Isolatie overstek hellend dak

Omlbg

 • #1
Bij mijn huis (jaren '30-stijl) heb ik een isolatie-uitdaging gevonden bij de voet van het dak. Zie onderstaande afbeelding, die zegt meer dan duizend woorden. Op het dak liggen isolatieplaten met afgewerkte binnenkant omdat ik geen dakbeschot had (en het nu netjes is afgewerkt). Het dak wordt gedragen door enkele (niet afgebeelde) gordingen.

Omdat het dak oversteekt is de onderzijde van het dak momenteel afgewerkt met een dunne houten plaat van 5 mm (afgebeeld in het bruin) en op sommige plaatsen is die wat kromgetrokken waardoor ik naar buiten kan kijken. Dat is dus een enorme koudebrug, dus daar moet ik iets mee, anders heb ik niet zoveel aan mijn dakisolatie.

Mijn idee is (van buiten naar binnen): dampopen folie, steenwol, dampdichte folie, afwerken met gipsplaat. Is dit de juiste manier van werken? En zou ik dan (zie afbeeldingen) alternatief 1 of 2 uitvoeren?

Ik kreeg al het advies van een andere klusser 'gewoon steenwol erin proppen en afwerken', geen folies gebruiken. Dat lijkt mij niet verstandig. Anderszijds: als er toch vocht in de steenwol komt, kan dat dan nog verdampen? Het zal logischerwijs niet naar beneden verdampen en naar binnen toe kan niet meer vanwege de dampdichte folie. Zorgen folies niet juist voor problemen?

Of moet ik juist met een ander product werken (EPS of zo, zonder folies?)?

dak.JPG
dak 2.JPG
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Beide opties zijn niet verstandig. Hoe ga je de gevel isoleren? De isolatie van dit deel moet daarop aansluiten.
 
 • Like
Waarderingen: Omlbg

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #3
Kan je het detail verder uitwerken met een binnenblad, vloer etc?
 
 • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

 • #4
Dank beiden voor jullie supersnelle reacties!

@ IJkenhout: de gevel is al geisoleerd met spouwmuurisolatie. Op onderstaand plaatje zie je de wijze waarop de muur is opgebouwd.

@ Rola: zie onderstaand.

dak02.png


Tevens bijgaand enkele foto's. Het betreft twee ruimten op deze verdieping. De eerste twee foto's (van vóór de sandwichplaten, tijdelijk afgewerkt met dampopen folie van binnen) zijn van ruimte 1, de laatste twee foto's van ruimte 2.

Bovenstaande tekening is van ruimte 1. Er is geen vloerisolatie (eronder zit de keuken).

Bij ruimte 2 is het grote verschil dat er geen bakstenen muur is met spouwmuurisolatie, maar een garagepoort met dampopen folie en steenwol aan de binnenkant ertegenaan (zoals te zien is). Tussen de vloerbalken is steenwol geplaatst (eronder zit de garage). E.e.a. zonder volledig dampscherm.

dak1.jpg dak2.jpg dak3.jpg dak4.jpg
 
Laatst bewerkt:

Omlbg

 • #5
Ik kan mijn bericht niet meer bewerken, maar heb mijn plaatje nog wat verder gewijzigd.

Dak03.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Ik zou het alleen verticaal isoleren.
Beetje ventilatie boven het plafond van het overstek kan geen kwaad
 
 • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

 • #7
Dank voor je reactie!

Begrijp ik goed dat je dan dus aansluit bij optie 2 zoals in mijn eerste bericht weergegeven? Inclusief de folie aan beide zijden?

edit: ik had eerst iets anders getypt, maar zie nu dat ik niet goed had gelezen.
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Zo zou ik het doen. Isolatie van de gevel verticaal voortzetten in een (dragend) knieschot. Boven de gootafwerking moet sowieso geventileerd worden.
Dak03.png
 
 • Like
Waarderingen: Rola

Omlbg

 • #9
Top! Dat is dus hetzelfde als Rola adviseert zie ik nu (eerder dus twee keer verkeerd gelezen...). Ik ga het op die manier aanpakken.

Dan werk ik de binnenkant af met een dampscherm/dampremmende folie lijkt mij zo? De onderliggende balk is dan wel een koudebrug, maar dat is niet te voorkomen denk ik zo. Ik neem ook aan dat ik hem niet hoef in te pakken met het dampscherm, of moet dat wel? Dat is namelijk niet zo handig want hij ligt bijna gelijk met het onderliggende stucwerk (nu is er met gaas tegenaan gestuct) en dan zou ik moeten afwerken met gipsplaat en krijg ik een randje in het stucwerk (of: wel het dampscherm ertegenaan en dan met gaas tegen het dampscherm stuccen?).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
Dampscherm zo goed mogelijk aansluiten op het bestaande werk. Je kan het bv. afplakken op de houten regel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu