Dikte isolatie vs. dikte regels

maartos

  • #1
Hoi, ik lees regelmatig tips enz. op dit mooie forum maar nu heb ik zelf een vraag waar ik niet (snel) een antwoord voor vond.

Ik wil graag halfsteensmuur isoleren met steenwol 140mm. Dit wil ik tussen houten regels plaatsen. Welke dikte van de houten regels kan ik dan gebruiken? Leek mij wat overdreven om ook 140mm hier voor te gebruiken. Als de regels een heel stuk dunner zijn kan ik bijv. geen spijkers 'in de dag' van het frame gebruiken om de isolatieplaat goed te fixeren? Of gebruikt men andere methoden?

veel dank
 

Marc1995

  • #2
Zelf heb ik het volgende gedaan. Ik heb tegen de steensmuur een lattenwerkje geplaatst. Hierop dampopen folie. Op een x aantal cm van dit lattenwerk heb ik een framewerk geplaatst van 38x89 regels. Tussen de latten en de regels heb ik glaswol geplaatst (type 032, een redelijk stug type), waarbij deze klemt tussen de regels en de latten (dus afstand is dikte glaswol minus ~2 cm). Tussen 38x89 regels kun je ook weer isolatie plaatsen en op die regels plaats je het dampscherm.

Als de muur nat wordt, is het misschien wel verstandig rekening te houden met ventilatie tussen de latten en bescherming van de latten tegen vocht.
 
Laatst bewerkt:

maartos

  • #3
dank voor je reactie. ik was van plan geen dampopen folie te gebruiken maar een luchtspouw van 1 of 2 cm en het frame met klosjes tegen de halfsteensmuur. ik denk dat ik ook iets van 38x89 regels ga gebruiken en deze met buitenzijde op 142mm van de muur vastzet op de betonvloer en plafond. hiertussen 140mm steenwol en daarover die vario vochtregulerende folie van isover.

mocht iemand dat een ruk idee vinden hoor ik het graag :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als je aan de kant van de luchtspouw geen folie doet, waait de warmte zo uit je wol.

Schets eens de opbouw van de wand, inclusief houtafmetingen en montage.

Isolatie zet je trouwens niet vast met spijkers. Maar misschien begrijp ik dat verkeerd.
 

maartos

  • #5
isolateigarage.JPG
 

maartos

  • #6
linkerzijde wordt afgewerkt met plaatmateriaal (osb of multiplex etc)
 

maartos

  • #7
de paar flinke spijkers in elk frame 'raam' was meer om de wol op zijn plek te houden zodat deze niet (ooit) de luchtspouw in valt.

Ik snap de folie achter de wol niet als je al waterdichte folie hebt aan de warme zijde.

dank voor de hulp
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Die luchtspouw is zwak geventileerd, daar waait niet alle warmte uit de wol.
Vergelijk dit met een gemetselde spouwmuur, die spouw is ook zwak geventileerd.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #9
Met jouw oplossing zul je wel echt uit moeten kijken dat je de wol er niet te ver in duwt, want dan zou het nat kunnen worden en heb je natuurlijk ook geen luchtspouw meer. Ik zou het persoonlijk ook met ventilatielatten en dampopen folie doen; dat werkt een stuk makkelijker.
 

maartos

  • #10
ok het worden horizontale ventilatielatten met PIR platen en dan OSB. geen zin in al dat hout, folies en gefrut.

dank voor de input
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik zou een losstaande HSB wand maken met de isolatie erin. Buitenkant bij voorkeur dampopen folie, binnenkant dampremmende folie. De wand maak je liggend op de vloer en zet je (evt. in delen) overeind. Geen verbindingsklosjes en spijkers nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu