Isoleren dubbele halfsteensmuur met luchtspauw

Henk de Boer

  • #1
Beste medeklussers,

Ik ben net nieuw hier, maar een grote klus voor de boeg. Daarom zijn jullie hulp en tips meer dan welkom. We gaan een huis uit 1926 opknappen.

Ik zal de vragen onderelkaar zetten.

1. Huis is vrijstaand en heeft een dubbel halfsteensmuur met luchtspauw. Dikte van de muur is 28 cm. Moet ik dit nog isoleren? Zo ja, hoe is dat het beste te doen? Wil liever niet aan de binnenkant ivm verlies mooie kozijnranden

2. Heeft iemand ervaring met Van Ruysdaelglas? Zou enkelglas moeten zijn met dezelfde isoplerende werking als het eerste thermopane

3. Is wandverwarming handig met een houtenvloer? Ik heb me laten vertellen dat vloerverwarming in combinatie met een houten vloet niet handig is.

4. Huis beschikt niet over een gasaansluiting. Dichtsbijzijnde is 500 meter verderop. Aansluiten op gas is dus een kostbare aangelegenheid.
Wie heeft ervaring met aardwarmte; gesloten systeem? Dit is een optie of anders een houtgestookte cv ketel. Geen idee wat het slimste is. Ik denk dat alle systemen op dezelfde prijs neer zullen gaan komen. Zeker nu per 1 november er € 6.000,00 subsidie op een warmtepomp te behalen is.

Graag hoor ik van jullie tips en advies.

Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie
 

Fiesiekus

  • #2
Als je zoekt op spouwmuur(isolatie) vind je heel veel ideeën en mogelijkheden. Denk wel dat 't voordeel biedt, gezien het feit dat 't huis vrijstaand is.

Wat 3 en 4 betreft: vloerverwarming met een houten vloer is geen ideale combinatie; het zal dan hooguit om bijverwarming gaan. En de onderzijde vloer moet heel goed geïsoleerd zijn; anders verwarm je vooral de kruipruimte en de bodem.

Houtkachel vind ik ideaal, ook systemen die aan de CV zijn gekoppeld, schijnen goed te voldoen. Je moet genoeg hout hebben en opslag ervoor, daarna wil je niet meer zonder.

Warmtepompen zijn redelijk zuinig maar duur qua investering en onderhoud. Zal op een berekening/offerte aankomen om dingen goed te kunnen vergelijken.

€6000, subsidie op een warmtepomp?
 

Henk de Boer

  • #3
Jazeker € 6.000,00. Das niet niks dacht ikzelf.

Kijk maar eens op:
https://www.milieucentraal.nl/energ...-water/warmtepomp-combi-en-hybridewarmtepomp/
Ik zal me eens gaan verdiepen in dat isoleren. Ik dacht dat er ook iets was van vlokken wat je in de spouwmuur kan laten spuiten. Probleem is echter dat het grondwaterpeil nogal hoog is en dat deze vlokken dan kunnen gaan rotten.....

We wonen in een bos, dus hout is geen enkel probleem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu