Installatie schema en/of tekening

Woens

  • #1
Hoi,

Wij zijn aan het renoveren en de elektrische instalatie wordt ook (grotendeels) vernieuwd.
Ik wil per ruimte die we aanpakken goed vastleggen waar welke kabels, buizen, aftakkingen ed. zitten dus overal worden foto's van genomen en ik heb schetsjes gemaakt waarop de hoogte en ligging van alle leidingen staan. Deze info wil ik dan (later) in een documentje gieten, handig voor later of ooit een andere eigenaar.
Groepenkast ed. laten we door een profesional doen, kabels trekken, schakelaars, wcd's en lichtpunten doen we zelf

Ik ben van belgië afkomstig en weet dat je daar een "eendraadschema" moet voorzien bij de groepenkast ("de plon-kas" :) ), als ik het goed begrijp is in nederland enkel een groepenverklaring verplicht in een woning( geen nieuwbouw en geen volledig nieuwe installatie).
Klopt dit of is een installatie schema en/of tekening toch wel gewenst in Nederland?
Installatie tekening wilde ik eigenlijk toch al maken adh. van mijn foto's en schetsjes, maar als ik voorbeelden van de Nederlandse eendraadschema's google zien ze er wel wat anders uit dan de belgische... zijn er zaken waar ik op moet letten? tips?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
In Nederland is inderdaad bijna niets verplicht qua documentatie van huisinstallaties. Ik zou mij gezien je achtergrond wat documentatie betreft aan de voorschriften uit de AREI houden. De eenvoud en duidelijkheid waarmee in die regelgeving één en ander wordt verwoordt zijn wij in Nederland stiekum jaloers op :hup be:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu