Isolatie ruimte tussen vloer en muur - koudebrug

TamaraKlus

  • #1
Beste KLussers,
We gaan een pand woonbaar maken, het betreft een enkelsteens muur (geen spouw) en betonvloer/fundering zo in het zand, niet geïsoleerd, geen kruipruimte. Langs twee zijkanten (L-vorm) ligt de riolering naast de fundering. Er zit dus ruimte tussen de vloer en de muur van 30 cm. Vreemd maar voor de verbouwing wel heel handig, alles wat geplaatst moet worden kunnen we zo op de rioolbuis aansluiten.

Waar ik bang voor ben is dat als we het daarna volstorten we een koude brug kunnen krijgen? Natuurlijk gaan we aan de binnenzijde de wanden isoleren.
Op de huidige betonvloer willen we vloerverwarming leggen (daaronder een folie met 20 cm opgezet isolatie tegen de wand) en daaroverheen een zandcement vloer. Iemand hiermee bekend?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe ga je de vloer isoleren?
 

TamaraKlus

  • #3
Beste IJkenhout,

We gaan op de vloer isolatie plaatsen. We zijn van plan met schuim en zilverfolie, dat zit samen op een rol. Langs de randen komt ook randisloatie. Daarop komen de netten en de vloerverwarming. Daaroverheen zandcement.

Ik lees je reactie graag.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Isolatie op rol klinkt leuk, maar heeft als tussenlaag bij vloerverwarming nauwelijks nut. Het zal ook niet drukvast zijn en de R-waarde is daardoor veel te laag.
 

TamaraKlus

  • #5
Beste Walker,

Wat bedoel je met drukvast?
 

TamaraKlus

  • #6
Ik denk dat ik weet wat je bedoeld met drukvast maar er komt als laatste een zandcementvloer overheen dan is het toch weer drukvast? Ze verkopen het bij de vloerverwarming overal zo. Ik twijfel ook wel of het genoeg is aangezien de betonvloer niet geïsoleerd is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je oorspronkelijke vraag ging over een koudebrug. De hele vloer is een koudebrug en blijft dat ook als je niet goed isoleert. Ik ben dus benieuwd wat jij als koudebrug ziet.

Drukvast betekent dat de isolatie niet indeukt onder het gewicht van de vloer+belasting erop.

Als je nu een pand gaat renoveren adviseer ik je om minimaal de nieuwbouweisen aan isolatie toe te passen. Je wil immers niet over een paar jaar weer opnieuw moeten verbouwen omdat je je blauw betaald aan energiekosten.
 

TamaraKlus

  • #8


Inderdaad twee zaken waar ik over twijfel.
1. Wat doe ik in de loze rand waar nu de riolering zit. Ik heb een foto hiervan toegevoegd. Moet ik daar net als bij de vloerverwarming ook randisolatie tussen de vloer en muur plaatsen?

2.De betonvloer is denk ik zo'n 30cm dik, niet geïsoleerd, geen kruipruimte. Door dit laatste iets minder last van kou. De vloer wil ik laten zitten. We kunnen nog wel wat met de vloer omhoog. Als ik start met platen of folie weet iemand welke RC waarde ik dan moet gebruiken? Hoe hoger hoe beter natuurlijk maar wat is minimaal nodig? Ik wil natuurlijk ook de kosten beperkt houden.
Daarop komen de netten met vloerverwarming. Daaroverheen de cementdekvloer van 5 tot 6 cm.

Ik hoop dat er iemand bekend mee is.
 

TamaraKlus

  • #9
Ik ben er nu achter dat de R-waarde van het product wat de installateur had bedacht (foam met folie op 1 rol) maar 0,133 is per m2 is. PIR platen zijn er natuurlijk in verschillende diktes, bij 3 cm is de R-waarde 1.35. Een aanzienlijk verschil. In totaal moet je minimaal RC-waarde hebben van 1,3 voor de hele constructie bij renovatie maar ik lees ook dat minimaal 5 echt wel nodig is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik adviseer een Rc voor de vloer van minimaal 3.5. De kosten van isolatiemateriaal zijn een schijntje in vergelijking met de stookkosten en comfortwinst gedurende vele jaren.

De sleuf rondom kan je dichtmaken met een willekeurig (vochtbestendig) materiaal, zolang het de isolatie maar goed ondersteund. Meest voor de hand liggend is een cementmortel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu