Kachelruit schoonhouden

Kristian

  • #1
Hoi allemaal,

Sinds kort hebben we een nieuwe houthaard met een flinke ruit.
We hebben de haard al flink wat keren aangehad en vandaag was het tijd de ruit voor het eerst schoon te maken.
We hadden al een houthaard in huis en zijn bekend met de hardnekkige aanslag.
Maar wat mij opviel is dat er een paar vette vingers aan de binnenkant van de ruit zaten waar ik de aanslag zo vanaf kon vegen, in tegenstelling tot de 'schone' delen.
Nou is het nogal veel werk om de gehele binnenkant van het glas te voorzien van vette vingers, dus ik vroeg mij af of er niet iets is wat je aan de binnekant van de ruit kunt smeren waardoor deze weer makkelijk schoon te maken is?
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Peter

    Specialist Bouw/Sanitair
    • #2
    Als het glas van de kachel heel vuil wordt, dan stook je niet goed.
    Als je goed stookt, met droog hout, blijft het glas gewoon mooi schoon.
    Als het glas zwart wordt, heb je geen goede volledige verbranding.

    Vette vingers, branden in het glas, en zullen altijd zichtbaar blijven.
    Dus die moet je voordat je de eerste keer stookt, goed schoonmaken.

    Maak het glas eerst goed schoon, met een oude krant, dan heb je het meeste roet er alweer vanaf.
    Hele fijne staalwol 0000 daar kun je het glas verder ook goed mee schoonmaken.
     

    Frank

    Vaste beantwoorder
    Moderator
    • #3
    Kristian schreef:
    We hebben de haard al flink wat keren aangehad en vandaag was het tijd de ruit voor het eerst schoon te maken.
    Daar zit je probleem, je wacht te lang. Als je iedere keer dat je hem aansteekt even met een prop krantenpapier over de ruit gaat veeg je zo het roet er zo af en blijft hij schoon. Bij een hardnekkige plek de prop even een beetje nat maken, beetje as op de natte plek nemen en dan poetsen.

    Heeft je kachel geen kierstand op de ruit zodat er een beetje lucht over de ruit wordt aangezogen? Dat helpt ook om hem schoon te houden.
     

    Kristian

    • #4
    't Is een design kachel, je kan alleen de luchtaanvoer regelen, verder niets....
    We stoken een combi van berken, eiken en kersenhout, dat al minstens 3 jaar onder een een afdak buiten ligt te drogen.
    We krijgen de kachel ook moeilijk aan. Er is wel veel trek, want de rook die ontstaat bij het aanmaken is gelijk weer weg.
    Maar we moeten vaak nog een keer wat aanmaakblokjes erbij doen om 'm weer aan te krijgen.
    Misschien is het hout gewoon toch nog te vochtig? Zal eens zo'n metertje kopen....
     

    Frank

    Vaste beantwoorder
    Moderator
    • #5
    Hoe is de toevoer van lucht geregeld?
    Staat er ergens nog een schuifje niet helemaal open?

    3 jaar gedroogd zou droog genoeg moeten zijn.
     

    Kristian

    • #6
    Frank schreef:
    Hoe is de toevoer van lucht geregeld?
    Staat er ergens nog een schuifje niet helemaal open?
    Niet dat ik weet.
    Frank schreef:
    3 jaar gedroogd zou droog genoeg moeten zijn.
    Dat dacht ik eigelijk ook.
    We wonen wel in het bos, dus weinig wind en relatief veel vocht... misschien maakt dat uit....
     

    Kacheltje

    • #7
    Kachelruiten kun je eenvoudig schoon krijgen met een stukje keukenrol en de ruit sprayen met keukenreiniger. Ovenreiniger, koperpoets of speciaal kachelruitreiniger werkt ook. Wel op een koude ruit aanbrengen, op een hete ruit kan het glas springen.
    Bij de meeste kachels zal je altijd wel aanslag krijgen op de ruit, dat hoeft niet te liggen aan verkeerd gebruik.

    Naast aanmaakblokjes dien je ook wel wat aanmaakhout erbij te doen. Met de manier van het eerste hout aansteken kan het doven ook te maken hebben of met te veel of te weinig trek. Op afstand is dat moeilijk te zien wat er fout gaat.
     

    Kristian

    • #8
    We hebben ook nog een Barbas in huis, die steek ik altijd aan door 2 forse blokken naast/achter elkaar te leggen, 3 aanmaakblokjes ertussen, aansteken en klaar.
    Brandt altijd gelijk.

    Ik ben bang dat we met de nieuwe kachel teveel trek hebben. Het vuur brandt altijd wat wild, ook wanneer we de toevoer wat temperen.....

    Ik denk dat ik de kachelpijp ga voorzien van een regelklep.

    Ter indicatie: wanneer je de pijp uit de nisbus haalt, en je houd er een brandende aanteker voor trekt de vlam horizontaal... misschien teveel trek?
     

    Kacheltje

    • #9
    Bij het aanmaken kun je het deurtje ook op een kiertje zetten, dat haalt de trek wat weg en kan het vuurtje rustig aanwakkeren.
     

    Frank

    Vaste beantwoorder
    Moderator
    • #10
    Toch vind ik het vreemd, dat je met teveel trek roet op je ruit zou krijgen.

    Ik vind de manier van aansteken ook wat vreemd. 3 aanmaakblokjes?
    Ik gebruik 3 proppen krantenpapier waarvan ik er dus een gebruik voor het schoonmaken van de ruit. Dan een paar vuren aanmaaklatjes en een paar grotere stukken vuren en een paar kleinere blokken hout.

    Binnen 5 minuten kan ik al gaan temperen met toevoer en afvoer en heb daarna alleen een lichte waas op de ruit na een 2 uur branden die ik er zo afveeg.

    Nog een paar vragen:
    Komt er wel voldoende lucht in de kamer voor een goede verbranding?
    Hoe groot is de diameter van je rookkanaal?
    Deed je vorige kachel het wel goed?
    Is je rookkanaal wel goed schoon?
    Gebruik je de kachel volgens de voorschriften in je link?
     

    Kristian

    • #11
    De kamerdeur staat altijd open, en het is een huis uit 1932 :-) meer dan genoeg verse lucht...

    Het is een 150mm RVS rookkanaal, 1 week oud, getrokken door een inpandige schoorsteen, dus brand :mrgreen: schoon en de eerste kachel erop.

    Uiteraard probeer ik zoveel mogelijk volgens de handleiding te stoken, en zodra de grote blokken goed branden ga ik de toevoer temperen om het vuur rustig te krijgen, maar al heel snel zie je dan langgerekte vlammen naar de bovenkant schieten, en bijna geen vlammen meer bij het hout.

    Het lijkt wel of ie vacuüm getrokken wordt oid.

    De cremekleurige keramiek was na de eerste keer stoken helemaal zwart geworden, maar nu is het op een enkele donkere veeg na weer creme kleurig.

    Is dat een goed teken?
     

    Frank

    Vaste beantwoorder
    Moderator
    • #12
    Dat je vuurvaste stenen crèmekleurig worden is goed.
    Ik kan me voorstellen dat een kachelklep verbetering kan geven, maar ik zou eerst even in overleg gaan met de leverancier van de kachel.
     

    Kacheltje

    • #13
    De schuif aan de onderzijde moet voldoende zijn om de trek te regelen.
    Zijn de keerschot en hitteschild wel aanwezig in de kachel?

    Te veel trek zou een kachelspecialist kunnen meten, die dient minimaal 8 Pa. te zijn maximaal is niet aangegeven maar dit moet met de beluchtingsschuif te regelen zijn naar de gewenste waarde.
    Als met dichte schuif de trek te groot is is dat ook wel een controle waard.
     

    Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #14
    Leg de vraag voor aan de winkel waar u hem gekocht heeft, zij weten of dit normaal is en u heeft garantie wanneer er iets niet in orde is met de kachel.

    Edit: Ik vind het ook vreemd dat de ruit zo snel vuil wordt en heb de gebruiksaanwijzing eens doorgelezen.
    Op pagina 5 staat dat bij goed gebruik van de beluchtingsschuif het raam van boven af schoon wordt gehouden, er staan nog wel een paar tips meer bij die me nuttig lijken.
     

    Kacheltje

    • #15
    Wat is snel als aangegeven wordt dat de kachel al flink wat keren is gebruikt.
     

    Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #16
    V schreef:
    Sinds kort hebben we een nieuwe houthaard met een flinke ruit.
    Het is een 150mm RVS rookkanaal, 1 week oud, getrokken door een inpandige schoorsteen, dus brand :mrgreen: schoon en de eerste kachel erop.
    Dat leid ik hier uit af.
    Is dat trouwens zo belangrijk, goed stoken vind ik veel belangrijker en dan heb je met een goede kachel weinig last van aanslag op de ruit.
     

    Louis1952

    • #17
    Wat ik begrijp van ruitjes schoonhouden is zorgen dat er geen koude lucht langs de ruitjes stroomt, daardoor zou zwarte aanslag ontstaan en nat of geschilderd hout heeft hetzelfde effect.
    Dus zorg ervoor dat de deurtjes en glazen goed afgedicht zijn.
    Een vriend van me heeft een hele dure houtkachel, die brand de aanslag bij even goed doorstoken weer helemaal schoon.
    Dus ik denk dat de constructie van de kachel ook erg belangrijk is.
    succes
     

    Louis1952

    • #18
    Dat van die hoge kachel is kul, die kachel (sorry weet 't merk niet) die ik in vorige respons aanhaalde is ook hoog. Heeft ook een thermostaat op de gedeeltelijk aanzuig van kamer lucht welke stomweg geknepen wordt als de kamer op temperatuur komt.
    Nou ja mijn Barbas Panolux inzethaard van 75 euro van marktplaats verwarmd prima en dan maar wat vaker met de HG kachelruitjesreiniger knijpfles in de weer.
    De houtkachel blijkt stomweg nog niet uitontwikkeld dus.
     

    Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #19
    Het topic is gesplitst, gelieve uw reactie bij het andere topic te plaatsen.
     
    Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
    9
    5
    1
    6
    1

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu