Kachelruit wordt zwart

Jerrie

 • #1
Hallo allemaal, ik lees dat wij niet de enigen zijn met het probleem van een zwart raam?

We hebben pas geleden een Nestor Martin TQH13 laten plaatsen.
Onze situatie is als volgt: Het schoorsteenkanaal loopt in 1 rechte lijn naar boven; De schoorsteenkap steekt ruim een halve meter boven de nok uit; We gebruiken oven gedroogd hout.

Voor de aankoop zijn we bij Have verwarming wezen kijken naar het model, en zij vertelde ons van het systeem om de ruit proper te houden. Ook op de site van Nestor Martin is hier een film van de werking te zien.

Maar helaas na een avondje stoken is het raam zwart. Ik heb Have verwarming (is de importeur van dit merk) hierover gesproken. Vertellen ze mij dan dat bij hun in de showroom het raam ook zwart wordt! Wanneer je een hoog model kachel hebt, kan het zijn dat het boven in niet warm genoeg wordt zeggen ze, en dan wordt het glas bovenin zwart. Dat hadden ze ons dan ook wel eerder mogen vertellen natuurlijk.

Nu is na iedere stookbeurt even poetsen. Als ik dan weer het filmpje zie op de site van Nestor Martin voel ik me wel in de maling genomen...

Oja, de luchtinstelling die ik hanteer: onder en boven geheel open. Zodra ik de onder toevoer sluit gaan de vlammen temperen en roken. (Volgens de gebruiksaanwijzing zou bij een goed brandende kachel de ondertoevoer volledig gesloten moeten zijn).

Met de dealer kom ik er verder niet uit. Zij adviseren mij harder te stoken zodat de kachel op temperatuur blijft. Zo groot is de kachel nu ook niet, 1 tot 2 blokken bijvullen zou toch voldoende moeten zijn?

Mocht iemand nog een tip hebben hoor ik het graag, jullie succes met stoken!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Zoals je kunt lezen in de gebruiksaanwijzing, zit er een instelling op, die de ruit "schoon"maakt.
  Ook moet dan de kachel goed branden.
  Doe je dat ook volgens die gebruiksaanwijzing??

  Vaak is het ook even goed de lucht toevoer instellen.
  Is er ook voldoende toevoer van verse lucht in de ruimte waar de kachel staat.
  En is er ook mechanische ventilatie aanwezig in huis die aanstaat?
   

  Pirke

  • #3
  En het hout niet te dicht bij de ruit leggen scheelt ook een heleboel.
   

  Jerrie

  • #4
  Dank jullie voor jullie reactie.

  Klopt, er is een instelling om de ruit schoon te maken. Dan moet de luchttoevoer onder iets worden geopend. Het lastige is, dat voor een goede verbranding, de onder toevoer geheel geopend moet zijn. Anders tempert het vuur, en wordt het raam nog sneller zwart.

  De luchttoevoer is inderdaad ook af te stellen (middels een schroef), deze heb ik nu volledig open gezet. Voordat ik deze helemaal opengezet had, brandde de kachel minder goed. Kan het zijn dat de warmte te snel wordt afgevoerd?

  Het oppervlak waar je hout kan neerleggen is niet al te groot bij deze kachel, dus het hout komt al snel dichter bij het glas, maar ik ga eens proberen hier wat meer afstand te houden.

  De gebruiksaanwijzing ken ik inmiddels door-en-door.
  Ons huis heeft mechanische afzuiging, maar deze is heel laag in te stellen. Voor de rest heb ik dan alle roosters in de ramen open staan.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Wat is de diameter van het afvoerkanaal?
  En is die schoon?
   

  Jerrie

  • #6
  De diameter is 150 mm. Het kanaal is een maand of 4 geleden aangebracht. Dus die was in ieder geval schoon.
   

  Clone

  • #7
  Keramische kookplaat reiniger werkt fantastisch voor je kachelruit !
   

  Spinnie

  • #8
  Gedroogde aardappel schillen verminderd roet
   

  Ronnie1971

  • #9
  Koude thee werkt heel goed

  Gr. Ronnie
   

  Jelmer

  • #10
  Of een paar keer in de week even met een natte krant, gedoopt in wat as de ruit even poetsen. Weinig werk, geen kosten, en als je het goed bij houd, vliegt het vuil van de ramen.
  Tenminste, zo doe ik het altijd, en het werkt prima.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu