Isolatie en gipsplaten in badkamer

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik ben druk met mn nieuwe badkamer bezig en heb de volgende vragen.

De oude muren bestaan uit betonstenen die gestuct zijn. Er is 1 buitenmuur en 3 binnenmuren. Bedoeling is dat er groene gipsplaten tegen alle muren komen die daarna betegeld worden.

Ik zit nu met de isolatie.
Ik ben van plan om dat (gele) steenwol te gaan gebruiken, nu is dat hier in verschillende dikte te verkijgen 5, 7,5 en 10 cm meen ik.

Wanneer neem je welke dikte?

Het ragelwerk, waarschijnlijk worden latten gebruikt van 22x 50 mm, hoe zit het dan met de dikte van het isolatiemateriaal. Er worden horizontaal latten tegen de muren geschroefd, isolatiemateriaal en dan vericaal om de 60 cm ook weer ragels waar dan de gipsplaten tegenaan komen.
In dit geval heb ik een dikte van 44 mm , waar het isolatiemateriaal om de 60cm wordt ingedrukt voor de verticale ragels. Is dit de bedoeling of is er een andere manier van werken?

Folie: Ik ben hier op het forum een aantal keren iets van folie tegengekomen aan een buitenmuur, deze komt tussen de gipsplaten en isolatiemateriaal als ik het goed heb gelezen.
Dit moet sowieso aan een buitenmuur (1x in mijn geval) maar ik ben aan het twijfelen aan de andere muren. 1 muur is bijvoorbeel de muur naar de stallen, het is daar droog, maar wel erg koud , misschien wordt daar in de toekomst een wellnessruimte gemaakt... sauna, zwembad.. je weet het niet :-) wat moet/zal ik hier doen?
De 2 andere muren zijn muren zijn binnenmuren in het huis.

Wat voor soort folie is dat?

Bedankt,
Cor
 
Eventueel een dampremmende folie aan de buitenkant tegen de muur als die vocht door laat.
Aan de binnenkant (woonkant) een dampdichte folie. Dat is vaak een soort plastic of is aluminiumfolieachtig. Zit soms al op je glaswol.

Welke dikte je gebruikt hangt af van ruimte en isolatiewens.

Voor binnenmuren is weinig snel genoeg, isoleren is dan alleen tegen geluid. Met een binnenmuur er achter is het nauwelijks nodig, maar je hebt toch een kier. Je kan dan ook makkelijker flink warmer stoken in de badkamer.
Buitenmuur doe je altijd zo dik mogelijk, tot zon 15 a 20 cm heeft het nog zin. 10 cm is ook al prima. Maar 5 is wat weinig.
Hoe dikker hoe meer warmte je binnenhoudt. Het verdubbelt echter niet bij iedere verdubbeling van dikte, de meerwaarde neemt steeds meer af.
Dat komt omdat iedere 2 a 3 cm de extra warmte die lekt halveert. Dan werkt het dus als 1/2 1/4 1/8 1/16 1/32 van de warmte die er nog door komt.
Als je toch bezig bent probeer 10 cm, maar kom je met 5 echt veel beter uit kan je dat ook doen.
 
@ MvanV: dank voor het antwoord. buitenmuur zal zo'n 10 cm worden dan, binnenmuur beetje afhankelijk van hoe het zit met het ragelwerk.

Iemand een idee hoe het zit met de volgende vraag:?
Het ragelwerk, waarschijnlijk worden latten gebruikt van 22x 50 mm, hoe zit het dan met de dikte van het isolatiemateriaal. Er worden horizontaal latten tegen de muren geschroefd, isolatiemateriaal en dan vericaal om de 60 cm ook weer ragels waar dan de gipsplaten tegenaan komen.
In dit geval heb ik een dikte van 44 mm , waar het isolatiemateriaal om de 60cm wordt ingedrukt voor de verticale ragels. Is dit de bedoeling of is er een andere manier van werken

Cor
 
Met 50 x 22 mm komt u niet ver met de isolatie.
Het mooiste en beste is balkjes op de vloer en tegen het plafond vast te zetten, dus los van de muren, de isolatie kan dan net zo dik als u wilt.
Ook het leidingwerk kunt u dan goed kwijt, pas wel op dat dit aan de voorkant van de isolatie komt i.v.m. bevriezingsgevaar.
 
Ok , ik begrijp eruit dat je het isolatiemateriaal niet in mag/kan drukken :-(
dat is jammer.... had me toch weer een paar cm gescheeld :-/
 
U kunt wel dunne latten tegen de muur zetten maar de isolatie is dan zo weinig dat het weinig oplevert.
Harde isolatie is sowieso niet in te drukken, bij glas en steenwol vermindert de isolatiewaarde sterk door samendrukken en bovendien worden gipsplaten op de duur bol gedrukt door de spanning in de glas of steenwol deken.
Dat kan zelfs gescheurde tegels opleveren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan