Is 2*3 cm gelijk aan 6 cm isolatie ??

Arievdberg

  • #1
In het huis van mijn dochter wil ik de houten vloer vanuit de kruipruimte gaan isoleren. Nu kan ik erg goedkoop aan een partij pur isolatie platen komen. Deze platen wilde ik tussen de binten plaatsen en afdichten met Purschuim, de platen zijn echter maar 3 cm dik en afgewerkt met een aluminium folie.
Nu overweeg ik om twee platen bovenop elkaar te plaatsen zodat ik toch aan 6 cm isolatie kom.

* Geeft dat nog problemen omdat de platen niet helemaal vlak zijn en er dus wellicht wat lucht tussen de platen blijft staan ?


* Of kan ik beter wat meer geld uitgeven en (B keus) pur platen kopen die uit een stuk zijn ?
 

Fiesiekus

  • #2
Er zijn wat randeffecten maar i.h.a. is (bij gelijk materiaal) de isolatie evenredig met de dikte. Dus 6 cm isoleert in theorie even goed als 2 x 3 cm en door randeffecten zelfs iets beter, zie hier isolatievragen betonvloer op zandondergrond
Maar let op: 6 cm isoleert niet 2x zo goed als 3 cm (minder dan 2x, maar wel beter dan 3 cm)!
 

Chathanky

  • #3
Die randeffecten gaan toch teniet als de platen koud op elkaar liggen?
 

Fiesiekus

  • #4
Lijkt me ook, maar de getallen van de fabrikant geven kleine verschillen; blijkbaar omdat je 2x zo vaak de afwerklaagfolie tegenkomt.
 

MvanV

  • #5
Het hoeft niet uit een stuk te zijn. De beste isolator is stilstaande lucht. Isolatiematerialen zijn dan ook meestal verzamelingen luchtbellen of ketens van vezels die lucht stilhouden.
Daarom maakt het ook niet uit als er 2 platen tegen elkaar liggen: zit er een miniem laagje lucht tussen dan is dat ook isolerend.
Het enige waar je in sommige gevallen op moet letten is of iets nog vocht/dampdicht blijft, indien dat voor de toepassing gewenst is.
Maar als je ze verschoven, overlappend legt, dan is dat eerder beter dan slechter dan bij platen van volledige dikte.

En er is wel degelijk controle op: niet zo vaak, maar het gebeurd dat ambtenaren steekproeven nemen of laten nemen.
Dat doen ze natuurlijk sneller bij twijfel. Als ze komen, en je hebt je zaakjes redelijk op orde door in een map de bon te hebben liggen voor zoveel meter schuim met die m2kw nogwatten, en je hebt af en toe een foto gemaakt, dan is het snel goed. Ga je tegen iemand roepen"weet ik veel, waar bemoei je je mee, bewijs het maar eens, wou jij dan onder de vloer kijken?", dan kan je nog best de sjaak zijn ook, want dat gaan ze dan nog doen ook.

En er is weinig reden er mee te marchanderen, je verdient dat soort dingen namelijk altijd al binnen enkele jaren terug aan stookkosten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu