Is deze lekkende keukenkraan te repareren?

Dutchmountains

  • #1
Onze keukenkraan lekt uit het koudwater gedeelte. Ik heb de hendel eraf geschroefd en ik zie daar wel een soort borgveertje zitten en daarachter zit misschien het leertje (?). Maar de vraag is hoe kom ik daar bij, als dit uberhaupt uit elkaar te halen is? Iemand tips?
Alvast dank!

20221117_153405_compress64.jpg


20221117_153535_compress31.jpg


20221117_153548_compress25.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik denk dat je de chromen bus er af kunt draaien.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #3
De chromen bus moet er wel af want de spindel moet gewisselt worden door een bako erop te zetten. Daar kun je nu niet bij.

Probeer met een theedoek ertussen met een waterpomptang de bus eruit te draaien. Of misschien moet hij juist eruit getrokken worden.
 

Dutchmountains

  • #4
@Sleutelmeneer @Ronny Ik kon inderdaad de bus eraf draaien met een waterpomptang en een stuk rubber ertussen, dank jullie wel!

Dan kom ik bij mijn volgende vraag: dit is een keramische kraan, blijkt, en heeft dus geen kraanleertje. Toch lekt deze. Ik vermoed of door de rubber afdichtingsring aan de binnenkant, of dwars door het hele mechaniekje (en komt er dan bij de borgring uit). De kans op het eerste is groter denk ik, en is dan deze rubber ring ook te vervangen (dwz makkelijk verkrijgbaar) of kan ik toch beter op zoek naar een nieuwe kraan? Of een nieuwe spindel maar aangezien dit een vaag Italiaans merk is is deze wellicht niet zomaar te vervangen door bijv. een Grohe spindel?

20221119_105013_compress63.jpg 20221119_103535_compress65.jpg
 

Dutchmountains

  • #5
Ik geloof dat ik het antwoord op de laatste vraag inmiddels al weet: die spindels lijken zowaar redelijk universeel, dus het vervangen ervan is mogelijk ook een optie.
 
  • Like
Waarderingen: annfibe

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
De kans is groot dat de O ringen om de spindel versleten zijn. Dus zet het binnenwerk weer op de kraan en kijk waar het lekt. Die grote rubber ring of water langs de spindel.
 

Dutchmountains

  • #7
Het is niet de rubber ring maar de spindel zelf. Wordt een nieuwe spindel dus (bij de meeste aanbieders blijkbaar beter vindbaar als kraanbovendeel). Dank allen!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een spindel is het deel wat draait in het kraanbovendeel. Met O ringen, speciaal rubber, wordt een waterdichte afsluiting gemaakt tussen spindel, draaiend en het bovendeel, stilstaand.
Ben je een knutselaar en je weet een bedrijf te vinden wat kogellagers en aanverwanten verkoopt koop je voor veel minder dan 5€ vervangende O ringen.

Het kraanbovendeel wordt ook wel cassette, cartridges genoemd
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu