Itho-Daalderop inlaatcombinatie lekt (echt)

Pagoutie

  • #1
Ik heb zojuist een Itho-Daalderop 500 Watt, 10 liter hotfil keukenboiler geïnstalleerd. De uitloop van de inlaatcombinatie zit ruim boven mijn afvoerpijp. Expansiedruppels worden netjes afgevoerd. De afvoerpomp van mijn vaatwasser watert af op de zelfde afvoerpijp. Zodra deze in werking treedt, borrelt er water uit het trechterje van de inlaatcombinatie: natte boel! Ik denk, dat een zeer licht werkend terugslagklepje in de afvoerslang van de inlaatcombinatie dit probleem zou kunnen oplossen. Kunnen jullie mij adviseren, welk terugslagklepje geschikt is voor deze toepassing?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee, je moet het probleem oplossen.
De vaatwasser hoort gewoon te kunnen lozen zonder dat de trechter lekt.
Dus ergens zit of een beginnende verstopping of je hebt het toch niet juist geplaatst.

Post eens een foto van de installatie.
 

Pagoutie

  • #3
Bedankt vor je snelle antwoord. Mee eens! hieronder de foto’s.

1686498961557.jpeg


Het overzicht laat vooral de bestaande afvoer zien, met wat ik daaraan heb toegevoegd. Bovenin zie je de uitloop van de wasbak en de afvoer van de vaatwasser. Ietsmeer naar achteren, zie je de afvoer van het zijwasbakje. Dan komt een donkergrijs stuk pijp en een bochtje, met daarachter het T-stuk waarop de afvoer van de inlaatcombinatie uitkomt.

13ED1F08-87A9-425A-83C1-F4745A583D7B.jpeg


Deze foto laat de warmwatertoevoer zien waarop de inlaatcombinatie met overdrukventiel gemonteerd is. Hierop is de expansiewaterafvoer gemonteerd. Via een lus loopt deze naar het T-stuk in de afvoerpijp, onderin de foto.

Ik heb de wasbak helemaal vol laten lopen. Stop eruit. De wasbak loopt vlot leeg, zonder lekkage. Ik heb inmiddels de druppelwaterafvoer iets hoger gelegd. Morgen bij het vatenwassen kijken, of dit iets uitmaakt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dit kan nooit goed gaan.

De aansluiting op de wand is je laagste punt, er mag niets lager zijn dan dat punt.
Nu blijft het water in de aftakking staan, een wastafel zal net goed gaan maar een pomp drukt het zou de aftakking in.

Inlaatcombinatie moet zo hoog mogelijk geplaatst worden.

Dat grijze lijkt een sifon poging en in het laagste deel van de sifon heb je nu een aftakking dat gaat niet.
Vanaf de wand opnieuw beginnen.
 

Pagoutie

  • #5
Klus geklaard en spetteren lijkt verholpen.

Zonder het in de gaten te hebben, had ik een heuse waterram gecreëerd. Een waterram drijft een kolom water een paar meter omhoog, zonder pomp en zonder energie. Het enige dat je nodig hebt is stromend water, liefst veel en snelstromend. Dat water leid je door een brede buis die zich daarna vernauwd. Vlak voor de vernauwing zit een veel smallere aftakking. De vernauwing levert weerstand op en verhoogt de waterdruk. In een vloeistof verspreid die verhoogde waterdruk zich in alle richtingen gelijkmatig. Deze verhoogde druk stuwt het water in de aftakking omhoog.

ik heb mijn expansiewaterafvoer onderin mijn stankbocht geplaatst en staat permanent onder water. Na de stankbocht volgen ten minste nog twee bochtjes en die leveren weerstand en dus extra druk op. Een overdruk van een paar cm waterkolom is voldoende, om het trechtertje van de inlaatcombinatie te doen overstromen.

ik heb nu het T-stuk voor de expansiewaterafvoer vlak onder vaatwasserafvoer geplaatst, maar nog steeds boven de hoofdafvoer. Ik had het graag andersom gedaan, maar dat zou constructief erg lastig worden. Een eerste testje (volle wasbak laten leeglopen) liet geen druppeltje lekkage zien. Nu nog de pomp van de vaatwasser. Ik ben benieuwd!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat is geen waterram, dat is gewoon verkeerde aanleg.
 
  • Like
Waarderingen: ADDave

Pagoutie

  • #7
Jouw advies klopte. Mijn analyse misschien niet. Het probleem blijkt helemaal verholpen. Mijn hartelijke dang voor je advies!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu