Verhogingsringen voor traditionele lasdoos (normaaldoos)

Anon

  • #1
Dag klussers. In onze jaren '60 huurwoning zit in de keuken een voorzetwand van zo'n 2,5cm dik gemaakt van een frame van latjes met daarop gipsplaten. In de oorspronkelijke wand zit een traditionele lasdoos (d.w.z. type normaaldoos) waar een opbouwwandcontactdoos met montageplaat op heeft gezeten. Bij is plaatsen van de voorzetwand is de wcd en montageplaat mee verplaatst (dus een paar cm naar voren gebracht) zonder de lasdoos mee te verplaatsen. Het resultaat is dat de vd-draden, al is het maar een paar cm, onbeschermd van lasdoos naar wcd lopen. Maar misschien belangrijker: de lasdoos is open en er liggen lassen in. Als er een las uitfikt, heb je potentieel brand in je voorzetwand.

Dat lijkt me niet helemaal de bedoeling, maar ik voel er ook weinig voor om de voorzetwand open te breken. Nu vroeg ik me af: zijn er geen verhogingsringen voor dit type lasdoos? Zo niet, heeft er iemand anders een niet al te ingrijpende (semi-)goedgekeurde oplossing?

401166202-jpg.jpg


401166202-jpg.jpg
 

stefan9

  • #2
Ik denk dat de standaard opvulringen iets te groot zijn? Je zou dan zo'n soort doos als in je plaatje kunnen nemen (kies dan een exemplaar met maar 1 invoer) en die op de gewenste dikte zagen. De koperen schroefdraad verwijderen, waarna je door die gaten heen kunt schroeven. Niet geweldig, maar beter dan niks.
 

Kaajee

  • #3
Of je lijmt zo soort doos als beschreven op de originele normaaldoos, ook niet ideaal, maar dan wel enigszins beschermd.

Maar je schrijft niet de voorzetwand te willen breken, hoe ga je deze operatie dan volbrengen? Als je genoeg ruimte hebt (gecreëerd) om er een doos bij te plaatsen, kun je ook een stukje buis gebruiken om de vd draden extra te beschermen en de originele normaaldoos afschermen met een deksel. Ook niet de fraaiste oplossing, maar wellicht wel toereikend in dit geval.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Ik denk niet dat ze er zijn voor dit soort dozen, deze moet je meer zien als een trekdoos en niet als lasdoos.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
je kent toevallig niet iemand met een 3D printer?
print je gewoon zelf zo'n verhoogde rand.
 

Anon

  • #6
stefan9 schreef:
Ik denk dat de standaard opvulringen iets te groot zijn?
Daar ben ik wel vanuit gegaan gezien de diameters van deze lasdoos en een inbouwdoos verschillen. Bovendien zitten bij mij de draadbussen buiten de doos in plaats van er binnen.

Gerrit B schreef:
je kent toevallig niet iemand met een 3D printer?
print je gewoon zelf zo'n verhoogde rand.
Nee helaas.

Kaajee schreef:
Of je lijmt zo soort doos als beschreven op de originele normaaldoos, ook niet ideaal, maar dan wel enigszins beschermd.

Maar je schrijft niet de voorzetwand te willen breken, hoe ga je deze operatie dan volbrengen? Als je genoeg ruimte hebt (gecreëerd) om er een doos bij te plaatsen, kun je ook een stukje buis gebruiken om de vd draden extra te beschermen en de originele normaaldoos afschermen met een deksel.
Ik kan de vorm van de lasdoos wel uit de gipsplaat halen, dat valt straks toch weg achter het opbouwplaatje. Een deksel en een stukje buis is ook een goed idee. Ik denk dat het 1 van deze 2 opties wordt.

Er is ook nog een kans dat ik de wand toch open maak. We willen namelijk een 2de wcd op die wand en mogelijk moet ik vanuit de lasdoos ook nog met een kabel een verdieping naar boven om een vriezer van een geaarde wcd te voorzien. Nu zit hij nog op een ongeaarde wcd. Ook loopt er vanuit de lasdoos een snoer (soepel) achter de gipsplaten die uitkomt bij de buitenlamp. Dit lijkt me ook niet helemaal officieel, al ligt hij wel in een buis. Ik dacht dit alles eerst met opbouwgootjes (p25 systeem) te gaan doen, maar de wand openmaken is wel de nettere optie. Ik denk er nog even over na.

Hartelijk dank voor de reacties!
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu