Is dit een asbestplaatje?

Klussers-diy

  • #1
Bij vrienden van ons aan het klussen.
Daar zat een bruin plaatje van ca 2mm dik onderaan tegen de wand geplakt. We vermoeden dat de vorige bewoner dat gedaan heeft tegen vocht. (Wat natuurlijk niet geholpen heeft).
De wand eruit gehaald en niet stil gestaan bij asbest totdat iemand het vermoeden uitsprak.
Wat denken jullie, is dit asbest of niet?

En als het asbest is, wat nu?
Het is gebroken dus hebben ze het voor de zekerheid met plaat en al ingepakt.

20231201_210346.jpg 20231201_210352.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het is zeker asbest verdacht. Ik zou het laten testen, en tot die tijd deze ruimte even vermijden. Want door het ondoordachte slopen zullen eventuele vezels zich hebben kunnen verspreiden.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #3
Ik sluit me aan bij Walker. Dit is zeker een asbestverdachte plaat. Stappenplan:

  1. Werkzaamheden staken, ook in eventuele naastgelegen ruimtes. Jullie kunnen immers vezels hebben verspreid, de kans hierop is redelijk tot redelijk klein. Ik heb namelijk het vermoeden dat het om een hechtgebonden plaat gaat met ca. 10-15% chrysotiel (wit asbest), maar onderzoek zal dat uit moeten wijzen.
  2. Eventuele afvalzakken waar het plaatmateriaal in zit laten liggen, niet wegbrengen of afstorten.
  3. Een asbestinventarisatiebureau inschakelen. Vermeldt hierbij duidelijk dat de (vermoedelijk) hechtbonden plaat ernstig beschadigd is.
  4. N.a.v. het asbestinventarisatierapport kan je offertes opvragen bij asbestsaneerders. Zij verzorgen vaak ook de verplichte sloopmelding bij de gemeente.
  5. Uitvoeren asbestsanering. Na uitvoering ontvang je als het goed is eindcontrolecertificaten van een laboratorium die visueel hebben gekeken of er nog restanten aanwezig zijn en de lucht minimaal x uur hebben bemeten dat er geen vezels in de lucht aanwezig zijn.

Succes!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu