Isolatie dikte voldoende?

Myrok24

 • #1
Ik wil een plafond isoleren (onder plat dak), maar de grote balken zijn bijna 24 cm hoog. Is het "erg" om ong. de helft met isolatie te vullen (tegen dagbeschot aan) met ca 120 mm dikke isolatie. Dan folie aan de balken, dan rachels (vergeten in de tekening) en dan stuclaten.

Er zit zo wel een ruimte van 12 cm lucht zeg maar. Maar de kosten rijzen anders wel de pan uit :P

Screenshot 2023-02-16 at 13.55.48.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Isoleren kun je niet goed genoeg doen... Als je de ruimte hebt: Vullen!
 

Pvr

 • #3
Ik zelf zou de isolatie iets vrijhouden van je dakbeschot en dan 20cm isoleren liggend op je rachels.
 

Myrok24

 • #4
mmm dat is weer een andere optie :P ik zag dat alleen voorbij komen als je bijv. een tussenverdieping isoleerd, en niet onder een plat dak.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #5
Het kan op zich geen kwaad. Wat voor isolatie ga je gebruiken? Bij PIR gaat dit immers wat makkelijker dan bij glaswol, want bij laatstgenoemde gaat het toch uitzakken met die lege ruimte.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Pvr schreef:
Ik zelf zou de isolatie iets vrijhouden van je dakbeschot en dan 20cm isoleren liggend op je rachels.
Geef nog even op waarom, of dus enz. enz.
 

Pvr

 • #8
Een beetje natuurlijke ventilatie langs je dakbeschot kan geen kwaad
 

Charel

 • #9
Natuurlijke ventilatie boven je isolatie zorgt voor warmteverlies. Best zo aansluitend mogelijk tegen het dakbeschot plaatsen.
De ruimtes tussen de balken volledig vullen met isolatie is uiteraard het beste, maar als je moet kiezen tussen een luchtruimte onder of boven de isolatie dan zou ik die onder de isolatie nemen, tussen de plafondafwerking en de isolatie dus. Je zal dan wel iets moeten voorzien waardoor de isolatie niet naar beneden kan zakken.
Als damprem kan je dan best een klimaatfolie gebruiken.
 

Myrok24

 • #10
Vandaag de loodgieter gevraagd die er "toevallig" was. Hij kwam met het volgende:
Inderdaad glaswol tegen dakbeschot aan. Maar kwam toen met advies om dampDICHTE folie eronder te doen (en dan rachels, platen...).

Maar ik lees eigenlijk overaal dat dampdicht vooral voor badkamer, sauna etc is. Nu staat er wel in de ruimte ernaast op de overloop een wasmachine en droger, maar niet in de kamer waar het om gaat (deur gaat ook vaak dicht overigens). Ik dacht zelf gewoon aan glaswol + dampREMMENDE folie (en de rest).

Het dak wordt binnenkort ook geïsoleerd met 6cm PIR en dan komen om de zoveel meter ook "pijpjes" in het dag voor doorstroom van lucht. Met dat laatste vraag ik mij af (misschien aparte topic): moeten er dan ook geen gaten geboord worden door elke balk in het plafond?.. DANK!
 

Charel

 • #11
Pijpjes op het dak voor doorstroom van lucht ?? Vijftig jaar geleden werd dat hier en daar wel eens voorgeschreven tot is gebleken dat zoiets meer kwaad dan goed doet. Niet doen !
Geen dampscherm maar een klimaatfolie !
 

Myrok24

 • #12
pff, ik wordt gek van alle opties :P Klimaat kan sowieso geen kwaad heb ik het idee (?).
Die pijpjes.. ja dat is wat ik begreep. Misschien zijn het niet letterlijk pijpjes, maar wel om de zoveel meter iets met luchtgaatjes :o
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #13
Dampdicht en dampremmend zijn overigens synoniem.
 

Myrok24

 • #14
ook daar lees is overal weer andere dingen over hehe Dampdicht écht voor de vochtigere ruimtes. Dampremmend voor droge ruimtes. hmmm
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #15
Er is niet zoiets als 'dampdicht', alleen een bepaalde mate van dampremming. Voor een accuraat beeld moet je dus naar de zogenaamde µd-waarde (ookwel Sd-waarde) kijken; die geeft de sterkte van de remming aan en de eis daarvan kan per ruimte inderdaad verschillen.
 

Myrok24

 • #16
Isolatieshop komt met het volgende advies voor plafond: "
Pir is een dampdicht materiaal, wanneer u dit op de buitenzijde van uw dakbeschot legt zou ik als ik u was het volgende doen.Isoleer aan de binnenzijde met glaswol/steenwol en een klimaatfolie aan de warme kant. Wanneer u het dakbeschot aan de binnenkant afsluit kan het isolatie en dakbeschot zijn vocht naar binnen kwijt."
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu