Voorzetwand/plafond isoleren met vochtige muur

Groenend

  • #1
Hallo,

Ik lees in dit forum dat je voor het plaatsen van een
voorzetwand voor een halfsteense (vochtige) muur dampremmende en
dampdichte folie moet gebruiken. Ik hoor ook dat alleen dampdichte folie aan de warme zijde voldoende is. Moet je überhaupt wel twee verschillende soorten folie's gebruiken. Ik heb in ieder geval al ventilatiegaten gemaakt in de boven- en onderzijde van de buitenmuur waarvoor ik de voorzetwand ga zetten. Nu nog een regelwerk plaatsen.
Hoe maak ik de isolatiedeken trouwens vast zodat deze niet tegen de
buitenmuur valt. Dan is er natuurlijk geen ventilatie meer mogelijk. Kan
iemand me hier iets over uitleggen. (regels aan de buitenzijde tegen het regelwerk?)

Het dak van de garage (dezelfde ruimte) wil ik ook aan de binnenzijde isoleren. Ik heb al gezorgd voor voldoende ventilatie rondom in de muren op de hoogte van het te isoleren plafond. De isolatie komt tussen de constructiebalken. Hier dezelfde vraag. Dampdichte èn dampremmende folie gebruiken of alleen dampdichte folie? Hoe maak ik de eventuele dampremmende folie aan de koude zijde als het dat dus al bestaand is. Is dit überhaupt wel mogelijk?

Alvast bedankt,

Groeten Dave
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer u harde isolatie gebruikt kunt u die pas zagen tussen de regels of dichtmaken met pur, de ruimte erachter blijft dan vrij.
 

Fiesiekus

  • #3
Bij zo'n harde isolatiemateriaal die met een spouw op afstand van de buitenmuur wordt geplaatst, lijkt een extra dampdoorlatende folie idd overbodig.
 

Coko

  • #4
Op de websites van verschillende producenten van isolatie materiaal kun je vinden hoe hun materiaal verwerkt dient te worden.
 

MvanV

  • #5
Men gebruikt vaak in zulke gevallen een dampdoorlatende folie aan de koude (muur)zijde en een dampdichte folie aan de binnenzijde.

Dampdoorlatende folies "luchten"zonder dat ze waterdruppels doorlaten.

Maar hardschuimisolatie is in zulke gevallen behoorlijk praktisch.
 

Groenend

  • #6
Bedankt voor uw reacties,

Ik heb een tijd geleden met een aanbieding glaswolisolatie gekocht bij Gamma. Nooit bij nagedacht dat rekening gehouden moet worden met dampremmende folie. Als ik dat had geweten, dan had ik andere isolatie gekocht. Ik zal dus dampremmende folie moeten gebruiken, geen probleem. Alleen in het dak kan geen dampremmende folie gebruikt worden omdat de constructie hiervoor in de weg zit. Is het dan mogelijk om vanuit de buitenzijde gezien eerst een dunne harde isolatielaag (2 cm) tussen de balken aan te brengen en dan mijn glaswol of ben ik dan overbodig werk aan het doen?

Groeten Dave
 

MvanV

  • #7
Dampremmende folie is eigenlijk vrijwel alleen tegen het doorlaten van water. Als er geen water doorkomt is het dus ook niet echt nodig, meer een voorzorg.

Bij spouwloze muren is het belangrijker omdat bij die muren er vocht door de muren komt bij flink tegenregenen: ze zijn niet geheel waterdicht, en vocht dat in glaswol of steenwol komt gaat ten koste van het isolatievermogen.


Het probleem met damp is vooral dat vocht uit warme binnenlucht condenseert tegen koude plekken. Daarom moet er geen vocht van binnen tegen de koude buitenoppervlakken achter de isolatie komen, dan rot er van alles weg.

Dampremmende folie wordt ook wel eens gebruikt als iets aan de andere kant al dampdicht is, zodat opgesloten hout enzo nog een beetje kan uitluchten en al te grote damphoeveelheden nog kunnen ontsnappen zodat het niet rot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu