Dikte isolatie gevel, wand en plafond

klussenop65

 • #1
Hallo,

Ik heb een woning gekocht welke volledig geïsoleerd moet worden. De woning staat aan een vrij drukke weg dus ik ben voornemens om de woning met glaswol te isoleren.
Ik heb onderstaand de situatie geschetst zoals ik de isolatie voor ogen heb.

Dak en gevel 190 mm glaswol
Plafond 120 mm glaswol
Binnenmuur 120 mm glaswol
Schuimbeton 45 cm met vloerverwarming
Gehele woning wordt voorzien van hr++ en hr+++ glas
Lucht/water warmtepomp tbv vloerverwarming begane grond en tapwater badkamer

1653328866215.png

Ik ben met name benieuwd naar jullie bevindingen voor de isolatiedikte van het plafond en de binnenmuren. In onderstaande afbeelding heb ik de benedenverdieping geschetst. De volledige benedenverdieping zal over schuimbeton gaan beschikken en vloerverwarming. Behalve de hal welke blauw is op de plattegrond. In de hal wordt geen schuimbeton geplaatst en is de vloer dus niet geïsoleerd. Daarnaast verwacht ik dat ik op een aantal plekken in de hal het niet ga redden om de buitengevel met 190 mm te isoleren. Dit vanwege oude elementen die ik graag wil behouden.
Mijn gedachte is om de binnenmuur die de woonkamer en hal scheidt te isoleren met 120 mm zodat er zo weinig mogelijk warmte van de vloerverwarming verloren gaat. Ditzelfde geldt voor het plafond zodat er zo weinig mogelijk warmte naar boven gaat.

1653328931381.png


Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken en of dit naar jullie idee voldoende is.
Dank alvast voor de reacties!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Binnenmuren hoef je niet tegen warmte te isoleren, alle vertrekken bevinden zich binnen dezelfde schil.

  Isolatiedikte zegt niet zoveel, het gaat om de Rc-waarde.
   

  Edwinnn

  • #3
  Het plafond zou je kunnen doen met glaswol of steenwol als het hout is en je veel geluidsoverdracht hebt tussen beneden / boven. Maar thermische isolatie lijkt me ook daar niet nodig als de buitenschil op orde is.
  Verder hangt e.e.a. af van de situatie nu. Halfsteensmuren of dikker, spouwmuur met smalle luchtspouw of helemaal niet?
  Maak ook een ventilatieplan!
   
  Laatst bewerkt:

  klussenop65

  • #4
  Dank voor jullie snelle reacties!
  Het betreft een halfsteensmuur zonder spouw.
  Mijn gedachte was dat de hal in mindere mate geïsoleerd is (geen schuimbeton en gevel minder dik geïsoleerd) dat het daarom verstandig zou zijn om de binnenmuur rondom het vertrek met vloerverwarming wel thermisch te isoleren. Op deze manier blijft de warmte dan meer binnen dat vertrek ipv dat het naar de hal gaat (vrij grote en hoge hal, +/- 16m2 en 6 meter hoog).
   
  Laatst bewerkt:

  Edwinnn

  • #5
  Als je weinig ruimte hebt in de hal zou ik isolatiemateriaal kiezen dat bij een geringere dikte toch dezelfde isolatie biedt. PIR heeft bijvoorbeeld een veel hogere isolatiewaarde dan glaswol. Je kunt dat eenvoudig opzoeken.
  Als je je dak aan de binnenkant isoleert zou je weer wel glaswol of steenwol kunnen nemen omdat je dan meteen ook een goede geluidsisolatie hebt (vanwege de drukke weg). Voor het dak geldt, hoe meer hoe beter. Een cm of 19 is het minimum dat ik daar zou doen als er verder nog niets zit (en is ook echt zeker nodig als je aan een warmtepomp en lagetemperatuurverwarming denkt).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu