Isolatie op plat dak dat al geisoleerd is

Sirithtasiel

  • #1
Goedesmorgens!

Wij hebben een huis met een plat dak uit 1996. Aangezien we binnenkort zonnepanelen gaan leggen, willen we eerst de bitumen dakbedekking vernieuwen. En nu we toch gaan vernieuwen, leek het ons een mooi moment om naar de isolatie te kijken. Er zijn ook wat dakdekkers langs geweest, maar iedereen heeft ander advies en spreken elkaar ook tegen. dus ik wil het even tegen jullie aanhouden, wat jullie kijk er op is.

Allereerst uit de oorsponkelijke bouw staat er dit in de beschrijving
Plat dak van de woning is beton. Opbouw met ongecacheerde afschot p.s. isolatieplaten (15mm/m). Bedekking van 2 laags app gemodificeerd bitumen en grind. De totale Rc-waarde van de constructie bedraagt 2.5 m2K/W.

Voorstel dakdekker1
Grind eraf, huidige dakbedekking als dampremmende laag zien, daarop 10mm Utherm PIR-Isolatie en dan daarover nieuwe laag bitumen en dan kunnen daarop gewoon de zonnepanelen komen. Dakdekker 2 zegt dat dit absolut niet mag ivm condensvorming. Dakdekker 1 zegt dat dit niet aan de orde is als de bovenste isolatielaag maar een hogere isolatiewaarde heeft dan de oorspronkelijke laag. Weten jullie hier iets van?

Een alternatief zou zijn de huidige dakbedekking eraf halen en dan isoleren en weer te bedekken.

Wat zou jullie advies zijn hierin? Kan het voorstel van dakdekker1? Of heeft dakdekker2 gelijk? Of zouden jullie het sowieso anders aanpakken?

Alvast hartelijk dank voor het meedenken!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
" daarop 10mm Utherm PIR-Isolatie "
Zal dat 10 cm (centimeter) zijn, met een rd van ongeveer 4,5?

Huidige rc waarde 2,5. Dat is al redelijk, dus als het nu niet goed in elkaar zou zitten zou je nu juist last van condensvorming moeten hebben.
Redelijk, maar zeker goed om te verhogen op een moment als dit.

Met deze waardes komt het condensatiepunt in de nieuwe laag isolatie te liggen.
Waterdamp vanaf binnen kan daar niet komen, dus geen condens. (eens met nr1)

Door de oude lagen te laten zitten, zit je mogelijk wel met koudebruggen langs de randen. (deels ook eens met nr2) En als er een lekkage is, dat komt dat water tussen de lagen, zal daar opbouwen en ... ??
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Omdat er afschot isolatie is geplaatst heb je een minium en maxium dikte. Wat zijn deze.
Wat is het juiste voorstel van de nieuwe laag isolatie. 10 of 100 mm.
Hoeveel oppervlakte van het dak is voor de installatie van zonnepanelen. Blijft er veel over waar geen ballastlaag ligt in verband met het wegwaaien van de dakbedekking.
 

Sirithtasiel

  • #4
Ah excuses, 100mm, dus 10 cm idd! Rd waarde 4,5 ja.
@Wgb Het is een dak van 5x6 m ongeveer. Er blijft wel wat dak over, maar ik heb van dakdekker1 begrepen dat ze het dak dan zouden vastmaken, zodat een ballastlaag niet meer nodig is ( Ook zullen wij de isolatie en dakbedekking mechanisch moeten bevestigen. )
Ik heb geen idee wat de minimum en maximum dikte zijn daarvan. Ook weet ik niet goed hoe ik dat na zou kunnen gaan. Jij wel?
Nog maals heel veel dank!
 
Laatst bewerkt:

Sirithtasiel

  • #5
Ah excuses, 100mm, dus 10 cm idd! Rd waarde 4,5 ja.
@Jackd Thanks voor je antwoord. Begrijp ik t goed (als ik beetje tussen de regels doorlees) dat jij de optie van dakdekker1 niet zou adviseren? Of zijn er manieren om de issues die jij noemt te voorkomen? De koudebruggen aan de randen, zou je dat niet hebben met andere opties? De dakrand is 20 sm hoog en 30 cm breed. Ik neem aan dat dit gewoon de muur + geisoleerde spouw is?

Dakdekker2 doet zelf geen isolatie lijkt het (ik krijg iig geen opgave als ik t vraag, alleen dus dat wat dakdekker1 zegt absoluut niet mag), waardoor ik even twijfelde of hij geen andere motieven had om tegen isolatie te adviseren.

Dakdekker3 stelt dus voor om huidige daklaag te verwijderen, dan isolatie en dan nieuwe daklaag incl grind. Daar heeft ook iedereen een andere mening over trouwens: de 1 zegt beter zonder grind en de ander zegt juist met grind. Daar nog ideeen over?

Nogmaals heel veel dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Sirithtasiel schreef:
Ik heb geen idee wat de minimum en maximum dikte zijn daarvan. Ook weet ik niet goed hoe ik dat na zou kunnen gaan. Jij wel?
Nog maals heel veel dank!
Jij schrijft de dakrand is 20 cm hoog. Dat kan het hoogste of het laagste punt zijn. De dakbedekking gaat 1,5cm per meter naar beneden of naar boven. Aan de 5 m kant is dat 7,5 cm en de 6 cm is dat 9cm. Leg je nu 100 mm isolatie op je dak hoe hoog kom je dan ten opzichte van het hoogste punt van de dakopstand uit.

Een dakbedekking mechanisch aanvullend bevestigen gaat op hout eenvoudig op beton is dat een stuk lastiger. Grind is een hoop gesjouw. Dus geen grind is beter.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik hou er niet zo van om oude "zooi" te laten zitten, hoewel dat soms best kan, ik denk ik dat geval ook wel.
Hoe het met die dakrand precies zit, kan je zien in de bouwtekeningen. Als je die nog niet hebt, dan kan je die ergens bij het gemeente archief o.i.d. vinden.

Ik zou in de meeste gevallen wel grind doen,
alleen niet al er veel vervuiling door bomen is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu