Isoleren van binnenuit, systeemplaten?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben me aan het oriënteren op het isoleren van een huis dat ik wil gaan kopen.

Hoewel dit huis spouwmuren heeft neig ik naar het toepassen van binnenisolatie. De isolatiewaarde is hoger dan spouwmuurisolatie en het bied gelegenheid leidingen weg te werken. Na het isoleren wil ik alles gaan stuken.

Nu zie ik grofweg 2 mogelijkheden:
- Gipsplaat op rachelwerk met isolatie daartussen
- Alles in een systeemplaten

Als ik het goed heb dan is werken met alles in een platen veel sneller. Maar zijn de m2 prijzen met rachelwerk vergelijkbaar of zit er veel verschil in? (hoop dat ik dat zo mag vragen :)

Verder zie ik meerdere constructies van die platen. Geperst glaswol met gipsplaat, PIRschuim met gipsplaat en ik geloof ook nog pir met glasvezelcement.

Verder zie ik panelen die direct op de muur gelijmd worden en panelen die op/met strips geplaatst worden, zijn die laatste vooral om niet vlakke muren vlak te kunnen maken?
 
Spouwisolatie is beter. Met binnenisolatie kan je misschien meer isolatie toepassen maar de nadelen zijn:
- verlies aan binnenruimte
- veel werk
- grote kans op condensatie achter de isolatie, de muur aan de binnenzijde wordt door de isolatie ca 10grd lager
- isolatie aan de binnenzijde is veel duurder, extra voorzetwanden.
mvgr Bernhard
 
Bernhard schreef:
- grote kans op condensatie achter de isolatie, de muur aan de binnenzijde wordt door de isolatie ca 10grd lager
Ik dacht dat jij deze situatie ook kon simuleren.
 
Dank voor de reacties.

Het is me duidelijk dat spouwmuurisolatie mij geen tijd kost en veel sneller klaar is. Maar de isolatiewaarde is lager en dus is de besparing op stookkosten ook lager. De verschillen moet ik narekenen maar mijn eertse inschatting is dat het alleen goedkoper is als we er maar 5 jaar wonen, en alleen als de energieprijzen gelijk blijven.

Condens voorkom je toch met dampdicht membraan?

Hoezo veel werk? Als ik niet isoleer dan heb ik geen afwerking van de muren en moet ik de nieuwe leidingen gaan infrezen.

Vandaar mijn oorspronkelijke vraag, is kant en klaar plaat duurder dan rachels, wol en gips?
 
Dampdicht membraan bestaat niet. De dampremmende folie is prima te gebruiken om de waterdamp tegen te houden. Dampremmende folie wordt al langere tijd toegepast. De waterdamp die aan de voorkant wordt tegengehouden gaat de constructie in via omwegen, vloeren, aansluitingen van de voorzetwand bij kozijnen en de gaten tbv de wandcontactdozen. Op dit forum worden regelmatig vragen gesteld hoe de schimmel en verrotte houtconstructies voorkomen/verholpen kunnen worden. De terugverdientijd van spouwisolatie is slechts enkele jaren. Ik weet dat je een moeilijke beslissing moet nemen. Succes met de keuze. mvgr Bernhard
 
Ik ken niets van prijzen maar die kant en klare producten zullen zeker duurder zijn. Een doe het zelver heeft tijd en een aannemersbedrijf je raad het al.

Zijn je muren vlak en geschikt voor die platen dan wordt het leidingen in frezen en die kant en klare platen tegen de muren lijmen. Ik heb het jaren geleden in Franrijk zien plaatsen het gaat als een speer of het 100 jaar blijft zitten moet je mij niet vragen.
Informeer hoe het zit met een damprem bij die platen.
Je wil ze plaatsen op een spouwmuur en daar zijn deze platen niet voor ontwikkeld.
Hoe het zit met iets ophangen of stopcontacten op hoogte ik zou het niet weten maar daar zullen ze best over nagedacht hebben.

@Bernard, Oh

29035_Bouwen_in_Frankrijk_3_2.jpg
 
Als je veel leidingwerk hebt, zou ik niet gaan voor een kantenklaar systeem. Tenzij daar al leidingen voorgevormd zijn. De winst van zo'n systeem is de verwerkingstijd (meters maken) en de hoeveelheid rommel binnen.

Kijk ook eens naar de extra isolerende gasbeton, die je tegen de muur aanplakt. Voor leidingen juist weer erg handig denk ik.

Je kan nog steeds ook spouwmuurisolatie toepassen.
 
Dank voor de reacties.

Ik leer snel bij over dit onderwerp maar het blijft veel. Maar zo langzamerhand begint zich het beeld te vormen.

Ik had begrepen dat spouwmuurisolatie nog wel eens je binnenklimaat kan verzieken maar dat hoeft naar ik nu begrijp lang niet altijd zo te zijn.

En spouwmuurisolatie is wel heel veel sneller dan voorzetwandjes... Dan hoef ik alleen nog leidingen in te frezen, dat is denk ik ook weer sneller dan voorzetwandjes.
 
Juist een voorzetwand en de daarbij benodigde dampremmende laag 'verziekt' het binnenklimaat.
Ook met spouwmuurisolatie blijven de muren beter 'ademen' dan die plastic zak in je huis. Zo raak je vocht in de woning op een natuurlijke manier kwijt.
 
Daar heb je wel gelijk in maar we willen wel lekker warm zitten en het mag niet te veel kosten.
Zorg je voor een beheerste manier van ventileren los je ook een hoop op.
Wie wil er nog terug naar de tijd Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon.

Spouw isolatie doet wel iets maar haalt het niet bij een lekker dik pak binnen. :wink:
 
Hoe dikker je vetlaag binnen hoe eerder je naast de monitor ligt. De natuur doet voor hoe het moet. De vetlaag aan de buitenkant.
Hoe meer isolatie des te groter wordt de behoefte van ventileren en koeling. Tel uit je winst van het zuinig stoken in de winter en het verbruik van de airco in de zomer. In de huizen van 50 jaar terug stond een grote ketel geen koeling en geen ventilatiesysteem. Hoe dikker het pakket aan isolatie des te warmer wordt het in de zomer. Oude huizen 9 maanden de verwarming aan. Nieuwe huizen met veel isolatie 3maanden de koeling in de zomer aan. mvgr Bernhard
 
Heb je al nagedacht over de waarde van je huis nadat je de isolatie hebt aangebracht? Volgens mij zitten er best wat nadelen aan voorzetwanden:
- De binnenruimte wordt kleiner
- Muren zijn minder stevig, waardoor het lastiger wordt zware dingen op te hangen
- Ramen komen diep in de muur te liggen, wat er wellicht raar uitziet

Persoonlijk zou ik in elk geval nooit een huis met spouwmuur kopen waar overal voorzetwanden tegenaan zijn gezet.
 
Bernhard schreef:
In de huizen van 50 jaar terug stond een grote ketel geen koeling en geen ventilatiesysteem.
Waren je ouders al zo rijk dat ze in een huis met CV woonden. :lol: Wij hadden een alleen een kolenkachel. :(
 
Wgb,
Het is beter om iets over het onderwerp te schrijven. Ik hoef geen informatie van jouw ouders te lezen.
Als je mijn antwoorden op de vraag van TS geen juiste informatie vind schrijf dan hoe het wel moet. Mvgr Bernhard.
 
Die keuze kan hij wel maken dacht ik.

Ik wijk nog even af in verband met het plastic zak effect. Ik denk dan ook zo'n overtrokken vooroordeel.
Trek even het glasoppervlak van het oppervlak van de muren af dat is wat je ovehoud voor een veel gezondere omgeving. :wink:
 
De voordelen
Spouwmuurisolatie zorgt voor een behaaglijk en comfortabel gevoel in huis, doordat het warmteverlies voorkomt en geluidsoverlast vermindert. Daarnaast zorgt het voor een lagere energierekening en is het de goedkoopste manier van gevelisolatie. Vaak is het zelfs mogelijk om gebruik te maken van de subsidieregeling woningisolatie. Het aanbrengen van isolatie via de spouwmuur duurt meestal maar één dag en geeft zeer weinig tot geen overlast. Na het aanbrengen is er geen verder onderhoud meer nodig.

De nadelen
Niet elk huis is geschikt voor spouwmuurisolatie. De meeste huizen van voor 1920 hebben meestal geen spouw. Om te bepalen of uw huis geschikt is voor isolatie via de spouwmuur, is een inspectie van een gespecialiseerd isolatiebedrijf nodig. Naast de noodzakelijke aanwezigheid van een spouw, moet deze ook schoon zijn omdat het isolatiemateriaal anders voor vochtproblemen kan gaan zorgen.
Daarnaast kan de kruipruimte na het aanbrengen van spouwmuurisolatie niet meer via deze weg geventileerd worden en zal daar een alternatief voor geregeld moeten worden.

Bron: toekomstinvestering
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan