Juiste folie bij vloerisolatie in kruipruimte

pascal_b

  • #1
Hallo allemaal,

ik zoek en google me suf over de juiste folie te gebruiken bij vloer-isolatie. Op elke site lijkt wel een ander advies te worden gegeven dus ik hoop hier antwoorden te vinden. Het gaat mij er vooral om wat echt nodig is (bijvoorbeeld om houtrot door condensatie te voorkomen.

De situatie: droge kruipruimte van ongeveer 50cm diep, betonnen bak, voldoende geventileerd door open spouwmuren. Houten vloerbalken 14 cm hoog, daarop houten schroten, ondervloer en dan de vloer (parket).
Ik wil tussen de balken isoleren omdat er momenteel veel kou vanuit de kruipruimte de woonkamer in trekt (koude voeten). Glaswol of steenwol is me om het even.

Is nu dampremmende folie nodig direct tegen het glaswol\steenwol aan? Ik zie in sommige adviezen spijkerflens rollen terugkomen, de alu is dan toch een dampremmende laag direct tegen de wol aan? Alternatief kan ik natuurlijk dampremmende folie op kale wol nieten zoals bij dak-isolatie.

Maar, ik zie ook voorbeelden dat men kale glaswol tussen de balken doet en dan dampremmende folie op de bodem... bijvoorbeeld hier:

Geen merknamen gebruiken a.u.b. Mod.

Op weer andere sites lees ik over (dampdichte?) bodemfolie aan de onderkant\bodem van de kruipruimte. Ook best, maar moet er dan ook nog een folie direct onder de wol? en zo ja, welke?

Ik hoop dat iemand mijn verwarring kan wegnemen.
Alvast heel erg bedankt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik weet zeker dat jij hier een antwoord kan vinden. Flauw he maar het is wel zo.
 

pascal_b

  • #3
ik vind genoeg antwoorden maar wel allerlei verschillende. Het gaat me om welke combinatie van zaken de juiste is. Bijvoorbeeld: glaswol tussen de balken, daarna dampremmende folie er tegenaan en dan niets op de bodem. Of juist: kale glaswol tussen de balken en dampremmende folie op de bodem. Of juist: glaswol tussen balken + daar tegenaan dampremmende folie + op de bodem nog bodemfolie.
 
Laatst bewerkt:

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
De eerste stap in een kruipruimte is eigenlijk altijd een dampremmende/dampdichte folie (kun je zien als synoniem) op de bodem. Dat staat los van de andere maatregelen en zorgt voor drogere lucht. Het is lastig te beoordelen of dat bij jou nodig is, maar kwaad kan het nooit. Begrijp ik het goed dat de vloer van de kruipruimte ook van beton is?

Situaties zijn vrijwel nooit hetzelfde, maar de basisprincipes blijven altijd gelden. Dat betekent dat de ventilatie van de balken op peil gehouden dient te worden, anders gaan ze rotten. Daarnaast is het qua folies altijd het doel om de warme kant dampdichter te hebben dan de koude kant. Dus: dampdicht aan de warme kant, dampopen aan de koude kant.

Met die stelregels kun je eenvoudig jouw situatie oplossen: als je tussen de balken wilt isoleren, doe je de dampdichte laag (bijvoorbeeld de aluminiumlaag van de glaswolrol) dus aan de bovenkant . Een dampopen folie is aan de onderkant niet per se nodig, maar kan wel de tocht reduceren en ongedierte uit de isolatie houden. Ook kun je dat eventueel gebruiken om de isolatie (beter) op zijn plaats te houden.

Gezien je last hebt van tocht kun je ook overwegen een losse dampdichte folie aan de bovenkant te doen. Die kun je namelijk beter kierdicht krijgen door deze aan de zijkant van de balken te bevestigen. Isolatie heeft immers aanzienlijk minder nut als de tocht er gewoon door of langs waait.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu