Isoleren muren/plafond monument

Remco en Anneke

  • #1
Goedemorgen,

We (Remco en Anneke ) hebben ook maar eens een profiel aangemaakt op deze site. We wonen in een gemeentelijk monument in zuid-oost Friesland. Wij ontkomen ook niet aan verduurzamen en daar heb ik een paar vragen over. Zal eerst even de situatie schetsen en als het lukt een paar foto`s toevoegen.
We willen onze vloer, muren(binnenkant) en balken plafond isoleren met steenwol tussen de balken en pirplaat onderkant balken.
De muren zijn steens met stuclaag binnenzijde dan een kleine spouw en halfsteens met stuclaag buitenkant. De fundering/kruipruimte is slechts 37 cm diep en ondergrond zijn 2 lagen Friese geeltjes met laagje cement.
Alles is kurkdroog, daar we ook nog half op de terp van de kerk wonen. Het verlaagde plafond is verwijdert en de houten vloer inclusief balken ook. De te isoleren ruimtes zijn de woonkamer, eetkamer en keuken. Boven deze ruimtes zijn 2 slaapkamers, badkamer en TV kamer ( :mrgreen: ). Deze ruimtes hebben allen een radiator. We hebben een plat dak en deze is pas geleden voorzien van nieuw dakleer + 40mm pirplaat (meer kon niet vanwege sierrand)

Isoleren; De vloer gaan we isoleren met schuimbeton (vooral voor uitvlakken, ivm geringe hoogte, dan pirplaat en vloerverwarming en afdekvloer

De muren heb ik een vraag over; ik heb op verscheidene plekken in de muur roosters naar buiten (ventilatie onder de voormalige houtenvloer, zie foto in erker) Nu wil ik graag pirplaten met ventilatielatten tegen de buitenmuur.
Is het nu handig deze roosters open te houden, zodat je achter de pirplaat ventileert? Zoja, moet ik dan de pirplaat doortrekken tot aan de onderkantplafond? Of tot aan de pirplaat die met regelwerk onderaan de balken komt, zodat de lucht tussen de balken en muur in verbinding blijft? Balken staan dwars op de buitenmuur en de de 2 strijkbalken hebben 3 cm ruimte.

Het plafond willen we isoleren tussen de balken en met regelwerk en pirplaat onder de balken. Waarschijnlijk vragen jullie je af waarom ook nog tussen de balken. De luchtstroom tussen de balken het verlaagde plafond was dermate dat je in de TV kamer koude voeten kreeg van het tapijt! Dat wil ik zo oplossen. Echter wil graag weten of ik dan dampremmendefolie moet gebruiken of is dat niet nodig? Ook even het muurverhaal meenemend?

Ik hoop dat het verhaal duidelijk is en dat jullie handige tips hebben! Fijne zondag alvast!

Groetjes Remco en Anneke
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ligt de woning in zijn geheel boven het maaiveld waardoor de roosters vrijliggen? Of heb je per rooster een klein vossehol?
 

Remco en Anneke

  • #3
Roosters liggen/zitten boven het maaiveld
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu