Invloed temperatuur op elektrische motor

Cmf

  • #1
Ik heb een vraag die niet echt op dit forum thuishoort, maar ik probeer het toch maar.

Ik heb een probleem met de motor van mijn elektrische fiets. Vanaf een buitentemperatuur van ongeveer 13 graden houdt de ondersteuning regelmatig in. De inhouding duurt een paar seconden en daarna is de ondersteuning weer terug. Hoe kouder hoe vaker en heftiger de inhoudingen. Onlangs met een temperatuur net boven nul kreeg ik helemaal geen ondersteuning en viel het elektrische systeem een aantal keren helemaal uit. Door de accu even los te koppelen (reset) kon ik dat weer herstellen. Na die koude rit was de accu nog bijna helemaal vol. Dat betekent volgens mij dat de stroomtoevoer bij lage temperatuur hapert.
Ook nog goed om te vermelden is dat de inhoudingen pas beginnen bij versnelling 7 (van de 11). Alleen rond het vriespunt deed de ondersteuning het ook niet in de kleine versnellingen.

Weet iemand op welk onderdeel, schakeling, contact, verbinding de temperatuur van invloed is. In het algemeen, maar als het kan ook in het bijzonder bij een elektrische fiets.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Accus leveren minder stroom bij lagere temperaturen. Geen idee of er elektronica die ook van slag kan raken. Hoe oud is de accu of de fiets.
 

Cmf

  • #3
De fiets (Qwic speedpedelec MA11) is van december 2021 en heeft een nieuwe motor (Brose middenmotor C97292TF) sinds december 2022. Qwic heeft mij onlangs nog een nieuwe accu geleverd. Helaas is Qwic inmiddels failliet.
Het is allemaal nieuw spul dus. Dat de accu bij kou minder presteert is bekend, maar voor deze inhoudingen had Qwic ook (nog) geen verklaring.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zou het eerder zoeken in een slecht contact. Bij schakelaar, op printplaat, bij voeding, bij motor...
 

Cmf

  • #5
En wat is dan de relatie met de temperatuur? Uitzetten/krimpen van dat contact?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
bijvoorbeeld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu