IR-thermometer bruikbaar voor afregelen radiatoren?

System7

 • #1
Hallo,

Bij een grote bekende Duitse webshop wordt een IR-thermometer aangeboden voor niet al te veel geld. 't Ding heeft een richtlaser en een meetbereik van -30 tot +260 graden.

Binnenkort ga ik de verwarmingsleidingen en radiatoren afmaken en op de cv-ketel aansluiten. Dan krijg ik nog de klus van het (waterzijdig) inregelen van de radiatoren middels de voetventielen. Kan ik zo'n IR-thermometer daarvoor gebruiken? En hoe gaat dat inregelen in zijn werk; ik las iets over een temp. verschil van max. 20 graden tussen aanvoer en retour?

Dank alvast!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Speedypul

  • #2
  Werk zelf al een aantal jaren op deze wijze!
  Houd er wel rekening mee dat de meeste ir thermometers behoorlijk af kunnen wijken op verschillende oppervlakken!
  Zo kun je vrijwel geen correcte temperatuur meting doen op een chromatische c.v. buis, hier zul je een plakbandje op moeten doen, dit als je werkt met meerdere strangen.
  Gewoon een deltaT aanhouden van 20K of iets minder is perfekt.
  Installatie rustig aan opstoken en waarde's noteren, zodra je merkt dat er radiatoren zijn die een te kleine T waarde krijgen kun je deze iets afknijpen.
  Ga niet de gehele installatie afknijpen, door een andere pompstand te selecteren kun je de doorstroming ook nog aanpassen.
   

  Kacheltje

  • #3
  Voor deze toepassing kun je ook gaan voor een goede contactthermometer. Voor m`n werk hebben ik beide thermometers. En uit eigen ervaring blijkt dat de ir thermometer nog wel eens af wil wijken.

  Een goede contactthermometer geeft de temperatuur snel weer. De wat mindere types duurt dat wat langer.

  Voor het meten zet je de thermostaat op maximaal zodat de ketel blijft branden. Daarna controleer je na een kwartier of alle radiatoren aan de retour warm worden. Na een half uur meet je de retouren en kun je ze corrigeren. De ketelthermostaat dien je wel op de hoogste setpunt in te stellen. Bij elke correctie duurt het weer een kwartier voordat je dezelfde retour kan meten. Corrigeer eerst de grootste radiatoren, deze hebben de grootste invloed op de rest van je systeem. De kleintjes beinvloeden de andere radiatoren niet zoveel.

  En kijk uit dat je de boel te veel knijpt. Voetventielen zet je bv. 1 slag open bij aanvang. vandaaruit begin je met de meting.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  IR thermometers staan er bekend om dat ze nogal afwijken.

  Als het goed is zit er een meetspot tabel bij, daarop kan je zien wat de afwijking is in relatie tot de afstand, en wat de nauwkeurigste afstand is.
  JE moet ook rekening houden met de uitstralingscoefficiënt, zoals hierboven ook aangegeven.
  Niet elk oppervlakte straalt evenveel warmte uit.
  Meten van spiegelende oppervlakten wil niet.
   

  System7

  • #5
  Okee, dank allemaal! Dan ga ik voor een 'gewone' contactthermometer. Die zijn ook een stuk goedkoper :D

  Zoiets zal het dan wel worden:

   

  Kacheltje

  • #6
  Die op dat plaatje is meer voor voedsel (insteekthermometer). Die prik je in bv vlees. Deze zal niet echt betrouwbaar zijn voor jou gebruik.

  Deze lijkt er meer op.

   

  System7

  • #7
  :oops: Ok! Wat voor sensor heeft die thermometer die jij toont precies?
   

  Kacheltje

  • #8
  De opnemer heeft veel contactvlak om in aanraking te komen met de cv buis of metalen vlak. Zo`n puntje is de aanraking klein en dan werkt het niet.
  Foto's plaatsen s.v.p. via klusidee, mod.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu