Jaga tempo wandmodel blijft onderaan koud

Edewolf

  • #1
Goedendag,

Een klein vraagje om hulp:

We hebben een Jaga Tempo wandradiator/convector (140/40/20) die aan de rechterzijde en onderaan niet warm wordt. De aanvoerleiding aan het kraandeel wordt links goed warm (heet) de afvoerleiding rechts blijft nagenoeg koud. Bij het ontluchten komt er een overvloed aan water uit (aangesloten op stadsverwarming) en geen lucht. Is deze radiator die inmiddels 10 jaar oud is aan vervanging toe? Ik denk eraan om 'm voor eenzelfde model te vervangen?

Alvast bedankt voor jullie hulp en deskundige advies!

Groet,

Esmé de Wolf
 

Bert pit

  • #2
Als de ruimte waar de Jaga hangt goed warm wordt is het OK.

Een radiator hoort eerst van boven warm te worden en daarna beneden. Maar als de ruimte op temperatuur is, zal er geen warm water worden aangevoerd en kan het zijn de de onderkant nog koud is.
 

Edewolf

  • #3
Dank je wel Bert voor je antwoord.

Als ik die radiator als enige aan heb in de woonkamer blijft wordt hij ook niet helemaal warm. Het opwarmen van de kamer gaat erg langzaam (er staan nog twee kleinere tempo's aan de raamzijde) en ik ben dus bang dat hij erg slecht rendement geeft wat misschien dan ook weer terug te zien de afrekening. Of zie ik dat verkeerd?
 

JeffreyD94

  • #4
Als je de eerste bewoner bent en je hebt al vanaf het begin problemen dan is het vaak dat niks goed is ingeregeld. Als de problemen langzaam erger worden kan soms temaken hebben met dat leiding dicht gaan slibben, soms opnieuw inregelen helpt hierbij.

Een temperatuur verschil over radiatoren en convectoren is vrij normaal, je wilt namelijk dat de warmte afgenomen word aan de ruimte, het zinloos rondtransporteren zorgt alleen voor hogere stookkosten maar levert niks op (transport/stilstandverliezen)

Hoelang het duurt voordat een ruimte op temperatuur is kan invloed hebben op de stookkosten, echter als je deze temperatuur vervolgens vasthoud zal je zien dat de stookkosten lager uitzullen vallen dan het overbodig snel opstoken/afkoelen (Pendelen)

Word de temperatuur uit eindelijk wel gehaald? Zoja dan heb je voldoende vermogen en zal ik mij niet teveel druk maken over de temperatuur verschil. Echter zal ik tussen dag en nacht temperatuur niet teveel graden overbruggen als alles wel op temperatuur te krijgen is maar gewoon lang duurt.

Krijg je het helemaal niet op temperatuur, advies eerst proberen radiatoren/convectoren iets in te regelen.

Note:
Wel alles in de desbetreffende ruimte openzetten, indien thermostaatknoppen deze op dezelfde stand zetten.

Meestal kan je via de stadverwarningsunit display het aantal liter per uur over een radiator/convector uitlezen (alles dichtzetten behalve degene welke je wilt meten. Eventuele kamerthermostaat vragend zetten welke de stadverwarmingsklep openstuurt.
 

Edewolf

  • #5
Hoi Jeffrey, bedankt voor je uitgebreide antwoord.

We hebben het huis pas nu een half jaar (huis is ca. 10 jaar oud dus) en na alle mooie dagen voor het eerst pas echt de kachel en toen bleek dat het wel heel erg lang duurt voordat de boel opwarmt (3 graden in 3 uur ongeveer). Als ik alles dicht heb behalve de bewuste radiator dan geeft de warmteunit een doorstroming aan van ca 40L/u, dat lijkt me erg weinig, en daarbij wordt de radiator dus niet helemaal warm. Zodoende dacht ik dat het misschien verstopt is of iets dergelijks. De voorinstelling op het ventiel staat op 6, maar dat staan ze allemaal volgens mij. Ik wil m'n Nest (v3) eigenlijk vervangen met een Tado systeem aangezien we nu een heel huis moeten verwarmen in plaats van een appartement waar we vandaan komen. Maar goed, uiteindelijk wordt het wel warm en ik zal je advies ter harte nemen om de 'lage'(nacht) temperatuur niet teveel te verlagen en kijken of er verder nog iets in te regelen valt.

Bedankt voor je hulp en advies in ieder geval!
 

Bert pit

  • #6
Je zou ook eens kunnen kijken naar de aanvoertemperatuur. Wellicht dat die erg laag staat waardoor het erg lang duurt voordat het warm wordt. Als het in de winter koud wordt zit je helemaal met een probleem.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Bij stadsverwarming heb je andere ventielen nodig met een kleinere Kv waarde.
Gebruik bij stadsverwaring in geen geval de standaard ventielen, als deze er wel in zitten dan vervangen.
Verder komt een doorstroming van 40L/h overeen met 1400W vermogen bij een delta-T van 30°.
(stadsverwarming aanvoer 70°C, retour 40°C dus delta-T = 30°)

Een Jaga Tempo geeft maximaal 1711W af bij 70/40/20°C dus dat komt ongeveer overeen met de doorstroming.
De doorstroming zou bij deze gegevens 49k/h moeten zijn.

Dus:
Doorstroming iets hoger afstellen tot 49l/h
Temperatuurverschil aanvoer/retour controleren, deze moet normaal gezien 30°C zijn
Indien goed afstellen niet lukt dan het ventiel controleren en evt. vervangen.

PS,
Het controleren van de voor instelling van het ventiel heeft alleen zin als je precies weet welk ventiel er zit en of je de leidingberekeningen kent voor de woning.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu