Is een WTW douchepijp noodzakelijk?

Erwin90

  • #1
Hoi allen,

wij hebben een nieuwbouw woning gekocht met een warmtepompinstallatie en een boiler van 192L. Verder is ons huis volledig gasloos en voldoet aan de BENG waarden en is A++++.
Wij hebben als extra optie gekozen voor een ligbad in de douche. Vanuit de aannemer wordt dan aangeraden om een WTW douchepijp te installeren zodat er na een bad ook nog gedoucht kan worden. Is zo'n WTW douchepijp echt nodig? Wij zijn met twee volwassenen en 1 kind, wellicht in de toekomst nog een tweede kindje.
We douchen gemiddeld lang allebei en het bad heeft 180L capaciteit.

alvast bedankt voor de antwoorden.
 

Erwin90

  • #2
*het bad heeft trouwens een inhoud van 315L waarbij het bad met 235L mengwater gevuld wordt met een persoon van 80kg. *overgenomen uit de offerte van de sanitair zaak.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Een douchepijp wtw verlaagt het warmwatergebruik uit de boiler aanzienlijk, dus als je van lang douchen houd, is het alleen vanuit dat oogpunt al aan te raden om deze te plaatsen.

Verder lijkt mij niet smis met het advies van de aannemer. Na gebruik van het bad zal de boiler behoorlijk leeg zijn, dus dan resteert er weinig water om te douchen (vergeet niet dat je met het in bad gaan ook water nodig hebt om je af te spoelen).

Beter nu een goede installatie erin, dan dat je achteraf spijt krijgt. Dan kost het nog veel meer om het achteraf aan te passen. Als dat dan al gaat.
 

ADDave

  • #4
Theoretisch bespaar je gemiddeld zo'n 50% op warm water tijdens het douchen. Voor een bad heeft het geen nut, want de wtw werkt alleen als er getapt en tegelijkertijd water afgevoerd wordt.

In praktijk haal je die ca. 50% in het begin waarschijnlijk wel, maar naar verloop van tijd wordt dat minder.
De buis raakt op gegeven moment vervuild met zeepresten en dergelijke, waardoor het rendement lager wordt. Verstoppen gebeurt niet zo heel snel met buis wtw's, daar zijn de douchegoot wtw's vooral berucht om.

Je zal hem dus op zijn tijd een keer moeten schoonmaken.
Daardoor moet je er ook rekening mee houden dat de douchepijp bereikbaar moet blijven. Je kan hem dus niet achter een wand wegwerken.
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
douche wtw altijd bereikbaar houden en altijd voorzien van een y stuk met dop zodat er onderhoud uitgevoert kan worden
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
De afvoer van het bad mag als ik me niet vergis ook niet aangesloten op de douche wtw i.v.m. legionellapreventie.

Douche wtw kun je dus het best bij de bouw installeren, dan kan optimaal rekening gehouden worden met de eisen waar je aan moet voldoen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu