Isoleren rand dakkapellen

JanJ85

  • #1
Beste klussers,

Sinds een paar maanden hebben wij twee nieuwe dakkapellen laten plaatsen. Nu ben ik druk bezig om binnen alles weer netjes te maken, maar ik twijfel over een klusje.

De twee dakkapellen zijn aan de bovenkant geïsoleerd met PIR-platen. De wangen en de wanden van de binnenkant vullen wij met glaswol en daarna komt er dampdichte folie tegenaan.

Nu zit er aan de binnenkant tegen het dak aan een ruimte die naar het dak overstek gaat (zie foto’s). Kan ik die ook vullen met glaswol en daarna dampdichte folie er tegenaan? Kan dat? Want het dak daarboven is al wel geïsoleerd. Krijg ik dan op het punt waar het dubbel geïsoleerd is geen problemen met vocht?

Of is het wellicht beter om er stukjes PIR-plaat tussen te stoppen en wellicht de randen af te purren?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Met vriendelijke groet,
Jan

1696100777849.jpg 1696100777898.jpg 1696100777865.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heb je er geen instructies bij gekregen?
Meestal staat er zelfs aan de binnenkant dat er geen extra isolatie bij mag bij het dak.

In de praktijk kan dat wel, je kan ongeveer de helft van de isolatiewaarde die al aan de bovenkant zit, extra aan de binnen toevoegen.
Echter moet dat zonder folie, anders kan je vocht opsluiten.

Dus eerst de vraag: hoe dik zijn de PIR platen? (nog beter: welke r-waarde hebben ze)

ps. ik gok dat je bij de zijkanten maar iets van 7 cm ruimte hebt, daarom zou ik daar niet met glaswol, maar met pir werken om een hogere isolatiewaarde te krijgen.
 

JanJ85

  • #3
Op de dakkappellen zelf staat niets.

Er is mij verteld dat de binnenkant van het dak niet geïsoleerd mag worden, maar dat zij altijd wel het randje (randje binnenkant onder het dakoverstek) vanuit de binnenkant mee isoleren, maar ik twijfel daarover omdat je het dan over dubbel isoleren hebt en dat wordt afgeraden. Je sluit natuurlijk niet de hele binnenkant van het dak af, maar ik heb geen zin in latere vochtproblemen.

Op het dak zitten 80mm PIR platen. RD waarde = 3.60 en RC waarde is 4.10

p.s. weet niet of het uitmaakt. Het is een jaren 30 woning.
 
Laatst bewerkt:

MvanV

  • #4
Ik zou niet weten waarom dubbel isoleren niet zou kunnen. Je moet alleen oo de vuistregels letten: damp komt van binnen dus de binnenkant moet het dampdichtst zijn. Kan dat niet door folies of bitumen dan kan het misgaan. Maar een goede dichte afwerking of een dampregulerende folie kan dan ook nog uitkomst bieden.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Nu is het een warm dak. (het dakbeschot neemt de temperatuur van de ruimte aan) Geen last van condens.
Komt er veel isolatie aan de binnenkant bij, dan wordt het (een deel van de winter) een koud dak, het beschot (de groene platen) worden koud en er kan condens op komen. De PIR en de bitumen daarop zijn zeer dampdicht.
Het is bijna onmogelijk om aan de binnenzijde nog dampdichter te werken. Klimaatfolie is dan de enige optie.

Maar eigenlijk gaat het helemaal aan het begin al fout.
Er hoort simpelweg veel dikkere pir op te liggen. Minimaal met een RD van 6 in mijn ogen. De dakkapelbouwers lopen een beetje achter.
 

JanJ85

  • #6
Bedankt voor alle reacties. Dat wordt gewaardeerd!

Ik neig erna om het maar te laten zoals het nu is. Het gaat er alleen maar om om een strook van ongeveer 10 cm ongeveer te isoleren omdat daar niks zit. Het hele dak vanuit de binnenkant was ik sowieso niet van plan en dat werd ook afgeraden.

Jackd die RD waarde van minimaal 6 wordt inderdaad bij nieuwbouw gebruikt. Bij oudere huizen, zoals die van mij is het niet heel raar dat er een lagere RD waarde wordt gebruikt.En anders helaas pindakaas, het zit er al op ;). Gelukkig stook ik maar 500m3 gas per jaar (vrijstaande woning - 140m2) en dat met nog de oude situatie. We zullen zien of de nieuwe situatie nog wat uitmaakt.[/B]
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die strook waar niks zit zeker doen, een koude brug wil je niet. Kan ook condens en schimmel opleveren aan de binnenkant.
Bij die strook zit er aan de buitenkant geen dampdichte laag, dus daar kan je veilig isoleren. Gewoon een paar stroken pir erin drukken en de naden dichtmaken.

Verder is 3.5 zeker niet slecht, maar het had nauwelijks extra gekost als je er meteen een dikkere plaat hadden gebruikt. Gewoon jammer dat veel aannemers e.d. in het verleden leven.
 

JanJ85

  • #8
Bedankt Jackd!

Ik ga wat PIR-platen regelen en erin stoppen. De naden pur ik dan wel met beleid af, zodat het wel luchtdicht wordt.

Jammer idd dat sommige aannemers in het verleden leven, al kan ik het bij die van mij niet voorstellen. Maar goed, het zit erop en we maken er het beste van :).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu