Max lengte enkelwandig kachelpijp houtkachel in de woonkamer

Nejra

  • #1
Hallo,

Het plafond is in onze woonkamer door een vide ca 5 mtr hoog. Wij willen daar een houtkachel plaatsen en dus een rookkanaal maken. Het rookkanaal willen we in het zicht laten.
Mag / kan de kachelpijp enkelwandig uitgevoerd worden over die lengte? Of koelen de rookgassen dan te snel af?
De dubbelwandige systemen zijn erg lelijk om als zichtdelen in de woonkamer te hebben.
vandaar het idee om dat enkelwandig uit één geheel uit te voeren.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Dat zul je na moeten vragen bij de leverancier van de pijp denk ik
 

Nejra

  • #3
Ik wil de pijp uit één geheel maken en niet koppelen uit meerdere delen van de kachel specialist. De buis koop ik dan in bij de staalleverancier en die hebben geen kennis van rookkanalen en specifieke kachel toepassingen. Vandaar mijn vraag.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Hoe hoger het rendement van de kachel, hoe meer kans je hebt op condensatie, met als gevolg zelfs kans op roet water,minder trek, het zwart blijven van het raam kans op rook in de kamer ,meer roetvorming dichtslaan van de kap, en een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Het rendement van de kachel/ moet dus relatief laag zijn met een behoorlijke afvoergas temperatuur om ook bovenin nog enigzins warmte over te houden, ook zou het rendement als de kachel dat wel heeft nog naar beneden gaan omdat je zorgen moet dat je afvoergas temperatuur hoog genoeg moet blijven.Houd met een buis uit een stuk ook rekening met uitzetten en krimpen.
 

Pigion

  • #5
Ik kan het eens zijn met het antwoord van GDela, echter met een aanvulling. Minstens zo belangrijk is:

- Kachel niet te groot voor de ruimte. Bijna altijd zijn houtkachels veel te groot voor de ruimte. Ze worden op een te laag temperatuurniveau gestookt en daardoor lage rookgastemperatuur in de pijp en onvolledige verbranding. Daar komt nog bij dat nog steeds veel "houtstokers" veel te vroeg in de herfst beginnen te stoken onder het mom de kille avond te verdrijven. Persoonlijk heb ik pas gisteravond voor het eerst onze accumulerend kachel gestookt met 2 curver-boxen hout.
Ik raad je af een stalen pijp uit de handel te nemen. Deze blijft te lang koud bij opstoken met bijna zeker condensatie in de pijp, kan er zelfs onder uitlopen. Bovendien is dat ding zwaar, kan niet op de kachel rusten. Hij moet dan een eigen ondersteuning hebben. Maak je hem boven vast, dan moet erbij de kachelaansluiting een flexibele bocht komen. Een gewone kachelpijp voldoet prima. De 1 meter delen schuiven enkele cm in-elkaar, prima afgedicht. Dat heeft vroeger prima gewerkt en doe het nu ook goed. Bovendien kan de pijp gemakkelijk los worden genomen en buiten schoongemaakt. Dat moet minimaal aan het einde van het stookseizoen en als er horizontale dele zijn, ook tussentijds. Denk erom de dakdoorvoer dubbelwandig e doen met professionele onderdelen.

Nog een opmerking over de keuze van de kachel:
Een gewone houtkachel word taan de buitenzijde erg heet, daardoor sterk stijgende luchtstroom. In de vide zal het erg warm worden. Op vloer-niveau voel je de toe-stromende koude luchtstroom aan je voeten. Niet voor niets stond rond de café-kachels een ring op 50 cm hoogte om de voeten op te leggen. De klompen stonden in het tocht-portaal. Ja, vroeger waren ze nog niet zo dom, helaas heeft de huidige generatie daar (te) weinig kennis van en algemeen (te) weinig begrip voor.
Ik adviseer je bij de keuze van de kachel te lijken naar b.v. een accumulerende kachel, lomp groot ding. doch heerlijke eigenschappen. In een huis met een vide zal ruimte niet zo'n probleem zijn.
Pigion
 

Nejra

  • #6
Oke, bedankt voor de reacties, daar kan ik wel wat mee. I k ga dan toch proberen om de kachelpijp te isoleren. De elementen die standaard te koop zijn , zijn niet mooi genoeg om als zichtdelen te gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu