Isolatie slaapkamer / gyproc

Nespter

  • #1
Geachte,

Ik zal mijn slaapkamer renoveren en heb alvast het behang verwijderd. Deze slaapkamer werd gebouwd in de zolderruimte en er is geen verwarming voorzien. Ik ben van oordeel dat een slaapkamer geen verwarming moet hebben...

Doch heb ik graag een warme slaapkamer en dacht ik eraan om te isoleren. Onze slaapkamer werd opgetrokken (lang, lang geleden) uit dubbelzijdige gyproc-wanden en bevat geen isolatie.

Twee wanden (rood) grenzen aan de buitenmuur. De andere wanden grenzen aan de zolderruimte (groene lijnen) en kunnen dus langsbuiten geïsoleerd worden.

Kleine schets met orientatie:



Raden jullie me aan om te isoleren? Zo ja, hoe en waar?

Mvg

Nespter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Nespter schreef;
Ik ben van oordeel dat een slaapkamer geen verwarming moet hebben...

Doch heb ik graag een warme slaapkamer en dacht ik eraan om te isoleren.
Da's duidelijk?

Probeer een gyprocwand te verwijderen, isolatie ertussen en herplaatsen.
Isoleer zeker ook het plafond, hier valt zeker wat te winnen, de binnenmuren isoleren levert weinig rendement op, dit zou ik als laatste doen en pas nadat de andere maatregelen niet genoeg zijn.
 

Figlio del commesso

  • #3
Wel warm willen hebben, maar geen verwarming willen... hmmm...

Ik zou er voor waken om alleen de zaak te goed te isoleren om het een beetje warm te krijgen. Je houdt niet alleen de kou, maar ook de warmte buiten.

Naar mijn mening is het belangrijk goed te ventileren op een slaapkamer (dat geldt overigens voor het hele huis), dus moet regelmatig het raam/ventilatierooster oid gewoon open.

Je haalt dus kou/fris binnen. Wil je die er vervolgens (snel) uit hebben, zul je toch moeten verwarmen.

Adios, JR
 

Fiesiekus

  • #4
Heb eens van een fysioloog begrepen dat het afgegeven vermogen van een gemiddelde mens in rust en bij een omgevingstemp van 15 oC circa 100 Watt bedraagt.

Wil je een beetje comfort dan wordt het wel met een man of 10 (in rust) gehaald in je slaapkamer.
 

Chathanky

  • #5
Voor die 10 man moet ook extra geventileerd worden, en zo levert het nog 0,0 op.

Als je isoleert is het van groot belang dat er goed geventileerd wordt, gemiddelt genomen verblijf je er langer dan een woonkamer, die vaak ook nog groter is dan de slaapkamer.

Dit kan goed als je 's ochtens de ramen tegen elkaar open zet voor een half uurtje, de rest van de dag wordt de kamer toch niet benut.

Een radiator in de slaapkamer is niet een overbodige luxe, je hoeft het niet warm te stoken, maar een graad of 16 is voldoende.
Het is ook nog zo dat warme lucht meer vocht kan opnemen, in de wintermaanden als het koud op de slaapkamer wordt, zal je eerder last hebben van vochtproblemen.
Door dan koude lucht te ventileren 's ochtens wordt de lucht door de verwarming extra droog en kan het in de nacht veel meer vocht opnemen.

Gedurende nacht een kleine ventilatiemogelijkheid zorgt ervoor dat de lucht ververst blijft en de CO2. die je uitademt ververst kan worden voor zuurstof van buiten.

Isoleren is zeker wel belangrijk, maar je moet het ventileren ook beter gaan regelen, voor een gezonde nachtrust.
 

Bernhard

  • #6
Een niet verwarmde ruimte isoleren is dat nodig?
Hoeveel procent hou je tegen van niets?
De terugverdientijd wordt dan oneindig.
Als de ruimte niet warm hoeft te zijn waarom dan isoleren en dan toch een warmere slaapkamer krijgen.

Het zeer kleine voordeel van isolatie, in dit geval, wordt door de benodigde ventilatie voor 100% te niet gedaan.
Het ventilatieverlies is ca. 99% van het totale warmteverlies.
Dus tel uit je winst.

Bernhard.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Isolatie is niet alleen warmte binnen houden, in de zomer wordt de warmte buiten gehouden, we hebben het hier over een kamer op zolder. Wanneer iemand comfort wil wie zijn wij dan om negatief te adviseren ?
 

Chathanky

  • #8
Vergeet niet dat de aanliggende vertrekken de ruimte ook indirect verwarmen en de aanliggende ruimtes ook van de isolatie profiteren, zeker de kanten die aan de buitenlucht grenzen.
 

Bernhard

  • #9
Comfort is voor ieder verschillend.
Hoe je comfort verhoogd in een niet verwarmde ruimte door isolatie aan te brengen is mij niet duidelijk.

Isolatie aanbrengen om zomers de zonbelasting tegen te houden is
niet juist.
Zonbelasting is alleen door massa of door reflexie tegen te gaan .

Bernhard.
 

Chathanky

  • #10
Als het niet helpt om de warmte buiten te houden, dan help het ook niet om de warmte binnen te houden. Het helpt wel degelijk in de zomermaanden.

Veel isolatiematerialen hebben een reflekterende laag om warmtestralen te reflekteren.

De vloer word door de onderverdieping verwarmd, wat de geïsoleerde slaapkamer ten goede komt. anders zou het s`winters binnen net zo hard vriezen als buiten.
 

Nespter

  • #11
Jan schreef:
...de binnenmuren isoleren levert weinig rendement op, dit zou ik als laatste doen en pas nadat de andere maatregelen niet genoeg zijn.
Chathanky schreef:
Een radiator in de slaapkamer is niet een overbodige luxe, je hoeft het niet warm te stoken, maar een graad of 16 is voldoende. Het is ook nog zo dat warme lucht meer vocht kan opnemen, in de wintermaanden als het koud op de slaapkamer wordt, zal je eerder last hebben van vochtproblemen.
Bernhard schreef:
Een niet verwarmde ruimte isoleren is dat nodig?
Hoeveel procent hou je tegen van niets?
De terugverdientijd wordt dan oneindig.
Als de ruimte niet warm hoeft te zijn waarom dan isoleren en dan toch een warmere slaapkamer krijgen. Het zeer kleine voordeel van isolatie, in dit geval, wordt door de benodigde ventilatie voor 100% te niet gedaan.
Het ventilatieverlies is ca. 99% van het totale warmteverlies.
Dus tel uit je winst.
Bernhard schreef:
Hoe je comfort verhoogd in een niet verwarmde ruimte door isolatie aan te brengen is mij niet duidelijk.
Chathanky schreef:
Als het niet helpt om de warmte buiten te houden, dan help het ook niet om de warmte binnen te houden. Het helpt wel degelijk in de zomermaanden. Veel isolatiematerialen hebben een reflekterende laag om warmtestralen te reflekteren. De vloer word door de onderverdieping verwarmd, wat de geïsoleerde slaapkamer ten goede komt. anders zou het s`winters binnen net zo hard vriezen als buiten.
== Samenvatting:

Ik moet een verwarming plaatsen om vochtproblemen in de winter te voorkomen. Isoleren is voor mij de beste oplossing indien ik in de winter een warmere ruimte wil en een koudere ruimte in de zomer. 's Morgens aandacht hebben voor ventileren.

Correct? Zijn er nog nuttige tips/raadgevingen?

Dank bij voorbaat,

Nespter
 

Chathanky

  • #12
Misschien nog een tip, als je niet de tijd of de dicipline hebt om te ventileren kun je dit ook mechanisch doen d.m.v. een ventilator, het is natuurlijk wel weer meer werk om dit te plaatsen.
 

Nespter

  • #13
Chathanky schreef:
Misschien nog een tip, als je niet de tijd of de disipline hebt om te ventileren kun je dit ook mechanisch doen dmv een ventilator, het is natuurlijk wel weer meer werk om dit te plaatsen.
Deze apparaten zou ik enkel toepassen in badkamer of toilet-ruimte.
Is mijn bovenstaande (vorig bericht) vermelding correct?

Mvg

Nespter
 

Chathanky

  • #14
Ja, dit klopt.

Voor hoe te isoleren staat op dit forum al veel geschreven, de reactie van Jan heb je denk ik ook al veel aan, hoe je dit in jouw situatie aanpakt.
 

Nespter

  • #15
Geachte,

Momenteel zijn muren voorzien van gyproc-wanden op een houten raamwerk. Er werd hierbij noch folie noch isolatie voorzien. Graag zou ik isoleren en hiervoor de beste oplossing vinden.

Kan ik thermogyp (= gyproc-plaat met isolatie en damprem folie op rugzijde) kleven op deze bestaande gyproc-wand?

mvg

nespter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Ja.
 

Fiesiekus

  • #17
Nog een mogelijkheid: een electrisch kacheltje met thermostaat 's avonds de kou eruit "drijven" en 's morgens bij het opstaan tegen de koude voetjes..... heb ik jaren (3) gedaan in de tijd dat winters nog echt winters waren (Van Benthem en cornuiten) :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu