Isoleren stalramen / isoleren halfsteense muur

Evduijn

  • #1
Hallo
twee vragen waar ik graag wat advies over had gehad:

1. ik vrees al dat hier geen eenvoudige oplossing voor is maar ik stel de vraag toch maar:

wie weet er een oplossing om in een halfsteens aanbouw die geïsoleerd gaat worden en gebruikt gaat worden als badkamer (voorheen schuur) de stalramen ook enigszins te isoleren?
De stalramen hebben een kantelbaar raampje in het midden ervan (dat wat mij betreft definitief dicht mag blijven)
Ik hoorde dat ze bij de renovatie van o.a. de Van Nelle fabriek de stalramen hebben v.v. dubbel glas, maar hoe ze dat gedaan hebben met het ijzer dat een grote koudebrug vormt... ??
Toch geen andere keus dan een voorzet (achterzet)raam?

Verder een tweede vraag

2. v.w.b. de voorzetwand waarmee ik de halfsteense muur ga isoleren. Ik had graag een halfsteense binnenmuur neergezet om daarmee een 'echte' spouw met isolatie te krijgen. Nadeel is dat de al kleine badkamer dan wel erg klein wordt
Ik kan natuurlijk nog wel een muur 'klamps' op laten trekken, er draagt verder niets op, echter, met een voorzetwand met (groene) gipsplaat verlies ik nog minder ruimte (scheelt bijna 5cm aan elke kant)
Ik dacht aan een voorzetwand van (groene) gipsplaat met ca. 5cm pir en een luchtspouw van 2cm
Of.... is dit toch af te raden (ivm de halfsteense buitenmuur i.c.m. regen e.d.)?
In mijn huis krijg ik dit ook maar die is steens opgetrokken
En i.c.m. het laten impregneren van de buitenmuur?
Ik snap dat er aan een stenen binnenblad ook voordelen zitten m.b.t. bevestiging van kastjes/spiegels e.d. maar dat blijft in een badkamer beperkt (althans in de mijne wel)

Bvd!
Erik
 

Fiesiekus

  • #2
Dorpsgenoot,

lijkt me het beste om inderdaad een voorzetraam achter het stalraam te maken. En dat erg goed rondom dicht te kitten i.v.m. het voorkómen van condensvorming tussen de 2 glaslagen.

Die muren kan je prima isoleren met PIR en groene gipsplaat. Let wel op dat je een goede dampdichte laag folie aan de warme kant van de isolatie maakt, even aangenomen dat je isolatie niet dampdicht is.

Veel succes!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Bij renovatie van een kerkgebouw hebben we de originele glas-in-lood ramen "in laten pakken" in dubbel glas. Wel de sponningdiepte van de houten kozijnen aan laten passen. Bij stalramen heb je geen houten kozijnen, en zit er weinig anders op dan voorzetramen te gebruiken...
 

Evduijn

  • #4
Bedankt voor de info.
heb zelf net ook nog even zitten zoeken. Kwam daarbij nog een andere oplossing tegen waar ik eigenlijk niet eens bij stilgestaan had. Graag zou ik jullie mening hier nog over horen als dat zou kunnen. Het is in feite een apart kozijn dat gemonteerd zou worden in de voorzetwand die ik krijg
Af en toe schoonmaken is makkelijk via scharnierende binnenraam
het gedeelte tussen het draaibare raam en stalraam kan ik rondom aftimmeren zodat er geen direkte verbinding is met spouw
Vocht tussen deze ruit en stalraam lijkt me geen probleem zolang ik het stalraam niet geheel dicht maak maar wat laat ventileren (als ik het dichtkit zou ik toch juist condens krijgen, immers, de ingesloten lucht is niet zonder vocht; mijn gedachte is dat als ik ventileer met buitenlucht dat condens dan ook weg is. Of...zie ik dit verkeerd?).

Weet nog niet welke oplossing ik mooier vind, een voorzetraam of dit. Dit is wel een 'grovere' oplossing maar wel dubbel glas. Wat denken jullie?
Ik kwam overigens wel een houten stalraam replica tegen maar dat zag er behoorlijk duur uit :? Wel mooi op zich

GRoeten!
Erik
 

Fiesiekus

  • #5
Zo'n openslaand stalraam (kunststof met isolatieglas) zal ook een stevige prijskaartje kennen. Toch niet echt iets voor ons dorp?
 

Evduijn

  • #6
Dag dorpsgenoot!
het is niet van kunststof hoor, van hout (althans dat werd er bij vermeld). Het betreft een oplossing voor het geval ik de oude ramen zou willen vervangen (hetgeen ik overigens in eerste instantie niet van plan ben hoor, tenzij ik echt geen enkel afdoende alternatief zou vinden en zo ziet het er niet uit gelukkig)
Duur zal het ook zeker zijn, ook om die reden zit ik niet zo te springen om deze oplossing

De andere oplossing laat de oorspronkelijke ramen in takt (wat ik eigenlijk wil) maar heeft een extra set openslaande ramen aan de binnenzijde, dus in de voorzetwand gemonteerd.
Ziet er een beetje vreemd uit eigenlijk, alleen van de buitenkant zie je er praktisch niets van.

Eigenlijk hangt het er van af hoe goed het alternatief, de achterzetramen zullen voldoen in een badkamer, want dat wordt de toepassing van de ruimte (en volgens mij niet de beste plaats om achterzetramen in te hebben vanwege vervuiling enzo maar goed het zij zo: ik denk er nog over na...) :?
Bedankt voor de (snelle) respons!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu