Is dit mogelijk een stukje Asbestkoord?

Klusser1985!!

  • #1
Hoi allen,

Tijdens werkzaamheden in de tuin kwam ik een stuk ijzer tegen met daaraan in het zand vastgekoekt iets wat lijkt op een stuk koord of een lint.
Twijfel of het asbest kan zijn...het lint brand niet, en ik heb het direct voor de zekerheid in plastic gewikkeld. Zou dit een stukje asbestkoord of iets dergelijks kunnen zijn?

Nu ben ik best wel neurotisch in het algemeen betreffende asbest en bloodstelling hieraan.
Aangezien we de gehele tuin aan het renoveren zijn, is de kans aanwezig dat we nog meer van dit materiaal gaan aantreffen.

fotokoord.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hoe moeten wij dat weten als de bron onbekend is? Wat voor ijzer is het, waar is het voor gebruikt?

Maar het feit dat het niet wil branden is een goede indicatie om het op te sturen voor test.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik zie een paar mooie vezels,
wat gebeurde daarmee toen je er een vlam bij hield?
Als die gaan gloeien zonder te verbranden en bij een tweede keer weer gaan gloeien dan is er een grote kans dat het asbest is.

Veel touw soorten zullen ook slecht branden als het vies en vochtig is.
 

Klusser1985!!

  • #4
@Jackd, Met de aansteker beide keren brandden ze niet echt... alleen de puntjes gloeiden beide keren een beetje op. Materiaal is wel vrij stevig.

Ben wat dat betreft best wel een angsthaas wat betreft asbest en lees dat asbestkoord best gevaarlijk is. Anderzijds betreft het hier een klein stuk van nog geen 5cm lengte. Het uit testen al met al duurde nog geen 2minuten, dus neem aan dat het risico op bloodstelling verwaarloosbaar is. Daarna direct in plastic verpakt.

Ben alleen bang dat we met graven in de tuin wellicht nog meer segmenten gaan vinden. Verder geen idee waar het van kan zijn, aangezien ik het niet aan een voorwerp kan relateren.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als een vezel gloeit en niet verdwijnt, dan goeie kans dat het asbest is. Er zijn nog een paar opties, alleen testen geeft dan zekerheid.
Het kan een deur of onderdeel van een oude kachel zijn. Daar werd asbestkoort in gebruikt.

Verder is asbest niet gevaarlijk bij incidentiele blootstelling aan kleine hoeveelheden, dus geen paniek, witte pakken en gasmaskers zijn voor mensen die er dagelijks mee werken.
Meteen in plastiek is prima.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Behalve dan als er toevallig één vervelend vezeltje op een verkeerde plek in je longen blijft steken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zo'n opmerking is veel schadelijker dan asbest zelf en op deze manier mensen bang maken, vind ik niet kunnen.

Zekerheden bestaan niet, maar op de fiets naar de supermarkt is gevaarlijker dan zo'n stukje asbest in een plastic zak doen.
Zelfs traplopen is gevaarlijker, daar vallen meer doden door, dan dat er asbestslachtoffers zonder duidelijk oorzaak zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Dus blootstelling in kleine hoeveelheden kunnen volgens jouw opmerkingen dus absoluut geen kwaad.
Heel bijzonder.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Jackd schreef:
Verder is asbest niet gevaarlijk bij incidentiele blootstelling aan kleine hoeveelheden, dus geen paniek, witte pakken en gasmaskers zijn voor mensen die er dagelijks mee werken.
Meteen in plastiek is prima.
Vroeger lagen de asbestplaten ook bij ons op een stapel in de hoek op het boerenerf. Zonder plastic erover. We mochten er als kinderen niet aan komen. Dat deden we dus ook niet. Toen ze op de schuur gelegd werden is er waarschijnlijk ook gewoon in gezaagd... Dat zou ik nu zeker niet meer doen.

Onlangs nog een zware ring van waarschijnlijk asbest opgeruimd uit de tuin van mijn schoonmoeder. Lag er al jaren, werd als bloembak gebruikt... Folie gehaald, dubbel ingepakt. In de kofferbak en naar de stort ermee.

Ik ken persoonlijk niemand die asbestose heeft opgelopen door incidenteel contact met asbest. Wel de verhalen van fabriekspersoneel dat dagelijks in de fabrieken van Eternit met het spul in aanraking is gekomen.
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Nu we toch in anekdotes terecht komen....In mijn kindertijd was er overal asbest om me heen; platen op de schuur, stapels materiaal in de tuin, stukken afrastering, dakbeschot van het huis. Heb er veel tussen rondgelopen, net als heel veel kinderen in het dorp. Daar heeft nu, bijna 50 jaar later, niemand iets aan overgehouden.
Maar....de mensen die het verwerkten (generatie van mijn grootvader-vader), veelal boeren die met hun blote handen en zonder bescherming die platen verzaagden en er kippenstallen van bouwden, dat liep vaak na een jaar of 30-40 slecht af.
Ik zou asbest nooit verzagen of losbreken, maar heb er geen moeite mee stukken in een plastic zak te doen en naar de gemeentewerf te brengen (wat in kleine hoeveelheden ook gewoon mag). Het is potentieel gevaarlijk spul, maar paniek is nergens voor nodig.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Daar ben ik het mee eens.
In het verleden hen ik ook met asbest gewerkt, in en onder CV ketels zat dat vaak, remcilinders
die ik hobbymatig aan het opknappen was, asbestkoord in kachels en ook ben ik niet bang om wat
asbest zelf te verwijderen. Dat heb ik hier thuis een paar maanden geleden nog gedaan.

Maar, ook heb ik met motoren en auto's over de 240km/uur gereden, dieper en gevaarlijker
gedoken als de gemiddelde duiker, van hoge dingen af geklommen en nog meer van dat soort dingen.
Tot nu toe hen ik daar ook nog geen enkel probleem mee gehad en toch zou ik niet aan iedereen
zomaar aanraden.

Maar goed, ik heb even wat doorgelezen en ik denk dat je gelijk hebt.
In het verleden hebben ze mij altijd geleerd dat één vezeltje al voldoende kon zijn,
en dat lijkt niet of niet meer zo te zijn. Gelukkig dan maar.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Een los stuk kun je prima zelf verpakken om in te leveren. Het zou mi. ook te ver gaan om bij ieder stuk asbest de maanmannetjes in te moeten huren. Dat zouden ze zelf wel graag willen, want hun uurtarief is niet laag.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het ging mij er vooral om dat ik het lekker slim vind om iemand die zegt neurotisch te zijn voor asbest extra bang te gaan maken met dat elke vezel asbestkanker kan veroorzaken.

Het gaat hier om een stukje koort vies van het zand.

In theorie vast mogelijk, in de praktijk onwaarschijnlijker dan de lotto winnen en dezelfde dag door bliksem geraakt te worden.
Beetje van het niveau dat één sigaret je dood kan betekenen.
Er zijn trouwens leuke onderzoeken of asbest en roken. Data genoeg.
Ben je ben voor asbest, stop met roken, dan wordt het helemaal onwaarschijnlijk er ziek van te worden, dat gold zelfs voor de fabrieksarbeiders die er vroeger mee werkten, maar weinig van degene die er ziek van werden rookten niet.

En google eens op:
asbostes snow pure white fire proof
Dat ging vroeger over de kerstboom,
daarna was het makkelijk op te ruimen met de stofzuiger (in die tijd nog met zeer slechte filters)
(dat was wel echt gevaarlijk spul hoor, maar nog steeds vooral fabrieksarbeiders e.d. die er ziek van werden)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Asbest wat je in de tuin vind, heeft in de regelgeving niet echt een status. Je mag het zo goed ik weet zelf verwijderen. Denk eraan dat je het goed dubbel verpakt en je handen meteen wast. Eventueel schep je de direct aangrenzende grond mee de zak in (niet overdrijven :wink: ) om eventuele losse vezels mee te nemen.

Informeer bij de plaatselijke of regionale milieustraat hoe je het moet aanbieden. Soms moet je van te voren een formulier invullen dat je het asbestverdachte materiaal in de tuin hebt gevonden.

Schone grond en schone lucht hebben we al lang niet meer. We ademen dagelijks asbestvezels in, maar uiteraard blijft het normaal gesproken ruim binnen de grenswaardes. Dus niets aan de hand.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu