geen mogelijkheid biedt om er een KAKU schakelaar tussen te zetten? of zie je misschien een andere mogelijkheid?

Dank voor je reactie :wink:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Je kunt eventueel een nuldraad van de goede groep bijtrekken vanuit de centraaldoos. Anders moet je de KAKU verderop in de schakeling (dichter bij de spots) plaatsen, waar je wel nul en fase hebt. Bestaande schakelaars dan overbruggen. Eventueel heb je dan twee van die KAKUs nodig. Maar je ze zo configureren dat ze allebei op dezelfde commando's reageren.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Je mag inderdaad nooit draden uit verschillende groepen combineren, doe je dat wel dan is het niet vreemd dat de aardlekschakelaars om je oren springen. :wink:

Maar ook daarmee kan ik niet al jouw problemen verklaren. Ik snap het hier eigenlijk al niet meer:

Josef schreef:
- wanneer ik de 2 sets op 1 JUNG schakelaar zet (door de schakeldraden met lasklem samen te brengen), gaat een deel van de buitenmuur spots flikkeren/stuk.
Als de fasedraden van beide schakelaars wel vanuit dezelfde groep komen, zou het helemaal geen verschil mogen maken of je de boel met 1 of 2 schakelaars schakelt.
 

Josef

  • #7
Hoi Xander, ben ik met je eens, het zou geen verschil mogen maken. Daarom was ik ook verbaasd dat ze gingen ze flikkeren. Ik moet zeggen dat - nadat ik ze had vervangen - het flikkeren niet meer is teruggekomen. Maar ik kon het niet verklaren.

Anyway, volgens mij zijn we het eens over het feit dat een kaku schakelaar alleen met een nuldraad uit dezelfde groep kan functioneren. Dit gaat me op de plek van de schakelaars niet lukken, want daar is geen nuldraad voor handen...dus die mogelijkheid valt af. En om dit probleem in de meterkast op te lossen....dat gaat me wat te ver. Alles zit nieuw en strak aangelegd en om dat open te breken voor analyse en het louter plaatsten van een kaku-schakelaar...

Ik geloof dat ik me even moet verdiepen in de Zigbee tip van PimKlus. Voor zover ik nu begrijp kunnen de zigbee spots ook via het control station van KAKU worden aangestuurd. Dan doen ik een deel (grondspots) via de werkende KAKU schakelaar en een deel (muurspots) via Zigbee.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Als alles nieuw is zou het trekken van een nuldraad makkelijk moeten zijn, daarvoor hoef je dan alleen in de centraaldoos te zijn, niet in de groepenkast.

Als je Zigbee wilt gebruiken met kaku moet je wel de ICS-2000 hebben, de oudere ICS-1000 ondersteunt dit nog niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu