Isoleren van betonnenbroodjesvloer hoe en waarmee?

Schultz

  • #1
Dit onderwerp is al meerdere keren verschenen op klusidee (waarvan ik er veel heb gelezen), maar elke situatie is toch weer net even anders.

Situatie:
Hoekwoning (rijtje van 6) uit 1975 met betonnenbroodjesvloer, niet geïsoleerd. Je ziet wel waar de broodjes mekaar raken dat daar een soort vezels tussen zitten (geen idee hoe deze heten). Het lijkt dat de broodjes niet doorlopen naar de buren. Kruipruimte is 47 cm hoog tot aan onderkant van de balken, 62 tot plafond. Kruipruimte is vochtig, als het veel regent liggen hier en daar plassen. Heb ook nog een uitbouw waar de voordeur in zit met kruipruimte met zelfde hoogtes (dit is oorspronkelijke bouw). Spouwmuur van 4 cm is aanwezig. Afgelopen jaar een uitbouw laten plaatsen die is geïsoleerd volgens de toen geldende normen.

Ik heb zelf veel rond gekeken op internet en heb wel het een en ander bedacht (er zijn zoveel ideeën en verhalen dat het niet makkelijk is om te doorgronden wat in onze situatie de beste is):

Optie 1. Kruipruimtefolie over de vloer welke ik zo hoog mogelijk op de fundering vastzet (zonder ventilatie te verhinderen). Dan tegen onderkant van de betonnenvloer een folie met luchtzakken plaatsen (van een bekend merk die de meeste wel kennen, moet alleen nog navragen hoever ze uitzakken).

Optie 2. Kruipruimtefolie over de vloer welke ik zo hoog mogelijk op de fundering vastzet (zonder ventilatie te verhinderen). Dan tegen de onderkant xps of eps vastzetten met plakpennen.

En nu de vragen:

Vraag 1. wat zou nu de beste manier zijn om de kruipruimte te isoleren (ben zeker niet vies van werk, heb tenslotte al de gehele riolering opnieuw aangelegd dat was ook geen fris en kort klusje, had toen echter geen tijd voor de isolatie)?

Vraag 2. Als ik xps of eps neem welke dikte zou dan het beste zijn (ook aangezien de kruipruimte beperkt is)?

Vraag 3. Als ik xps of eps neem moeten dan de naden afgeplakt worden of toch pur?

Vraag 4. Heeft iemand anders nog ideeën (geen pur spuiten) of tips? Deze zijn meer dan welkom.

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kan aan de onderkant een laag EPS of XPS aanbrengen, platen met een sponning, daarmee krijg je een goede aansluiting van de platen onderling. EPS wordt in de nieuwbouw volop gebruikt.
Grote kieren zou ik dicht purren. De naden afplakken is niet nodig de isolatie zit nu aan de koude kant.
Ik zou nog even bestuderen of ik tegen de muren ook isolatie zou aanbrengen.
Je hebt het over plakpennen. Zou je daar de isolatie aan kunnen hangen. Ook even gegoogled schijnen nogal duur te zijn.
Er bestaan volgens mij schroeven die je rechtstreeks in de broodjes zou kunnen boren of eerst een gaatje en vervolgens de schroef zonder plug. Even googlen op schroeven in beton er is zoveel te koop
PUR of bruislijm lijkt mij ook wel iets. Het lastige is, denk ik, dat je een 1/2 uur de plaat moet onder steunen. Hoe dik zou je willen aanbrengen.
 

Schultz

  • #3
Hallo Wgb,

Bedankt voor je reactie. Dat van die betonschroeven is wel een idee. Hoop alleen dat mijn boormachine de draai kan maken.
Het liefst zou ik iets willen gebruiken met een Rc-waarde van 2.5, dan zit je meestal aan 10 cm. Wordt wel allemaal erg kruip/sluip. Als er nog ander materiaal is wat dunner is hoor ik het graag.

Ik was gisteren nog even in de kruipruimte en toen merkte ik op dat alle funderingsmuren nat zijn welke geen buur of uitbouw ernaast heeft (we zitten hier ook in een gebied dat 4 meter onder NAP ligt). Tevens zag ik dat er een stukje van de vloer vochtig was, en dan niet een paar druppels maar echt vocht in het beton. Het lijkt erop dat tussen twee elementen van de broodjesvloer die op de fundering liggen een ruimte zit en er vocht vanuit de spouwmuur lekt (er lag ook een hoopje beton onder het gat). Zou ik dit gewoon kunnen dichten met pur?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als het lek vocht uit de spouw is zou ik het eerst met glaswol doen en kijken wat er gebeurd. Dit haal je er zo weer uit. Lijkt mij niet ideaal dat de spouw en kruipruimte met elkaar in verbinding staan.
 

Schultz

  • #5
Oké, ik zal dat eens proberen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu