Kachelpijp door voorzetwand en steense muur.

Hallo allen,

Het gevelkacheltje in de badkamer wilde niet meer aan. Onderzocht hoe dat kon en we ontdekten nog veel ernstigere problemen dan een niet brandende kachel.
Lang verhaal kort, de badkamer is volledig gestript tot op de bakstenen en het beton. (En toen gingen alle bouwmarkten dicht...argh!)
De badkamer wordt weer opgebouwd. Volgorde : Steense muur (hollands verband? 120 jaar oud) dampopen folie, rachels, xps 30mm badkamerplaat, tegels.
Ik heb een DRU art2 gekocht ter vervanging van de DRU ART GT2.
Mijn vraag: De doorvoerpijp wordt erg heet. de buis zit door een gat in de steense muur. Geen ruimte rondom, koud op de stenen. Is dat een probleem?
De vorige eigenaar had rachels tegen de muur gespijkerd en piepschuim ertussen gedrukt, en daar houten platen voor. Dat piepschuim was rondom die pijp gesmolten.
En dat vind ik toch erg gevaarlijk.

Hoe moet ik veilig de doorvoer maken zonder dat de hitte de folie, isolatie en dergelijke smelt/te heet wordt.

Alvast bedankt voor de antwoorden!
 
Er komt een andere kachel inclusief doorvoer, dus het wordt vervangen. Mijn vraag is hoe we dit wel veilig kunnen doen in tegenstelling tot de vorige eigenaar. Steenwol rond de pijp? Of een koker van brandwerende plaat?

De badkamer is volledig kaal. Alleen stenen muren. Leidingwerk, elektra, riolering...alles wordt opnieuw aangelegd. Inclusief kachel en doorvoer. Eigenlijk beginnen we vanaf 0 met een gat in de stenen muur en de andere kachel die daar terug komt.
 
Laatst bewerkt:
De andere kachels heb ik nog niet binnen maar dat zit er bij. Dat zit er nu ook in met de oude kachel. Maar die wordt wel erg heet.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Slim idee hoor gevelkachel in de badkamer. En wat voor kachel heb je besteld? merk en type.
Persoonlijk zou ik er geen een in de badkamer plaatsen pak dan een infrarood paneel of een elektrische radiator.
 
Type kachel staat in mijn OP. Dru ART2. Met speciale behandeling voor vochtige ruimtes. Vaak gebruikt in badkamers.
Dus ik begrijp niet goed waarom een gevelkachel voor oa badkamers niet "slim"zou zijn.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Met de nieuwe gasketelwet is (met een overgangsperiode) installeren van gastoestellen en rookgasafvoeren alleen nog toegestaan door gecertificeerde monteurs. De overheid heeft deze wet ingevoerd omdat er in de praktijk zoveel mis gaat met koolmonoxide.

Een gevelkachel in een badkamer is een onding, zeker in een geisoleerde muur. De dikke open pijp is het schoolvoorbeeld van een koudebrug waarmee de koude wind letterlijk tot in je badkamer komt. Dit geeft condensatie en snelle roestvorming van de ijzeren delen van de kachel met kans op doorroesten en bijbehorende koolmonoxide lekkage. Om dit te compenseren moet je hem eigenlijk continu stoken wat veel geld kost voor een ruimte die je maar een beperkte tijd per dag gebruikt. Want je stookt dan feitelijk niet om de badkamer warm te houden, maar om de koudebrug te compenseren.

Als je het gat dichtmetselt en de isolatie doortrekt ben je je koudebrug kwijt. Een infrarood paneel geeft direct stralingswarmte waardoor het als mens in Adam/Eva kostuum snel aangenaam voelt nadat die verwarming is aangezet. Alleen tijdens gebruik een infraroodverwarming gebruiken is qua energieverbruik veel zuiniger dan continu gas moeten stoken. Bovendien zit je dan niet met je periodieke onderhoudskosten van een gecertificeerde monteur.

Zelf zou ik de kachel binnen de wettelijke periode van 14 dagen retour sturen naar de leverancier.
 
Er brand altijd een waakvlam die de badkamer op een redelijke temperatuur houdt.
Is dat niet voldoende tegen condensvorming? Isolatie moet je je niet teveel bij voorstellen. Is 30MM badkamerplaat. (soort wedi)
Ook jaarlijks onderhoud, alles nakijken en we gaan koolmonoxidemelders plaatsen.
Ondertussen ben ik er achter dat de buitenste pijp helemaal niet zo heet moeten worden zoals bij de oude het geval is aangezien dat de aanvoer is.
Dus kachel incl. doorvoer wordt sowieso vervangen, ook in de keuken. (geen cv aanwezig)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Als de gevelkachel normaal jaarlijks onderhouden wordt, ben je normaal gesproken ruim op tijd om in te grijpen wanneer de kachel gaat roesten.

De gevelkachel is geschikt voor gebruik in de badkamer, dus met de risico's zal het wel iets loslopen. Zelfs als de kachel onverhoopt een gaatje zou hebben door bijvoorbeeld roest, betekent dit ook niet dat er gelijk gevaar is voor koolmonoxide. Dan moet je tegelijkertijd ook een slechte verbranding in het toestel hebben.

Dus zolang de gevelkachel is geïnstalleerd volgens voorschrift en wordt onderhouden volgens voorschrift, zullen de risico's minimaal zijn.

Wat betreft de gasketelwet, deze wet bestaat met name uit procescertificering. Er zijn dus vooral regels over de te doorlopen stappen. Aan de vakkennis van de installateur worden veel minder eisen gesteld. Dus of deze wet nu echt tot een verbetering zal leiden? Ik betwijfel het.
 
Het ging mij om het laatste of de kachel geschikt was voor vochtige ruimtes.
Als dat is en hij word jaarlijks JUIST onderhouden en geïnstalleerd volgens de voorschriften is er geen probleem
 
Goed, de gevelkachel voor badkamers mag dus in de badkamer. :P

Nu rest mij nog de vraag, hoe maak ik het best de doorvoer door de voorzetwand met xpsplaten en tegels.
Gat wat groter in diameter en omwikkelen met glaswol?
 
Kijk in de installatie handleiding, hier staat in vermeld hoe groot je het gat moet maken.
Normaliter zal de buitenbuis niet warm worden hier word nl de lucht langs aangezogen
 

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
2K
Verwarming inclusief leidingwerk
Averell dalton
Reacties
6
Weergaven
4K
Verwarming inclusief leidingwerk
Verwarming Sp.
  • Gesloten
Reacties
2
Weergaven
6K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu