Isolatie/opvulling open ruimtes meterkast tegen geurtjes

AddVariety

  • #1
Sinds bijna 4 jaar woon ik een nieuwbouwappartement, waar we sinds een paar maanden een nieuwe onderbuurman hebben. Sindsdien merken we een enorm sterke cigarettenlucht door de meterkast. Aangezien onze meterkast is voorzien een ventilatierooster t.b.v. de stadsverwarming, komt de rooklucht gemakkelijk de gang binnen.

Nu roken wij zelf niet en merk je het daardoor al sneller, maar het begint stee erger te worden en ik wil daarom de opening die er zitten opvullen tegen geurtjes. Saillant detail is overigens dat we een paar weken terug 's avonds een internetstoring hadden en mijn buurman en ik toevalligerwijs allebei bij de meterkast aan het bellen waren, toen merkte ik ook dat het best gehoren is.

Nu lopen er de nodige leidingen van boven naar beneden, de vloer lijkt slechts van hout te zijn (het zichtbare deel althans) en is slechts de helft van de leidingen met roze schuim omhuld. Dat wil ik bij de rest ook gaan doen, om zoveel mogelijk geurtjes en geluid buiten te houden. Ik ben echter totaal niet bekend met isolatie en opvullingen, maar het hoeft in ieder geval niet mooi te worden, zolang het maar dicht zit.

Is PU schuim geschikt voor mijn doeleinden of wat zou ik nodig moeten hebben? Primair gaat het mij om de geurtjes en als ik mijn logica erop los laat, hoeft het materiaal niet geurwerend te zijn, zolang het maar een opening afdicht. Anderzijds moet het schuim natuurlijk ook niet zo luchtig zijn dat alles erdoorheen komt, dus weet ik niet wat geschikt is. Kunnen jullie mij hierin adviseren wat ik bij de bouwmarkt moet halen?

Als het nodig is, kan ik een foto van de huidige situatie maken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Purschuim gebruiken.
Maar niet te veel, anders ligt de meterkast van de benedenbuurman vol met pur.
 

AddVariety

  • #3
Dank je wel Peter, ik kom daarbij van bijvoorbeeld Bison meerdere soorten tegen:


Hoe weet ik welke het beste voor mij is? Als ik het zo lees zal TurBoschuim sowieso niet voor mij nodig zijn, maar ik heb geen idee of Purschuim B2 beter is?

Daarnaast kwam ik na wat beter inspecteren een grote oorzaak tegen:
vanuit het plafond van de buurman loopt een gele 2cm (gok ik) leiding via een 10cm grijze pijp bij mij door naar de bovenbuurman. Die gele leiding zit in mijn plafond met schuim eromheen, maar dat grote gapende gat (de grijze pijp) is slechts met een halfbakken dop afgedekt. Als ik die eraf haal, voel ik gelijk tocht en ruik ik de rook sterker.
Kan ik daarbij het beste de dop erop laten liggen en eroverheen purschuim spuiten? Of de dop eraf halen en de pijp vullen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ik heb het linkje naar het produkt even verwijderd, want dat is niet toegestaan op dit forum. :wink:

Maar je kunt hiervoor de universele purschuim gebruiken.

De gele leiding, zal de gezamenlijke gasleiding zijn.
Het beste kun je die dop laten zitten, en dan de kieren hiervan even goed dicht purren.

Als je die dop er af haalt, is het een groot gat, en heb je kans dat de pur naar beneden valt, in de meterkast van de beneden buurman.
Of je moet het gat eerst opvullen met een stukje schuimrubber, en dan afpurren.
 

Tiho

  • #5
Zijn die kieren heel groot? Als ze dat niet zijn, is het misschien makkelijker met een polymeerkit dicht te maken.
 

AddVariety

  • #6
Bedankt voor de tip, dan laat ik inderdaad de dop wel zitten en daarvan de kieren dicht purren.

De kieren verschillen in grootte, sommige zijn een paar mm rondom een leiding, andere leidingen zitten zoals gezegd in een gapend gat (een grijze pijp) of hebben een slecht afgwerkt houtstuk eromheen zitten dat vierkant is en dus nooit de leiding omvat.

Vanavond maar even bij de bouwmarkt kijken naar het universele purschuim dan. Blijkbaar is het makkelijker dan ik verwacht had, dat scheelt weer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ga je purren is het belangrijk dat je de tuit in de kier of gat kan steken. Is de kier of wat ook kleiner dan de diameter van de tuit van de bus kan je beter het gat iets groter zien te krijgen. Het schuim ergens opspuiten wordt een bende.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Wat je wil vullen vormt de brandscheiding. Doe het dus zorgvuldig. PUR of normale kit is hiervoor niet geschikt. Zelfs de roze (brandwerende) PUR mag in deze toepassing niet zonder meer gebruikt worden.

Ik zou het eerst afvullen met steenwol en dan een dikke laag mortel erin smeren/gieten. Is ook beter tegen het geluid.

Maar eigenlijk is dit een zaak van de vve.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu