Thermometer op installatie vloerverwarming

Mark_84

 • #1
Hallo klussers

In ons nieuwe huis bevindt zich een vloerverwarming, geïnstalleerd door de vorige bewoner. Nu probeer ik mij een beetje te verdiepen in de pompinstallatie en of ik die misschien wat beter kan afstellen. Kan iemand mij vertellen wat de ronde thermometer weergeeft? Ik vermoed dat dit de temperatuur is van het water dat wordt rondgepompt.

Als de vloerverwarming aan het verwarmt, loopt de temperatuur op tot 50 en soms wel 60 graden. Is dit okay? Ik lees hier en daar dat het begrenst zou moeten worden tot 45 graden. Mijn vraag is, hoe krijg ik deze lager? In het verleden heb ik geprobeerd aan de thermostaatknop te draaien, maar er is geen verschil tussen bijv. stand 4 of 9.

Mijn CV ketel staat overigens ingesteld op 60 graden, omdat ik elders in huis ook radiatoren heb.

De installatie:


Grotere foto.

De thermometer:Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #2
  Wat is het doel van het verdraaien van de thermostaat knop, ik denk dat de temperatuur dan verandert toch?

  Meest verdacht is dan de thermostaat knop met bijbehorend capilair, mogelijk defect?

  Is het capilair gemonteerd of hangt het er misschien wel uit, zodat het helemaal niet meet?

  Logischerwijs de zaken afvinken,. komt u vanzelf bij het probleem.

  Vr Gr
   

  Mark_84

  • #3
  Hoi @Cvolieboy, dank voor je antwoord. Wellicht een stomme vraag, maar wat is een capilair?

  Ik heb zojuist nog een testje gedaan. Kamerthermostaat hoog gezet zodat de vloerverwarming actief wordt. De thermostaat op de installatie heb ik op 2 gezet (van de 9 standen). De thermometer stond na enkele minuten op 60 (de max). Het bovenste blok van de installatie voelt inderdaad erg heet aan... het onderste blok (waar de thermometer op zit) comfortabel warm.

  De vraag of en wat er stuk is durf ik niet te beantwoorden. De thermometer? De thermostaat?

  Nog een observatie: de thermometer geeft standaard een temperatuur van 42 graden aan, ook al is de installatie koud en niet in gebruik.

  Ben bang dat ik maar een expert langs moet laten komen... want er is in ieder geval iets kapot. Ik hoop in ieder geval dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. De vloer zelf is heerlijk warm... niet heet, dus het werkt wel, maar het is natuurlijk wel vervelend dat ik hem niet accuraat kan inregelen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Het capilair is het dunne draadje dat aan de thermostaat zit, als dat lek is reageert de thermostaat niet meer.
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #5
  Nog een observatie: de thermometer geeft standaard een temperatuur van 42 graden aan, ook al is de installatie koud en niet in gebruik.
  Dan is die dus sowieso kapot. Of het moet 42 graden bij u in huis zijn?
   

  CKS2

  • #6
  Heb je al gekeken of de pomp van de vloerverwarming werkt. Als deze niet goed werkt krijg je ook geen goede menging tussen nieuwe cv water en relatieve koude retour water van de vloerverwarming. Hierdoor kan de inlaat temperatuur van de vloerverwarming stijgen tot de CV inlaat temperatuur onafhankelijk van de stand van de thermostaat. Of dat zelfs de uitlaat temperatuur van de CV installatie hoog wordt, doordat in de mengkamers van de vloerverwarming CV water in tegengestelde richting loopt naar de uitlaat van de vloerverwarming. Je zou aan de pomp moeten horen-voelen of deze loopt. Als de temperatuur meter defect is wil nog niet zeggen dat de thermostaat knop defect is.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #7
  De cappilair is de dunne draad uit je thermostaatknop.
  Dit eindigt normaal in een stift welke in de onderste balk geschoven wordt.(links>

  Als ik je foto inzoomen lijkt het of de cappilair doorgeknipt is en om een buis gedraaid en dan getwist om zichzelf weer naar boven loopt, en de meetstift is er dus af. Kan ook een optisch bedrog zijn.

  Ergo, thermostaatknop vervangen en de stift in de mengbalk schuiven en de draad beslist niet beschadigen of knikken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Ik heb het topic opgeschoond van alle off-topic antwoorden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu