Is dit de goede fornuisgroep?

ZusterL

  • #1
Hallo allemaal

Ik moet een complete nieuwe groepenkast aanschaffen voor ons verbouwde huis. In deze kast moet ook een fornuisgroep zitten. In de complete kasten op internet vind ik echter alleen 1-fase en 3-fase fornuisgroepen, maar ik heb een 2-fase fornuisgroep nodig. Nu heb ik een uitbreidingsset gevonden met de volgende omschrijving:

Fornuisgroep
· Merk: XXXXX
· Omschrijving: fornuis 2 x 1P + N 16A (B) achter aardlek
· Voor uitbreiding van groepenkast
· Incl. bedrading
· Bestelbaar per 1 stuk

Nu vraag ik me echter af: is die degene die ik zoek? Dat is mij niet helemaal duidelijk...

Alvast bedankt!
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Is volgens mij de goede.
hij heeft 2 fases en een nul.
Naar de meterkast moet dan 2 maal bruin 1 maal blauw en 1 maal groengeel
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
LET OP!
Je moet 2 maal bruin en 2 maal blauw en 1 maal groengeen.
1 maal blauw is NIET toegestaan.
 

Macreel

  • #4
1x blauw van ALS naar fornuisgroep is toch wel toegestaan? (en dan bij de fornuisgroep de blauwe bruggen..)

Uiteraard van de fornuisgroep naar het fornuiswel: 2x bruin +2x blauw + groengeel..
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Dat wel natuurlijk.
Zelfde geld voor de fase, als je hem als 1 fase kookgroep gebruikt.
Als je hem als 2 fase gebruikt niet uiteraard.
 

Gzn

  • #6
Zusterl, om het je goed duidelijk te maken, er zijn 1- fase kookgroepen. Die hebben 2 beveiligingen(‘stoppen’) en die schakelaars zijn mechanisch met elkaar verbonden zodat ze tegelijk afschakelen. En dat geeft dus 2 groepen maar nog steeds uit 1 en dezelfde fase! Elk van die groepen dient met een bruine en een blauwe draad uitgevoerd te worden. Alleen de aardedraad mag enkel zijn. Hele volksstammen (ook profs) die het in het spraakgebruik verkeerd zeggen/schrijven. Vandaar de misverstanden.

Maar het wel een beetje raar verhaal, uit de twee andere topics wordt helder dat je huisaansluiting 3X 25 A geworden is, en dat @rie je al het advies had gegeven om een 3-fasekookgroeg te nemen. Dat is zeker beter voor de verdeling over je fases. Waarom ga je nu anders?
 

Xr8

  • #7
Zou zelf ook een 3P + N automaat nemen van 16A. Meestal gebruik je dat de nul en 2 fasen. Je kunt ook de kookautomaat op twee verschillende fasen aansluiten. Je verdeelt in dit geval je vermogen beter over 2 fasen in plaats van 1 zwaar te gaan belasten.

Voordeel van de kookgroep is dat deze in de kast maar de helft aan ruimte in neemt tov een krachtautomaat.

Succes.
 

Gzn

  • #8
Zusterl, sorry, even wat technisch onder vakbroeders ter lering ende vermaack.
Xr8, over de voorkeur voor een 3- fasen automaat zijn we het eens. Je optie om een gewone dubbele kookgroep op twee fases te zetten, dat zie ik principieel als ongewenst. Immers, dit impliceert dat als je het technisch echt goed wilt doen, er dan ook een meervoudige aardlek voor moet zitten. En dat zie ik fout gaan. Kan het trouwens nergens expliciet terugvinden in de Nen, ik laat liever het gezonde boeren verstand de overhand houden. Naar de toekomst met steeds meer zware inductie kookplaten (> 7,2 kW) zou ik een oproep willen doen om ingeval van een 3- fase hoofdaansluiting, ook al zijn ze niet alle drie benodigd, rechtlijnig door te gaan met aardlek en automaat tot aan de perilex aan toe. Hebben we daar de 1000ste vraag al over gehad of is die nabij?
 

ZusterL

  • #9
Beste allemaal

Heel hartelijk dank weer voor alle adviezen, maar door de andere topics te lezen, en vragen te stellen en beantwoord te krijgen, wist ik al van de bruine en blauwe draden etc etc.

@Gzn: Ik weet dat er aangeraden wordt om een 3 fase kookgroep aan te sluiten, maar het fornuis komt met een perilex stekker eraan en een aansluitschema voor een 2 fase aansluiting. En jullie raden ook altijd aan om netjes te instructies van apparaten te volgen, dus vandaar...

De enige vraag die ik echt beantwoord wilde hebben was of ik nu de juiste uitbreidingsset had gekozen... Maar dat zal dan wel, aangezien niemand Rene gecorrigeerd heeft. Dus dan ga ik die maar bestellen...
 

Gzn

  • #10
ZusterL, Rene had de hele voorgeschiedenis niet in de gaten, en antwoordde, weliswaar wat ongelukkig geschreven idd alleen op die vraag. Ga je die kookautomaat dan echt over de fases verdelen? Zo ja, dan moet je er wel voor zorgen dat deze na een 4- polige aardlekschakelaar komt! De instructie bij het apparaat is slechts het minimum om het apparaat te laten functioneren. De adviezen die je al gekregen hebt zijn duidelijk beter en meer te verkiezen. Het is geen enkel probleem om het toestel op een 3-fase bedraade Perilex aan te sluiten.
 

Xr8

  • #11
Gzn, het plaatsen van een 4 polige aardlekschakelaar is inderdaad vereist. Is overigens heel normaal dat deze in een kast zijn gemonteerd welke voor 3 fasen geschikt is. Tevens ben ik van mening dat wanneer je dit soort wijzigingen moet aanbrengen en je op dit forum informatie moet inwinnen hoe en wat het wellicht verstandiger is een elektricien in te schakelen.

Ben nog steeds van mening dat wanneer je beschikt over 3 fasen je de kookautomaat ook over twee fasen verdelen moet. De aardlekschakelaar hiervoor dient wel 4 polig te zijn. De verdeling zal bij een 25A zekering per fase ook wel nodig zijn indien de kookplaat 7,2 Kw zou zijn. Bij aansluiten op een fasen kun je met de plaat die ene fase al behoorlijk overbelasten.

Overigens kun je ook een kookplaat welke is voorbereid voor 2 x 230V met de juiste aansluiting ook op 2 fasen en een nul laten draaien. Dat de kabel er al aanzit hoeft niet te betekenen dat deze niet aan te passen is.
Eea door iemand met de juiste kennis laten doen.

Succes.
 

ZusterL

  • #12
Het aansluiten van de complete nieuwe kast (incl. fornuisgroep, de aardlekschakelaar en de perilex) gaat door een bevriende elektricien gebeuren, dus maak jullie daarover geen zorgen. Ik zou echter de kast gaan aanschaffen (via internet) en kwam toen dit probleem tegen. De bevriende elektricien is wegens vakantie even niet te bereiken, daarom heb ik de vraag op dit forum gezet...
Bedankt weer voor alle hulp!
 

Kaajee

  • #13
Volgens mij zit je met genoemde automaat goed.....

Als de aardlekschakelaar een probleem zou opleveren kun je dat in een later stadium altijd nog fixen. Formeel zou je zelfs zonder ALS achter de kookgroep mogen; het is een specifiek los apparaat met een dusdanige aansluiting (perilex) dat je deze groepen nooit voor iets anders (een ander apparaat) zult gaan gebruiken.
 

Gzn

  • #14
Hoi Kaajee, misschien een slip van de pen, maar we zijn gewoon om een zekeringsautomaat na de aardlekschakelaar te plaatsen! In woonhuizen gaat tegenwoordig alles achter een aardlekschakelaar. Achteraf fouten op gaan lossen vindt ik geen aanbevelenswaardige werkwijze.
 

Kaajee

  • #15
Correct me if i m wrong: maar voor zover ik weet is een ALS niet per se verplicht als er er aan de andere kant een specifiek apparaat met een specifiek voor dat apparaat bedoelde aansluiting zit. Dus een/één aansluiting waar niets anders op kan ahw. Net als een wasmachine (trekschakelaar) aansluiting ook niet per se achter een ALS hoeft. Daar kan maar 1 apparaat op; nl. de wasmachine.
Ook vaak genoeg de revue gepasseerd op dit forum.

edit: nen-quote (411.3.3):
2. een contactdoos die alleen gebruikt kan worden voor de aansluiting van een specifiek elektrisch toestel. Dit betekent dat de contactdoos niet bereikbaar of van een afwijkend type is.
Wasmachine aansluiten op trekschakelaar via contrastekker bijv.
 

Gerrit1960

  • #16
Er zijn 4 mogelijk heden:
A: Kookplaat tot 3600W maximaal 1xbruin 1xblauw 1xgeel/groen alle draden 2,5mmq.
B: Kookplaat tot 7200W maximaal 2x bruin 2xblauw 1xgeel/groen alle draden 2,5mmq, 2x bruin 2xblauw moet omdat er maximaal per draad 16A gaat lopen.
C: kookplaat tot 7200W maximaal 2xbruin 1xblauw 1xgeel/groen alle
draden 2,5mmq omdat de 2 fase's onderling 120 graden verschoven zitten zal de stroom door de blauwe ader niet overschreden worden.
Maar er moet wel een blauwe brug gemaakt worden onder de automaten.
D:Dit is de meest ideale aansluiting kookplaat tot maximaal 10.000W mogelijk 3xbruin 1xblauw 1xgeel/groen omdat alle 3 de fase's onderling 120 graden zijn verschoven zal er bij een gelijke belasting (A) geen stroom lopen door de blauwe ader.

Tevens heb ik zelf de kookplaat buiten de aardlek omgelegd omdat het mogelijk is dat als de plaat ouder wordt er een lekstroompje kan gaan lopen en dan elke keer de aardlek aanspreekt.
Dit is op zich niet gevaarlijk zo lang het toestel maar goed geaard is via een perilex of Cee Form wcd.
Ook de wasmachine en de droger staan bij mijn buiten de aardlek maar ook op een speciale wcd zodat normaal gebruik niet mogelijk is dmv een huishoudelijke stekker.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu