Isoleren convectorput

Gigantaandemuur

  • #1
Hallo mensen,

Ik heb zelf een convectorput gemaakt van 18mm multiplex in een houten vloer. Als ik onder de vloer (waar het een stuk koeler is) aan de bak voel, wordt de bak na verloop van tijd handwarm met de convector flink op temperatuur.

Is het nu zinvol om dit te isoleren? Warmteoverdracht is natuurlijk lager dan bij pvc of metaal.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou zeggen alle beetjes helpen.
 

Fiesiekus

  • #3
Blijkbaar kan je er makkelijk bij. Dan zeker isoleren; je hebbt toch een behoorlijke temperatuursgradient (tussen put en de kruipruimte) en idem warmtestroom zonder isolatie.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #4
Omdat het hier om een convector gaat kun je de bak, als je genoeg ruimte hebt, het beste isoleren met dunne PUR-plaat met alufolie. De Alu-folie moet naar de convector gericht zijn. Zo wordt de warmte gereflecteerd naar de convector en raakt die zijn warmte alleen maar kwijt door convectie en laat ie daar nou net voor gemaakt zijn!
Als je minder ruimte hebt dan helpt alu-radiatorfolie ook goed. Elke bouwmarkt levert dat.

Groeten, Hein
 

Gigantaandemuur

  • #5
Aan de binnenkant is alles strak op elkaar gebouwd schot , convector en wand[enkele millimeters ruimte hiertusen] en ik koppel m ook niet meer af dus isolatie kan alleen aan de buitenkant.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik neem aan dat je met de"buitenkant" de kruipruimte bedoeld? In dat geval dik isoleren met goedkoop isolatiemateriaal. Als je het optimaal wil doen: gebruik isolatiemateriaal met reflecterende laag en monteer met reflecterende laag naar de warme bak toe. Houd wel de reflecterende laag op minimaal 1 cm afstand van de bak d.m.v. een paar latjes o.i.d.

Groeten, Hein
 

Fiesiekus

  • #7
Hein Weijers schreef:
Als je het optimaal wil doen: gebruik isolatiemateriaal met reflecterende laag en monteer met reflecterende laag naar de warme bak toe. Houd wel de reflecterende laag op minimaal 1 cm afstand van de bak d.m.v. een paar latjes o.i.d.

Groeten, Hein
Waarom dat nou? Emissiteit van een oppervlak is afhankelijk van de emissiviteitscoefficiënt (epsilon) en van T4 (Wet van Stefan-Boltzmann), niet van de afstand tussen twee media voor zover ik weet (maar wie ben ik)
 

Chathanky

  • #8
Stralingswarmte weerkaatst op aluminiumfolie zodat het folie niet warm wordt, dit werkt aleen als er een luchtlaag tussen zit, als er direct contact is met het folie wordt het teniet gedaan door geleidingsoverdracht.

Een thermosfles heeft ook dit zelfde effect.
 

Fiesiekus

  • #9
Ah zo! Bedankt voor de info!
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik zou het niet beter hebben kunnen uitleggen, Chathanky!

Groeten, Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu