Isoleren stenen wand - PU / Steenwol / Glas en steenwol rest

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste mensen,

Ik heb een huisgekocht bouwjaar 1972.
Volgens een gevelisoleerder zitten er nog wat "resten" steenwol platen in mijn wand welke een hele beperkte isolatie opleveren.

Dat heel beperkt voel ik wand de wand is flink koud. Ik zou dus meer isolatie willen aanbrengen.

De opbouw is als volgt :
- Betonnen binnenblad;
- Steenwol plaat (waarschijnlijk niet goed dekkend aangebracht en inmiddels flink verzakt);
- Nog wat lucht;
- Halfsteens buitengevel.

Nu is het volgende het geval :
- Gevel isoleerder #1 : Je moet polyurethaanschuim (CFK vrij) gebruiken;
- Gevel isoleerder #2 : Je moet aansluiting zoeken bij de steenwol die er waarschijnlijk al in zit en steenwolvlokken in de gevel doen; glaswol kan ook, maar dit is lichter

- Dan zijn er ook nog van die korrels op de markt, maar volgens mij krijg ik dan geen goede afdekking.

- Volgens mij is het wel van belang dat elk hoekje en gaatje van mijn spouwmuur vol komt te zitten met isolatie voor het beste resultaat.

Zijn er hier mensen met ideeën hierover ?

Ik ben benieuwd, want ik wordt momenteel een beetje heen en weer geslingerd tussen gedachten en verschillende meningen.

Grt,

JanF
 
Volgens mij vinden mensen het hier moeilijk om op afstand adviezen te geven, vooral als er al experts bij geweest zijn die de situatie kennen.
 
Het probleem zit m.i. in de constatering dat de steenwol verzakt is, het lijkt me vrijwel onmogelijk alle gaten weer op te vullen door het inblazen van vlokken wanneer je niet weet waar de gaten in de isolatie zitten.
Dat geldt dan ook voor het schuim en de korrels, het lijkt mij het beste alles te verwijderen en nieuwe isolatie te plaatsen/blazen.
Geen eenvoudige ingreep want er moeten op regelmatige afstanden gaten in de muren gemaakt worden om de oude isolatie eruit te halen.


@ Jeko, volgens mij kunt u niet beoordelen wat anderen moeilijk vinden :roll:
 
Wat denken jullie over het combineren van PU schuim en steenwol ?

Ik verwacht dat de steenwol in het verleden er wel tegen aan is gezet, alleen dat dit niet goed dekkend is geplaatst. Op sommige plaatsen kan/zal dit ook wel wat losgelaten hebben.

Gevoelsmatig denk ik dat ik met PU schuim de beste vulling krijg. Steenwol vlokken zijn naar aanleiding van wat rondvragen hygroscopisch en kunnen daarmee leiden tot koudebruggen / vochtproblemen.

Gevoelsmatig denk ik ook niet dat een combinatie van PU schuim en steenwol (zeker omdat er relatief weinig steenwol aanwezig lijkt te zijn) zo verkeerd is.

Denken jullie er hier anders over (combinatie PU schuim / steenwol) ?

De combinatie van de oude isolatie te verwijderen lijkt een mooie, ik vindt het echter een beetje te vergaand; ik verwacht dat het in de praktijk erg lastig is om deze steenwol platen/resten er tussenuit te kunnen halen.

Aanvullende vraag :
=============
Als er geen resten in de spouw aanwezig zouden zijn wat zouden jullie dan kiezen ?
a) Steenwol / glaswol vlokken ?
b) Van die inblaas korrel dingen
c) PU schuim ?

Geluidsisolatie speelt geen rol, het gaat puur om thermische isolatie.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Groetjes,

TS/ JanF
 
In ons huis heb ik korrels in de spouw laten blazen, nog geen klachten gehad na 35 jaar.
 
@ Jeko, volgens mij kunt u niet beoordelen wat anderen moeilijk vinden
Ik heb vaak genoeg antwoorden als "wie zijn wij om op afstand te oordelen als er specialisten bij geweest zijn" gelezen. Vandaar mijn opmerking.

Volgens mij is het verhaal van de resten steenwol enkel op een vermoeden gebaseerd naar aanleiding van koud aanvoelen van de wand. Of is er al met een lamp door een gat over de volledige lengte en diepte van de bladen geschenen? Voor zover ik weet worden er ook wanden extra geïsoleerd waarvan de steenwol niet verschoven is. Uit de opmerking van Gevel isoleerder #2 blijkt dat niet eens bekend is of er wel steenwol in zit/gezeten heeft.
 
Het vermoeden van de resten van de steenwolplaten is gebaseerd op het natte vinger gevoel van de leverancier die langs is geweest.

Het is een beetje gestaafd omdat hij met een stokje door een gat heen heeft gevoeld. Op zich heb ik daar best wel vertrouwen in dat hij hiermee kan voelen wat voor materiaal hier is gebruikt.
Op grond van het bouwjaar kan je globaal zeggen dat er wel wat zal zitten en waarschijnlijk niet dekkend is uitgevoerd. Voorts licht het in de lijn der verwachting dat het misschien ergens is los komen te zitten.

Er is niet met een endoscoop en een lamp etc gekeken hoe het hier echt uit ziet. Misschien heeft leverancier #2 hier meer over te zeggen.

Dan de discussie over "experts". Het is altijd lastig met die mannen. Heel vaak (zo ook in mijn geval) gaat het om leveranciers van een bepaald product. Ze proberen hun product te verkopen. Soms willen ze mij dit product verkopen omdat hier voor hun de grootste marge op zit, soms doen ze dit omdat dit voor mij het beste is.

Ik probeer die twee te scheiden en in een heel rap tempo op het gebied van gevel isolatie ook een expert te worden. Gaat op zich heel goed, want ik leer nu al heel snel dingen bij ...

Maar even terug naar de vraag :
- wie heeft er ervaring met steenwol vlokken;
- Wie heeft er ervaring met het combineren van steenwol platen en PU schuim, waarom moet ik het wel doen of juist niet.

Alvast bedankt,

//TS
 
Een optie kan ook zijn een vliesgevelsysteem tegen de bestaande wand met nieuwe na-isolatie laag aan te brengen. Voordeel van dit soort systemen is dat je ze na jaren nog makkelijk kan inspecteren om te kijken of dat de isolatie niet is uitgezakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan