Isoleren van garage ivm ombouw tot bijkeuken

Jan-Willem

 • #1
Hallo,

Net als vele anderen, ga ook ik aan een verbouwing beginnen. Als eerste wordt de bestaande, aangebouwde garage omgebouwd tot bijkeuken/berging. Daarin komen de nodige huishoudelijke apparaten en wat dies meer zij te staan en ook een werkbank en (opslag van) mijn gereedschap.

Inmiddels heb ik al heel veel informatie uit dit forum naar boven gehaald (waarvoor dank aan de vele posters), maar ik wil graag eens op een rijtje zetten of ik het allemaal goed begrepen heb.

Goed, beginnen bij het begin. De huidige garage is enkelsteens en de vloer bestaat uit een op zand gestorte gewapend betonnen vloer (geen isolatie aan onderzijde) met daarop een cementdekvloer. Elk circa 8cm dik.

Omdat de binnenhoogte van de garage niet echt overhoudt, wil ik de vloer niet van bovenaf isoleren met de daarvoor bedoelde platen (en daaroverheen nog eens de vloerafwerking), maar wil ik de dekvloer uitbreken en daarna opnieuw (laten) storten. Het uitbreken van de betonvloer gaat me net een stap te ver. Ik kan dan behalve de isolatie ook vloerverwarming aanleggen ... is het idee. De vloerverwarming is niet direct bedoeld om de ruimte op kamertemperatuur te brengen, maar meer om de kou eruit te houden en om een koudeval te voorkomen. De bijkeuken komt nl met een deur uit in de woonkeuken/eethoek. Maar of het echt nodig is, twijfel ik nog aan. Punt is dat onze huidige bijkeuken (die komt te vervallen) ondanks spouwmuren en geïsoleerde vloer ongelooflijk koud aan de voeten is. Nu kan dit ook tocht zijn, want de deur naar de naastliggende garage sluit niet echt perfect.

De verwarmingsbuizen wil ik in een geïsoleerde noppenplaat leggen. De nieuwe dekvloer wordt zwevend gelegd en komt dmv randisolatie los van de muren. De vloeropbouw wordt dan als volgt:
- betonnen vloer
- 3cm geïsoleerde noppenplaat, met daarin de verwarmingsbuizen
- 4cm cementdekvloer
- afwerking (plavuizen of gietvloer, nog niet bepaald).

Vraag: is een 3cm noppenplaat (die naar ik meen te herinneren 1cm isolatie heeft) voldoende als isolatielaag? Vanwege de totale vloerdikte wil ik liever niet veel dikker gaan.
Vraag: Moet ik de betonvloer, die na het uithakken van de dekvloer iets van een maanlandschap weg zal hebben, nog uitvlakken met een egalisatiemiddel voordat ik de noppenplaat erop leg?
Vraag: wat voor type breekhamer adviseren jullie: 5kg of 11kg, of nog zwaarder? Ik lees wat verschillende berichten over wat handig is.

De enkelsteens muur wil ik aan de binnenzijde van een niet-dragende kalkzandsteen of cellenbeton wand voorzien, met ertussen isolatiemateriaal (en natuurlijk een luchtspouw). Het binnenblad wordt op folie of in een kunststof profiel op de betonnen vloer geplaatst.

Vraag: Is dit afdoende om een koudebrug tussen vloer en wand te voorkomen, of moet ik de wand op foamglas oid plaatsen? Kan ik dat spul ook lijmen (de wanden worden verlijmd)?
Vraag: Is cellenbeton eigenlijk ook geschikt om een fundering mee te maken? (Heeft geen betrekking op bovenstaande, maar op een ander deel van de verbouwing)

Veel vragen en er zullen ongetwijfeld nog vele volgen. Alvast bedankt voor jullie reakties.

groeten
Jan-Willem
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Doe-het-lekker-zelf

  • #2
  De beoogde isolatie zal ongetwijfeld wel iets helpen, maar met of het nou 1 of 3cm isolatiemateriaal is, veel is het niet. Als er niet dikkere isolatie geplaatst kan worden, zou ik iets van PIR/PUR platen plaatsen, dit geeft een fractie hogere isolatiewaarde tov bv minerale wol.

  En wat voor isolatie had je ingedachten voor het (platte) dak?


  Bij voorkeur, dikkere isolatie plaatsen zodat je niet voor de mussen aan het stoken bent.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu