Kabel door oude schoorsteen

Sander137

  • #1
Hallo klussers,

Ik ben de zolder aan het verbouwen en zou daar graag een coax-kabel en utp-kabel aansluiting hebben. Ik heb een huis uit de jaren '30 waar een schoorsteen in zit die niet gebruikt wordt (twee schouwen op de begane grond).

Is het mogelijk/ veilig om een flexibele electraleiding in de schoorsteen te plaatsen? (Het idee is deze bij de uitgangen boven en beneden vochtdicht af te kitten en coax+utp wandcontactdozen te plaatsen.) Kan het zijn dat de schoorsteen gedeeld is met de buren (die de kachels nog wel gebruiken)?

De vraag voor 1 milioen is vervolgens: als ik op een later tijdstip bedenk om de schoorsteen toch weer te gebruiken voor een houtkachel: is het dan mogelijk om naast de flexibele leiding een flexibele rookgasafvoer te leggen?

Alvast super bedankt voor de info en tips!

Groetjes,

Sander
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hitte en kunststof (mantels) gaan niet samen. Kun je niet via een hoek bij de trap of via een leidingschacht naar boven gaan?
 

Sander137

  • #3
Helaas is er geen leidingkoker die direct naar boven gaat. via de trap is ook geen optie (geen centraal trappenhuis). blijft het een probleem als de pijp van de houtkachel dubbelwandig (geisoleerd) is?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Bedenk dat de meeste kachels toch wel een behoorlijke afvoer nodig hebben om goed te kunnen werken.
Vaak is dat minimaal 15 cm.
Een dubbelwandige geisoleerde buis kan in de meeste gevallen niet door een bestaand rook kanaal, omdat zo een buis al snel 25 tot 30 cm dik is
Maar ook die wordt warm aan de buiten kant.

De warmte in een normaal rook kanaal is al snel enkele honderden graden heet.

Het is dus geen goed idee om kabels door de schoorsteen te maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu