Instellingen pompschakelaar

Ejtreb

  • #1
Ik heb een pompschakelaar besteld zodat de vvw pomp niet continu hoeft te draaien. Ik lees op diverse plaatsen dat vaak aangeraden wordt om de pomp uit te laten schakelen wanneer de aanvoertemperatuur cv onder 35 grad C. komt. Ik kan echter geen onderbouwing hiervan vinden. Wat kunnen de consequenties zijn wanneer de de schakeltemp. hoger of lager worden ingesteld. Ik wil graag begrijpen wanneer de pompschakelaar optimaal staat afgesteld, waarbij uiteraard de werking van de vvw geenszins achteruit mag gaan.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik heb geen wetenschappelijke gegevens, maar zou zelf een extra
aanlegthermostaat plaatsen in serie met de voedingsspanning van de pomp.
Aanlegthermostaat is instelbaar op temperatuur, en kost niet veel.

Instelling is misschien een kwestie van gevoel/ervaring/testen, en meten hoe de opwarming verloopt
bij verschillende instellingen.
 

Ejtreb

  • #3
De bestelde pompschakelaar beschikt over een aanlegsensor. Ik begrijp dat je verder zegt dat het gewoon een kwestie van proberen is.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Dat zou ik zelf doen, maar misschien heeft iemand anders een beter idee.
 

Xr8

  • #5
Voordeel van een pompschakelaar tov een aanlegthermostaat is dat eerst genoemde de pomp ook laat draaien tijdens de maanden dat er niet gestookt wordt voor cv. Een aanlegthermostaat doet dit niet en daardoor zou de pomp vast kunnen raken.

De temperatuur van 35 graden zit ook vaak in de pompschakelaars welke niet instelbaar zijn ingebouwd. Als je ketel aan gaat zal deze altijd boven de 35 graden komen. Zou je bv deze temperatuur op 25 graden zetten en het is in de zomer warm dan zou de pomp aan kunnen gaan door de ruimtetemperatuur.

Succes.
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Is de pompschakelaar al binnen?
Een pompschakelaar heeft een aanlegvoeler!!!!!
Ik gebruik al vele jaren een pompschakelaar. Staat idd ingestelt op ongeveer 32 graden (dat is de aanvoertemp vanuit de ketel. De aanlegvoeler zit dus bij mij op het hoofdcircuit geklemt. Het heeft weing zin om kouder water rond te pompen door de vloer. En daarbij, zoals gezegd, gaat de pomp in de zomer mogelijk ook draaien bij koudere instelling. In de nacht bij temp verlaging gaat de vloerpomp in ruste. De schakelaar zorgt ook voor periodiek draaien van de pomp om vastzitten te voorkomen.
Het is even uitproberen. Een pompschakelaar kies je toch om energie te besparen? In de praktijk blijkt 32 a 35 graden een goede instelling voor een goed comfort en minste draai uren op jaarbasis.
 

Ejtreb

  • #7
Thanks allen, krijg de schakelaar morgen binnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu