Kabels zonnepanelen door 1 dakdoorvoer?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Beste allemaal,

Mogen de kabels van een PV systeem door 1 dakdoorvoer maar binnen? Of moeten de plus en min altijd gescheiden zijn van elkaar?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Altijd gescheiden.
Dwz 5 cm uit elkaar.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat dacht ik ook al. Bedankt voor de bevestiging.

Overigens dan weer wel raar (of eigenlijk tegenstrijdig) dat de aansluitingen van plus en min op de omvormer dichter bij elkaar zitten dan die 5 cm. Houd je alles gescheiden vanaf de panelen gaat het straks bij de stekkers op de omvormer alsnog mis.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Ik zie ze dan ook regelmatig door 1 buis richting de verdeler gaan en dat is regelmatig de regenpijp maar vaak ook gewoon een elektrabuis.

Maar de een adviseert 5 cm de ander 10 cm dit omdat een vlamboog die eenmaal is ontstaan niet vanzelf zal gaan doven zoals bij wisselspanning.
Andere veel gemaakte fout is dat de kabels juist te ver uit elkaar liggen waardoor inductielussen ontstaan hetgeen kan gaan storen op apparatuur.
Ook van belang is dat je alle kabels goed vast zet, dus geen kabels ergens los op het dak oid. en vooral geen connectoren los laten liggen maar allemaal vastzetten met een trekbandje.
Voordeel de kabel kan minder bewegen en daardoor minder snel stuk gaan. Daarnaast zijn de connectoren zijn wel waterdicht maar niet als ze langdurig in een plas water liggen.
 
Laatst bewerkt:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Maar stel dat je twee kabels (+ en -) door één 16 of 19mm buis naar de omvormer leidt,
kan dat of is dat niet toegestaan/gevaarlijk? Er van uitgaande dat de rest ook helemaal goed is.
 

dennistd

  • #6
Officieel moeten ze door twee gescheiden buizen, alleen denk ik dat bij 80% van de gevallen ze gewoon samen door één buis lopen...
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #7
Ik heb op mijn oude huis panelen gelegd, toen werd er nog niet gesproken van 2 dakdoorvoeren en inductielussen. Ook niet van aarden van de panelen.

Denk dat dit dus voortschijdend inzicht is. Oftewel, kans dat het mis gaat is nihil maar als je nu gaat leggen doe het dan goed :). Misschien kan iemand dit bevestigen die de normen kent.
 

Fmrama

  • #8
Bij mij is in 2018 door een bekend bedrijf dat namens een eveneens bekend energiebedrijf zonnepanelen gelegd. En alle kabels gaan door 1 pvc buis van het dak naar de omvormer. Ik zal niet de enige zijn waar dit zo gedaan is. Als je nu zoekt op google hoe het dan wel moet…tja dan doen vele het gescheiden van elkaar. Idd voortschrijdend inzicht!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
8 Jaar geleden is bij mij alles door de HWA aangelegd.

Nu met de uitbreiding wil ik het goed gaan doen en alles scheiden (zoals het hoort).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Bij ons thuis gaan beide draden ook door 1 buis door het dak...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Tegenwoordig hoort de aarding (potentiaalvereffening) ook aangesloten te worden. Die mag samen met één van de andere twee draden in 1 buis (weet even niet of dat de plus of de min is).

Ik heb nu ook geen aarding, maar die hoort volgens de laatste regels nu wel aangesloten te worden met de uitbreiding.

Voor de zekerheid heb ik 3 mantelbuizen (D 50) vanaf het dak naar de meterkast gemaakt en 2 dakdoorvoeren (plat dak). Daarmee moet de installateur vooruit kunnen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Bedankt, dan maak ik er nog even een tweede buisje bij voordat de omvormer eindelijk binnen is.

Nog een stukje uit het document:
Ter voorkoming van parallelle vlambogen wordt geadviseerd om de en kabels gescheiden in eigen
draadgoten het pand in te leiden (tussenruimte min. 8 cm).
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Tiho

  • #14
Het stukje dat pimklus aanhaalde, wordt vrijwel dagelijks op fb aangehaald als bewijs dat ze bij elkaar mogen juist.

Het 1e deel zegt ook dat je geïsoleerde kabels zonder metalen mantel moet gebruiken. Of dat andere. Niet en.

Dan zou je er toch zijn met solar kabels?
 

GGroen

  • #15
Ik las dat het sinds 2023 wordt geadviseerd in de NEN norm om de goed-ommantelde fase en neutraal draad in gescheiden en adequate leidingen (UV-beschermde?) naar de omvormer te voeren. Schijnt nogal eens voor te komen. Brand door schade aan bedrading van seriele system op je (houten) dak. Al bij 6 panelen, dat is bij mij straks de bedoeling, loopt een gevaarlijk hoge gelijkstroomspanning over het dak, en gelijkstroom is gevaarlijker dan wisselstroom voor huis en haard want het "plakt je" aan de leiding als je het aanraakt. Anders dan bij contact met wisselstroom. Op weg naar de omvormer wordt het dus wat link als er iets beschadigd raakt aan de kabel o.i.d. Na de omvormer wordt het wisselstroom en gelden weer andere normen. Om veiligheidsredenen eigenlijk (heb nauwelijks schaduw op dak) leg ik op dit 100 jaar oude huis toch maar een setje van 6 panelen met micro-omvormers eraan geklikt op het platte dak, dan loopt er in ieder geval een enkele neopreen 3 aderige 4mm2 230V AC trunckabel naar de dakdoorvoer (die moet ik nog maken) en vervolgens, linea recta, naar de aardlekautomaat en aardrail in de meterkast. De aardedraad van het panelenframe wordt op de aardedraad in die neopreen truckabel aangesloten (in lasdoos/gietmof) en aan het andere eind op de aarderail van de groepenkast (en niet op de verwarmingsbuis in de badkamer of bliksemafleider werd me geadviseerd). Voor mij geen gedoe met PV kastjes, gewoon stroom afvoeren in een enkele kabel, verborgen en veilig achter "gesloten" ruimtes en kruipruimte naar een afzonderlijke aardlekautomaat in groepenkast. Afhankelijk van welk merk, is het wel een paar honderd euro duurder, maar voor 6 panelen goed te doen. En, zo wordt gezegd, gaan ze aanzienlijk langer mee dan serieele omvormers.
 

RogMoe

  • #16
Lekker door één 5/8 of 3/4 buis.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
Huh?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #18
En over een jaar lezen over een brand ontstaan in een PV systeem :?
 

Fmrama

  • #19
In 2018 zijn bij mij zonnepanelen gelegd door een profesioneel bedrijf (F) in opdracht van een energieleverancier.(toen nog N) En idd ook gewoon door 1 buis. Wellicht is er nu voortschrijdend inzicht, dat het de laatste jaren gescheiden moet. Reden om het nu bij mij te gaan veranderen? Tja…..:denk:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #20
Hangt er ook van af of je micro-omvormers hebt of niet. Zo ja. Dan blijft DC op je dak en komt er AC je huis in. AC mag volgens mij wel door 1 buis.

Verder mag DC door 1 buis, mits (!) de afzonderlijke kabels maar individueel in een mantelpijp zitten door die buis. Daarmee zijn ze alsnog gescheiden van elkaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu