Isolatie hellend dak van binnenuit

Shiro

  • #1
Ik wil het mansardedak van de vliering van mijn jaren 20/30 woning van binnenuit gaan isoleren. Ik heb hier al het eea over gelezen maar blijf met een aantal vragen zitten.

Het dak bestaat uit het houten dakbeschot, daar overheen een laag dampdoorlatende folie, daarop net nieuw gelegde dakpannen.

Ik ben van plan om PIR platen aan de binnenzijde te bevestigen. Deze platen zijn volgens de leverancier een "PIR hardschuim isolatieplaat met 2-zijdig een aluminium meerlagen complex". Aangezien het om de vliering gaat die alleen voor opslag wordt gebruikt hoeft de afwerking niet perfect te zijn.

De vragen waar ik nog mee zit zijn:
* Heb ik aan de binnenzijde nog een ander soort folie nodig?
* Moeten de naden tussen de platen dichtgemaakt worden met alutape, en de grote kieren met PUR schuim opgevuld worden?
* Wat is de beste manier om de PIR platen te bevestigen?

Alvast bedankt,
Jeroen
 

MvanV

  • #2
Nee, je hebt geen folies nodig. DIe zitten al in die PIR plaat.

Als het niet heel netjes hoeft te zijn kan je ook kiezen voor glaswol/steenwol tussen balkjes waar je dan gipsplaten op doet, dat is wat goedkoper. Dan moet er een dampdichte folie aan de binnenzijde.
De dampopen folie aan de buitenkant zit daar prima.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je hebt geen folie meer nodig. De grootste kieren vul je op met PUR. Die kieren moeten groter zijn dan de diamter van de tuit van die bus. De tuit moet je dus in de kieren kunnen plaatsen.
Als het erg scheef is, aan de randen van de muren, neem dan het hoogste punt als maat, wel iets groter dan de diameter van de tuit. De rest maak je groter en schuim je dicht.
Ik zou elke plaat met 4 schroeven voorzien van dakbedekkingsplaatjes rond 50 of 70 mm.
De positie van die schroeven kan je vinden op de site van de leverancier.
Bestaan er platen met sponning of haken dan zou ik deze gebruiken.
Zet een plaat voor de helft vast en plaats de volgende in de haken of sponning. Zet deze ook voor de helft vast. De vorige kan hierna volledig worden vast gezet.
Plaats je veel dikte zou je in twee lagen kunnen werken. Is behoorlijk wat meer werk maar je voorkomt doorlopende naden dus naden die van binnen naar buiten lopen.
 

Shiro

  • #4
Bedankt voor de informatie en tips.

Ik heb nog 1 vraag: is het een probleem als de PIR platen niet helemaal op elkaar aansluiten of als er kleine naden zitten bij bijvoorbeeld de nok of de vloer? Kan het dak gaan rotten als dit niet goed dicht gemaakt is (met bijvoorbeeld alutape)?
 

Marcel1978

  • #5
En dat is dus inderdaad een risico: dakrot.

Klusbedrijven die isoleren van daken er vaak "even bijdoen" weten vaak niet hoe belangrijk het is om aan de binnenzijde een dampdichte constructie te maken. Dus: een dampremmende folie aan de binnenzijde van de isolatie bevestigen. En dat moet heel zorgvuldig gebeuren.

Kieren en beschadigingen dichten met aluminium tape en pur-schuim is echt niet voldoende. In de praktijk is het namelijk niet mogelijk om dit zo zorgvuldig te doen dat er sprake is van een voldoende dampdichte constructie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
PUR schuim en de isolatie tape remmen het transport van warme vochtige lucht naar buiten. Die warmte stroom blijft qua temperatuur gelijk maar door die PUR en tape zit er minder vocht in die warmte stroom. Is er minder vocht dan ligt het dauwpunt op vlakken die een lagere temperatuur moeten hebben. Daarbij is jouw constructie dampopen en die hoeveelheid warmte, waar minder vocht aanwezig is, verdwijnt langzaam zonder condenseren uit je dakbeschot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu