Isolatie betonvloer van bovenaf en houten zolder van bovenaf

Smid

 • #1
Hallo, ik heb al geregeld informatie van dit leuke forum afgehaald zonder iets te vragen, echter qua isolatie kom ik er niet helemaal uit. Het zoeken op internet maakt het voor mij alleen maar verwarrender. Momenteel ben ik in mijn bestaande schuur van 300 M2 met spouwmuur en zadeldak(werkplaats) een gastenverblijf aan het maken van 50 M2 met een plat dak. Af en toe mee bezig, vindt het leuk om een beetje te klussen.

1e vraag:

Op de begane grond ligt een een mooie gewapende betonvloer met een dekvloer, totaal 15cm dik. Deze wil ik er niet uithalen maar van bovenaf isoleren.
Ik had het idee om daar isolatieplaten op te leggen van 10 cm dik met daarop een zwevende houten vloer van 2 cm dik (dit is een 2hands vloer die heb ik al in bezit)
De betonvloer kan maximaal 13cm worden opgehoogd en er komt geen vloerverwarming. Douche en WC vloer zijn opgehoogd met cellenbetonblokken, hier komt geen isolatie.
Welke isolatieplaten kan ik het beste gebruiken? EPS of XPS of iets anders? en op welke manier te plaatsen?
Moet er dampfolie worden aangebracht? zo ja welke? dampremmende of dampdichte folie? en op welke manier te plaatsen?

2e vraag:

Het plafond van het verblijf bestaat uit zware houten balken met daarop underlayment platen van 18 mm dik. De balken moeten in het zicht blijven en daarom wil ik de zoldervloer van bovenaf isoleren met 10 cm dikke isolatieplaten met daarop een 2ehands laminaatvloer/ (vloer reeds in bezit)
Welke isolatieplaten kan ik het beste gebruiken? (liefst het zelfde als de begane grond)
Moet er dampfolie worden aangebracht? zo ja welke? Moet dit onder de isolatie platen of op de isolatie platen.

Ik hoop dat ik het duidelijk genoeg heb omschreven, alvast bedankt voor de antwoorden.

M.v.g. Smid
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Impie

  • #2
  EPS heeft niet de benodigde druksterkte om met 2 cm hout op te lopen (tenzij je speciale varianten zoals EPS 300 tot EPS 500 gebruikt, maar die zijn lastig te krijgen). XPS en PIR voldoen beide; laatstgenoemde heeft betere isolatiewaardes.

  Dampdichte folies doe je aan de warme kant van de constructie. Op de begane grond dus op de isolatie, en op zolder onder de isolatie. Om te voorkomen dat er vocht in de isolatie trekt, kun je eventueel ook nog een folie op het beton leggen.

  Een houten vloer van 2 cm dik zal genoeg lastenverdeling hebben om te voorkomen dat de isolatie ingedrukt wordt, maar bij de ongespecificeerde laminaatvloer is dat nog maar de vraag. Hangt ook deels van het gebruiksdoel van die ruimte af.
   

  Smid

  • #3
  Dankjewel Impie voor de informatie, qua folie kom ik er nu helemaal uit, echter qua isolatie zijn er nogal veel verschillen in de druksterktes, of het wordt op veel websites niet goed weergegeven, ik heb daarom contact gezocht met 1 fabrikant. Deze geeft aan dat EPS 100SE een druksterkte heeft van 10.000 kg en in het slechte geval van 3000 kg per m2 en 2% vervorming (hij was daar heel zeker van) Andere sites geven aan dat EPS 100 een druksterkte heeft van 100 kg per m2. Nu vind ik gevoelsmatig 10.000 kg ook heel veel, maar goed ik moet er dan maar op vertrouwen. (is een bekende firma in isolatie). Ik ga nu op de begane grond EPS 100SE met een dikte van 50 mm in 2 lagen geschakeld leggen met daarop een alufoam en daarop een zwevende houtenvloer. Op de zolder(koude kant) komt eerst een dampdichte folie met daarop 2 lagen 100se 50mm en een laminaatvloer (geen alufoam zodat het eventuele vocht aan de bovenkant nog weg kan. (ik houd er rekening mee dat de vloer iets kan veren).
   

  Impie

  • #4
  De eenheden worden door jou of dat bedrijf in de war gehaald. EPS 100 heeft per definitie (zit in de naam) een druksterkte van 100 kPa; dat is ook de standaard eenheid voor druksterkte van isolatie. Dat is gelijk aan 100 kN/m², oftewel ruwweg 10.000 kg/m². Dat is echter ook slechts 1 kg/cm², en daar zit het probleem: puntbelasting.

  Bij een isolatiedikte van 10 cm gaat dat zonder goede lastenverdeling wel behoorlijk veren als je erop loopt. Dan kun je beter PIR of XPS halen, die zijn ongeveer 1,7 tot 2,5 keer drukvaster.
   

  Smid

  • #5
  Oke, dan maar op zeker en gaan we voor xps, dankje.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu