Itho woningventilatie

RienRe

  • #1
Ik woon sinds kort in een woning met een Itho CVE-266 woningventilatiesysteem. Bij het schoonmaken van de unit stel ik vast dat in het midden van de unit, dus tussen de luchtinvoer en -uitvoerbuizen, een soort piramidevormige 'schuimrubber' afdekking zit. Deze is volledig vergaan: als je dat spul aanraakt, pak je zo een stuk eruit. Het voelt helemaal vettig en vergaan.
Wat is de functie van dit spul? Werkt dat als filter, of is het alleen om de luchtstromen beter te 'sturen'?
En mijn vraag: is het een probleem als dat schuimrubber beschadigd is?

Het systeem is met de bouw geplaatst, 25 jaar geleden.

Graag uw reactie: Moet ik hier iets aan doen? Alvast dank voor uw antwoord.
 

stefan9

  • #2
Het is zeker geen filter. Het zal inderdaad de luchtstroom beïnvloeden en daarmee wellicht ook het geluid dat de box maakt.
Als de box al 25 jaar oud is heb je kans dat hij behoorlijk wat meer stroom verbruikt dan de huidige systemen, waardoor vervangen wellicht zelfs goedkoper is dan deze nog een tijd laten draaien.
 

RienRe

  • #3
'Het systeem vervangen', betekent dat dat alleen de ventilatie-unit wordt vervangen. En dat dus het buizensysteem en schakeling in het huis behouden kan blijven?
En aan wat voor kostenplaatje moet ik dan denken, bij benadering?
 

stefan9

  • #4
Ik ken de CVE-266 niet, maar als ik ernaar Google lijkt het erop dat die dezelfde afmetingen heef als de huidige ITHO boxen. Die zou je dan 1-op-1 kunnen vervangen zonder buizen aan te passen.
Heeft jouw huidige box een perilex stekker? Een nieuwe box met perilex stekker zou daar dan ook zo op aangesloten moeten kunnen worden.
Voor de zekerheid kun je even contact opnemen met de fabrikant. Die kan je zo vertellen welke nieuwe box zou passen. Ook het ventilatie vermogen (m3/h) van de box weten zij vast wel.
Voor de kosten moet je maar even op Google kijken. Hangt er ook vanaf of je een box met vochtsensor, CO2 meter of afstandsbediening wilt hebben. En of je hem zelf kunt plaatsen uiteraard.
 

Auto-Geen

  • #5
De CVE-266 box is een van de eerste energie zuinige boxen zonder afstandsbediening en sensoren. Het piramide vormige schuimstuk is voor geluiddemping ne lucht geleiding, maar zonder werkt ie ook. Qua energie verbruik zal het met een nieuwe niet veel uit maken, qua mogelijkheden wel.
 

RienRe

  • #6
Stefan9 en Auto-Geen,
Allebei dank voor de info.
Ik weet zo voldoende.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu