Is het verwarmingselement echt kapot?

RobBosma

  • #1
Betreft een bouknecht vaatwasser GMX 5555
Behalve bij koud spoelen slaat bij elk programma de zekering in de meterkast door. Heb er maar eens in gekeken. Ik zag een zwart geblakerde aansluiting op het verwarmingselement. Nog even aangezet met een programma met warm water. Na het leegpompen eindigt het verhaal met een flinke vonk op het aansluitblokje. Nu zou het voor de hand liggen om het verwarmingselement te vervangen, maar die dingen zijn nogal prijzig, rond de 100 Euro. Een ander probleem is dat het aansluitstekkertje kapot is en ik niet meer weet op welke pool de bruine en de blauwe draad moet.

Het element ziet er verder keurig uit, geen kalk geen vochtbeschadigingen, geen lekkage.

Moet ik nog andere oorzaken uitsluiten? De draadboom is intact, ook ter hoogte van het scharnierpunt van de deur.

Met dank voor het meedenken.

 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Het element doormeten, dan weet je het zeker. En niet verder experimenteren met een kapot element, anders gaat de elektrobica er soms ook nog aan.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Hoe kapot wil je het hebben?
De hele aansluitconnector is weggebrand.
Koop een nieuw element en vlakstekkers met isolatiehuls en los het probleem professioneel op.
Het probleem ontstaat door een slecht contact van de vlakstekker waardoor deze oververhit raakt.
Dit kan dus ook gekomen zijn door een lekkage op het element!!
 

RobBosma

  • #4
Bedankt voor het meedenken.

Als ik het zo lees dan kan het dus best zijn dat het verwarmingselement nog goed is. Het zou dan zo maar kunnen zijn dat het verkoolde materiaal tussen beide polen de kortsluiting veroorzaakt. Als je de weerstand meet, dan zal die bij nul zeker kortsluiting doen veroorzaken, maar in welke orde van grootte is een normale weerstand?

Als hij goed is zou ik hem verantwoord kunnen aansluiten met goede stekkers er aan. Zit ik alleen met de bruine en de blauwe draad. Opvallend in de constructie is dat na de draadaansluiting er opnieuw een verbinding wordt gemaakt met koperstaafjes die eindigen in een tonnetje. Maar of het uitmaakt waar de fase en waar de nul op zit?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
De kans dat de sluiting in het element zit is heel groot. Daarnaast zijn de aansluitingen verrot. Vervangen dus.
 

RobBosma

  • #6
Nog eens mijn natuurkunde opgehaald. Ik heb hem doorgemeten, en de weerstandswaarde is 28 ohm. Dat zou overeenkomen bij 230 Volt met het opgenomen vermogen in dit geval 1800 Watt. Mag ik dan aannemen dat er geen kortsluiting zit in het element? Ik moet sowieso beide draden voorzien van nieuwe stekkers.

Heb alleen deze stekkers, maar het lijkt me beter om er geheel geïsoleerde exemplaren op te zetten. Het weggebrande plastic diende om de dubbelstekker te geleiden, maar die vervang ik door 2 vlakstekkers.

Lekkage zag ik niet. Ik denk dat de aansluiting krakkemikkig is geweest en na lostrillen een mooie vonkenbrug veroorzaakte waardoor de stekker is verkoold en daardoor een kortsluitbrug is ontstaan tussen beide polen.

Vraag is alleen of het uitmaakt of je fase en nul verwisselt. Dit staat niet op het element. (aarde heeft een aangeduide aansluiting)

Zie ik nog wat over het hoofd bij dit recycleplan?


Nogmaals bedankt voor het meedenken.


 

RobBosma

  • #7
Het is voor elkaar. Alle koolresten weggeschrapt, polen opgeschuurd. Heb het element er opnieuw ingezet, en aangesloten. Loopt weer als een trein. Volgens de leverancier van vervangende onderdelen maakt de polariteit niet uit omdat het wisselstroom is. Die tip van volledig geïsoleerde vlakstekkers is een goeie, moest eerst de stekkers aansluiten anders kom je er later niet bij. Tijdens het monteren bogen die stekkers wel wat na elkaar toe. Gelukkig zit er volledige isolatie tussen.

Meten is dus weten, ook een goeie tip. Dus niet zo gauw een onderdeel weggooien. Oorzaak lag niet in het element maar een rammelende verbinding.
En als een stekkerblok beschadigd is kun je met vlakstekkers ook prima een goede verbinding maken als de aansluitpolen intact zijn. Ben blij dat ik niet meer zelf hoef af te wassen.

Bedankt voor het meedenken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu